Vragen

Massagepraktijk blijft gesloten

1 april 2020 – Update nieuwe coronavirus COVID-19

Helaas blijft de praktijk “Neptunus Wellbeing” van Tijs Breuer gesloten tot 29 april 2020. Dit geldt voor alle massagebehandelingen, lichaamswerk en lichaamsgerichte coaching. Online coaching, wandelcoaching en coaching op locatie is nog wel mogelijk. Daarbij wordt 1,5 meter afstand gehouden en alle eerder aangekondigde voorzorgsmaatregelen blijven gelden.

De reden hiervoor is, dat het kabinet op 31 maart 2020 heeft besloten dat alle coronamaatregelen in Nederland worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. Het uitoefenen van alle vormen van contactberoepen is verboden, voor zover er geen 1,5 meter afstand tot de klant gehouden kan worden. Dit geldt voor o.a. masseurs, kappers, nagelstylisten, escort-services en rijinstructeurs.

Er wordt een uitzondering gemaakt voor de behandeling van (para)medische beroepen, als daar een individuele medische indicatie voor bestaat én de beoefenaar alle hygiënevereisten kan naleven. Heb je een verwijzing van een arts, chiropractor of bijv. van een (bekken-)fysiotherapeut, dan kan je dus evt. toch behandeld worden.

Wat zijn de symptomen van het nieuwe coronavirus COVID-19?

De symptomen zijn koorts en luchtwegklachten  zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, kortademigheid en longontsteking.

Ik denk dat ik het nieuwe coronavirus heb. Wat moet ik doen?

Voor iedereen geldt:

 • Blijf thuis bij milde verkoudheidsklachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, verhoging tot 38 graden of koorts. 
 • Mijd sociaal contact. Je kan ook geen bezoek ontvangen of op bezoek gaan en ook geen boodschappen doen. Bel alleen met de huisarts als de klachten verergeren (meer dan 38 graden koorts en moeite met ademhalen) en je medische hulp nodig hebt.
 • Als je je beter voelt en 24 uur lang geen gezondheidsklachten hebt gehad, ben je genezen. Dan kun je anderen niet meer besmetten.

Wat kan ik doen om verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen?

De belangrijkste maatregelen die je kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Het zijn:

 • Blijf zoveel mogelijk thuis
 • Was uw handen regelmatig met water en zeep
 • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Schud geen handen
 • Houd 1,5 meter (2 armlengtes) afstand van anderen

Je mag best even naar buiten om te bewegen

30 maart 2020

In Italië, Spanje en België is een algehele “lockdown” van toepassing, ter voorkoming van verdere verspreiding van het (COVID-19) Coronavirus. Het is daar zo goed als verboden om naar buiten te gaan. In Nederland en Duitsland is voorlopig een “intelligente lockdown” afgekondigd, dus we mogen nog steeds naar buiten om te bewegen.

Dat is goed nieuws, want naast gezond eten helpt buiten sporten mee om je conditie op peil te houden en minder vatbaar te zijn voor ziektes. Laten we daarom genieten van onze vrijheid nu het (nog kan. Ga (alleen!) naar buiten om te bewegen!

Wat mag wel en wat mag niet?

De Rijksoverheid adviseert: “Blijf zoveel mogelijk thuis.” Maar op de website valt ook te lezen: “Een frisse neus halen en buiten sporten is prima, maar ga bij voorkeur niet sporten in groepsverband. Houd voldoende afstand en ga alleen of met je gezin naar buiten.” Houd je je hier niet aan, dan riskeer je een boete van €400.

Viroloog Marion Koopmans (hoogleraar virologie aan de Erasmus Universiteit), die de Europese Unie adviseert, voegt daaraan toe: ‘Houd 1,5 meter afstand. Je kunt best buiten sporten, maar doe dan geen sporten waarbij je boven op elkaar staat. Als je klachten hebt, gewoon thuisblijven. Bedenk dat jij misschien besmettelijk bent, ook als je zelf geen last hebt. Je moet dat doen omdat er anders geen plek is op de intensive care voor jouw (groot)ouders.’ 

Waarom is buiten sporten zo gezond?

Vijf redenen om buiten te sporten:

 • Door het UV-licht maakt je lichaam deze vitamine aan in de huid. Het UV-licht zorgt voor vitamine D in je lichaam, dat essentieel is voor je botten en je immuunsysteem.
 • Zon- en daglicht stimuleren de aanmaak van serotonine in de huid. Deze neurotransmitter heeft een positief effect op onze stemming en vermindert de kans op depressie.
 • Buitenlicht zet je biologische klok gelijk en herstelt je hormoonhuishouding. Ben je overdag lekker veel buiten geweest, dan maak je ‘s avonds meer melatonine (slaaphormoon) aan en slaap je beter.
 • In park en bos is de licht veel schoner dan in huis, dankzij de planten die de lucht filteren. Wie veel in het park komt heeft minder longklachten, hart- en vaatziekte en diabetes.
 • Het is gewoon veel leuker, prettiger en aangenamer om te buiten te sporten dan op de lopende band en daarom houd je het langer vol. Het zien van de natuur zorgt ervoor dat je bloeddruk daalt, je stemming verbetert, en je eigenwaarde toeneemt.

Wat kan ik doen om mezelf te motiveren?

Zorg dat je het leuk maakt voor jezelf, door elke keer een andere hardlooproute te kiezen. Doe je onderweg fitnessoefeningen, dan heb je meer afwisseling en train je bovendien meer spiergroepen. Adem goed door en ververs je longen met schone lucht. Om je extra te motiveren heb ik twee filmpjes opgenomen met een paar buitenoefeningen.

Oefeningen met twee volle PET-flessen

Outdoor fitness with bottles

Oefeningen met een afgezaagde boomstronk

Outdoor finess tree

Oefeningen om je bekken te ontspannen

Na een behandeling geef ik vaak wat oefeningen mee om thuis te doen. Die oefeningen zijn ondersteunend aan het lichaamswerk van de sessie. Meestal brengt de oefening je met je aandacht terug naar het deel van je lichaam waar aan gewerkt is. Die aandacht maakt je bewust van overbelasting, spanning of blokkades. Door bewust te ademen, aan te spannen en te ontspannen zorg je voor het terugbrengen van de balans.

Bekkenbotstructuur (Bron: Brittannica, 2011)

Vanwege de maatregelen ter bestrijding van het Coronavirus zijn de meeste behandelingen geannuleerd. Omdat ik een aantal mensen behandel met bekkenbodemklachten, heb ik een paar oefeningen opgenomen, die je thuis kunt doen.

Deze oefeningen zijn bedoeld voor mensen met een overactieve bekkenbodem. Het bekken is gevoelloos of voelt juist pijnlijk aan, bijvoorbeeld bij ontlasting of tijdens het vrijen. Bekkenbodemspieren zitten behalve in het bekken zelf, ook vast aan je skelet, zoals aan je onderste wervels en je stuitje. Veel mensen hebben daardoor niet in de gaten dat het de spanning in de bekkenbodem is, die voor de ellende elders zorgt. We voelen spanning in de onderrug of pijnlijke uitstraling naar de benen, maar de oorzaak ligt in de bekkenspieren die te lang te hard aangespannen zijn, waardoor verzuring van spieren ontstaat en zenuwen afgekneld raken. Er ontstaat een moe en beurs gevoel of het gevoel verdwijnt helemaal, waardoor je minder goed kunt plassen of genieten van seks.

Aarding (gronden)

Onderstaande aardingsoefening is een basisoefening, waarmee je kunt starten voordat je andere oefeningen gaat doen.

Aarden wordt ook wel gronden genoemd. Aarding helpt je om stress en spanning los te laten. Door contact te maken met de aarde, kun je alle indrukken die zijn binnengekomen achter je laten en je naar binnen richten. Contact met de aarde geeft je stevigheid en rust. We staan weer met beide benen op de grond, zowel letterlijk als figuurlijk. We zijn minder in onze gedachten en emoties vloeien van ons af.

Aardingsoefening - Neptunus Wellbeing

Neerwaartse bekkenschommel

Deze oefening uit de bio-energetica zorgt voor ontspanning van je bekkengebied. Het brengt je aandacht en je vrouwelijke, ontvangende energie naar je bekken, waardoor we meer gaan voelen. Veel bekkenbodems staan te strak gespannen of zijn zodanig verslapt dat er spanning in de onderrug ontstaat of je lichaam onvoldoende kunnen dragen, waardoor andere lichaamsdelen overbelast raken.

Neerwaartse bekkenschommel - Neptunus Wellbeing

Koe-kat-oefening

De Kat-koe oefening strekt, masseert en ontspant je wervelkolom en je rug, het ontspant ook je bekken en je onderbuik, harmonieert je rug- en nekspieren en het bevordert de buigzaamheid van de wervelkolom. Het is een goede oefening om je aandacht op je bekken te richten en je adem en de beweging te leren synchroniseren. Als je de oefening lang genoeg doet, brengt het ook balans in je hormoonhuishouding.

Koe-katoefening Neptunus Welling

Veel plezier met deze oefeningen. Ontspanning gaat helaas niet commando, maar vraagt tijd. Wees daarom mild naar jezelf en neem de tijd.

Praktijk gesloten tot 6 april 2020

Update 23-03-2020 – Maatregelen Nieuw Coronavirus

Het kabinet maakte vanavond een reeks nieuwe maatregelen bekend om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Premier Rutte zei dat een volledige lockdown nog niet nodig is, maar dat dat een volgende stap zou kunnen zijn.

Mensen met ‘contactberoepen’ als kappers, masseurs en schoonheidsspecialisten mogen hun beroep tot 6 april niet uitoefenen. Dit betekent dat ook de massagepraktijk Neptunus Wellbeing van Tijs Breuer tot die datum gesloten is.

Nieuwe maatregelen aangekondigd door het kabinet op 23 maart 2020.

Individuele coaching sessies kunnen vooralsnog wel door gaan. De volgende mogelijkheden bied ik aan:

 • We kunnen elkaar online spreken, bijv. via Whatsapp, Skype, Facetime, Zoom of Kik.
 • Of je komt langs voor een wandelcoaching sessie in de frisse buitenlucht.
 • Mits voldoende afstand wordt gehouden en je bij binnenkomst je handen desinfecteert, is een gesprek aan de eettafel ook mogelijk. Dit geldt niet als je boven 70 jaar bent of tot een risicogroep behoort.

Wil je gewoon even telefonisch contact? Dan kan dat ook, zoals gebruikelijk breng ik geen kosten in rekening voor gesprekken van maximaal 15 minuten.

Je bent dus van harte welkom, maar het aanbod is aanzienlijk ingeperkt. Samen zorgen we voor een veilige setting en gaan we verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen.

Extra voorzorgsmaatregelen Coronavirus

Update 19-03-2020

Misschien maak je je zorgen over de verspreiding van het nieuwe Coronavirus (SARS-CoV-2) in Europa. En vraag je je af of je wel voor een individuele behandeling kunt langs komen. Al kun je nodg steeds langs komen voor een behandeling, je bezorgdheid is terecht. Hier lees je welke maatregelen er in mijn praktijk genomen zijn om verspreiding te voorkomen. Je kunt trouwens ook kiezen voor een online sessie.

Wordt het virus overgebracht via de huid?

Nee, virussen kunnen de huid niet doordringen. Bovendien gaan virussen dood wanneer ze in aanraking komen met zeep. Het Coronavirus wordt overgebracht door het inademen van vochtdeeltjes in de lucht, die met name bij hoesten en niezen naar buiten worden gebracht. Ook kan het virus op de hand komen (door in je hand te niezen) en op voorwerpen waar je tegenaan hoest / niest. Als je hand met het virus daarna mond, neus of ogen aanraakt, kan het virus daar naar binnen komen. Daarom moeten je handen frequent en goed met zeep gewassen of ontsmet worden.

Gaan de meetups en workshops nog door?

Nee. Per 15 maart 2020 zijn alle avonden, meetups en workshops geannuleerd. Dit besluit is in lijn met de sluiting van alle eet- en drinkgelegenheden, sport- en fitnessclubs, sauna’s, sexclubs en coffeeshops in Nederland. De bijeenkomsten na 6 april gaan vooralsnog wel door, maar helaas kunnen we niet in de toekomst kijken. Even afwachten dus.

Wanneer moet ik thuis blijven en de afspraak annuleren?

Mocht je temperatuurverhoging hebben, last hebben van hoesten of lichte griepachtige verschijnselen, blijf dan vooral thuis en zeg de afspraak af. Ook als je ouder bent dan 70 jaar of kwetsbare luchtwegen en/of hart hebt, raad ik je aan om uit voorzorg thuis te blijven. Ook als je (bijv. als mantelzorger) zorg draagt voor oudere(n) kun je beter de afspraak even uitstellen. Is dat niet het geval en ben je niet in quarantaine, dan kun je gewoon komen.

Kunnen individuele sessies wel doorgang vinden?

Ik geef op dit moment geen tantramassages of andere intieme behandelingen op de mat. Coachingsessies, lichaamswerk en ontspannings-, sport- en deep tissue massages op de massagetafel doe ik wel. De individuele sessies kunnen dus vooralsnog gewoon door gaan, maar in heb wel de nodige voorzorgsmaatregelen genomen.

Welke voorzorgsmaatregelen zijn van toepassing?

De gebruikelijke hygiene die ik in acht nam, blijft nog steeds van toepassing. Ik was mijn handen altijd met zeep direct voor en na de behandeling. En ik heb altijd tissues en een flesje desinfectie bij de hand i.v.m. evt. lichaamsvloeistoffen.

Vanwege het Coronavirus ben ik nu nog wat voorzichtiger. Bij binnenkomst en afscheid laten we het handen schudden en knuffels achterwege. We gaan beiden voorafgaand en na afloop van de behandeling onder de douche en wassen ons hele lichaam goed met zeep. Er is ter plekke een douche en schone handdoek (op hete temperatuur gewassen) voor je aanwezig. Ik houd afstand tot je gezicht en vermijd contact met adem, slijm, spuug of ander lichaamsvocht.

vingercondoom

Hoe zit dat met tantramassages?

Op dit moment geef ik geen tantramassages of andere intiemere behandelingen. Dergelijke behandelingen geef ik normaal gesproken vaak bloot en ik kom dan dichtbij, daarbij kom ik vaak met mijn gezicht nabij het gezicht van de client. Ik houd nu mijn kleding aan, ik behandel je op de massagetafel en ik houd wat meer afstand. Niet-tantrische behandelingen van het bekkengebied zijn wel mogelijk. Bij behandelingen van de anus of de mond (met de vinger) gebruik ik een vingercondoom. Uiteraard gaat alles in overleg en bespreken we samen voorafgaand aan de behandeling wat jouw en mijn grenzen zijn t.a.v. intimiteit, veiligheid en comfort.

Welke mogelijkheden zijn er voor coaching sessies?

Coaching sessies kunnen bij mij aan de eettafel, maar ik kan die uiteraard ook online geven, bijv. via Whatsapp, Skype, Facetime, Zoom of Kik. Of je komt langs voor een wandelcoaching sessie in de frisse buitenlucht. Wil je gewoon even telefonisch contact? Dan kan dat ook, zoals gebruikelijk breng ik geen kosten in rekening voor gesprekken van maximaal 15 minuten.

Je bent dus van harte welkom, zowel face-to-face als online. Samen zorgen we voor een veilige setting.

Is de gebruikelijke annuleringsregeling van toepassing?

Op dit moment reken ik in geen enkel geval annuleringskosten. Dus mocht je om wat voor reden dan ook, op het laatst toch willen annuleren of de afspraak willen verplaatsen, dan kan dit kosteloos. Mocht je niet komen opdagen zonder je af te melden, dan breng ik wel de gebruikelijke no-show kosten in rekening.

Lees ook het eerder gepubliceerde bericht over het nieuwe Coronavirus en het artikel over Social Distancing.

Let een beetje op elkaar

Over het voorkomen van negatieve effecten van “social distancing”

Als reactie op de pandemie van het coronavirus (COVID-19) vraagt de overheid ons om iets te doen dat niet vanzelfsprekend is voor mensen: uit de buurt van elkaar blijven. Sociale afstand is cruciaal om de verspreiding van het virus te vertragen en te voorkomen dat ons gezondheidszorgsysteem overweldigd raakt. Maar het is tegen de natuur van mensen en zal daarom voor velen niet gemakkelijk zijn.

“Het coronavirus dat zich over de hele wereld verspreidt, roept ons op om onze menselijke en evolutionair diepgewortelde impulsen voor verbinding te onderdrukken: onze vrienden zien, samenkomen in groepen of elkaar aanraken”, zegt Nicholas Christakis (Yale University).

Als sociaal isolement langer aanhoudt, vergroot dit het risico op diverse gezondheidsproblemen, waaronder hartaandoeningen, dementie en zelfs de dood. Mensen die eenzaam zijn, hebben een hoger niveau van het hormoon cortisol, een indicator van stress. Ze vertonen zwakkere immuunreacties op ziekteverwekkers, blijkt uit onderzoek van University of Washington’s Center for the Science of Social Connection. Eenzame studenten reageerden zwakker op vaccinaties tegen het griepvirus dan niet-eenzame studenten. 

Isolatie kan ook leiden tot depressie en zelfmoordgedachten. Uit meta-analyses van Julianne Holt-Lunstad (Brigham Young University) blijkt dat chronische sociale isolatie het risico op sterfte met maar liefst 29% verhoogt.

Is iedereen even vatbaar voor stress door sociaal isolement? 

“Iemand die al problemen heeft met bijvoorbeeld sociale angst, depressie, eenzaamheid, middelenmisbruik of andere gezondheidsproblemen, zal bijzonder kwetsbaar worden.”, aldus Chris Segrin (University of Arizona).

Een recent rapport van de Britse National Academy of Sciences belicht enkele redenen waarom vooral ouderen hiervoor vatbaar kunnen zijn. Het verlies van familie of vrienden, chronische ziekten en zintuiglijke beperkingen zoals gehoorverlies, waardoor men moeilijker kan communiceren, verergeren de situatie bij veel ouderen. 

Sociale contacten zorgen ervoor dat de negatieve effecten van stress worden verzacht. Uit laboratoriumstudies (eveneens van Holt-Lunstad) blijkt dat de aanwezigheid van een vriend de cardiovasculaire reactie op een stressvolle taak vermindert. Ook menselijke aanraking is essentieel voor ons welzijn. Een zachte knuffel of het vasthouden van iemands hand zorgt voor de aanmaak van oxytocine, dat helpt bij het reguleren van je vecht- of vluchtsysteem en het kalmeert van je lichaam in tijden van stress.

Wat kunnen we hiertegen doen? 

Een groter bewustzijn van deze effecten kan ons ertoe aanzetten om verbonden te blijven en positieve actie te ondernemen. Vandaar de opmerking van premier Rutte: “Let een beetje op elkaar”. 

Het goede nieuws is, dat “alleen al het weten dat je iemand hebt waarop je kunt rekenen als dat nodig is, voldoende is om stressreacties te dempen, zelfs als die persoon niet fysiek aanwezig is”, aldus Holt-Lunstad. Uit onderzoek naar altruïsme is gebleken dat het geven van steun nog meer stressverlagend werkt dan het ontvangen van steun. Het kan onszelf ook helpen om ons meer verbonden te voelen met anderen.

Iedereen kan een telefoon in de hand nemen en elkaar benaderen, om te vragen hoe het met de ander gaat en wat een ander nodig heeft. Een luisterend oor doet wonderen. Dit is dus het moment om contact op te nemen met vrienden en familie. Laat mensen weten hoeveel je om ze geeft. Hoewel fysiek menselijk contact het beste is, is een telefoontje met een echte stem beter dan tekst en is videochat beter dan een telefoontje.

Is is ook van belang wat je zegt. Als je gestrest en overstuur bent, kan praten over je gevoelens helpen. Je voelt je misschien niet beter, maar je voelt je minder alleen. Als je luistert naar de ander, weersta dan de impuls om in discussie of debat te gaan, zijn verhaal te ontkennen of te zeggen dat hij zich geen zorgen moet maken. Het is op dat moment vooral je taak om te luisteren en te laten merken dat je zijn gevoelens begrijpt en accepteert. Dit proces – de ene persoon deelt iets kwetsbaars en de ander reageert met begrip en zorg – is de fundamentele basis voor goede, hechte relaties.

Zit je alleen thuis in quarantaine en mag je niemand aanraken, omdat je besmet bent met COVID-19? Leen dan de hond van je buren. Een aanhankelijk huisdier werkt meetbaar stressverlagend en verhoogt je niveaus van oxytocine. Volgens de richtlijnen van WHO is het aanraken van huisdieren veilig.

Er is geen weg terug – Interview Emmalia Bijker

Af en toe ga ik samen met Emmalia dansen. We kennen elkaar uit de tijd van de opleiding Essentiecoaching en we genieten allebei enorm van de vrije vorm “estatic dance”, waarbij alles kan en mag, behalve met elkaar praten of alcohol drinken. In maart 2018 sprak ik haar aan de keukentafel. Emmalia Bijker heeft al tientallen jaren een eigen yogaschool in Abcoude. Emmalia vertelde mij wat zij bij Essentiecoaching vond en hoe dit haar manier van werken als yoga docent heeft veranderd: ” Ik kan niet meer terug naar de yoga die ik vroeger gaf”. 

Emmalia: “Bij de opleiding Essentiecoaching vond ik het pad dat ik graag wil uitbreiden naar meer bewustwording. Dat sloot helemaal aan op mijn eigen weg.”

Ik was op zoek naar de verbinding met een onbekende kant van mezelf. Ik miste mijn ondernemende geest, ik wilde mezelf meer neerzetten en mezelf duidelijker laten zien. Een interview op Youtube sprak me erg aan. Daarin beschreef Lenne Gieles de balans tussen de innerlijke man en de innerlijke vrouw. Tijdens de opleiding Essentiecoaching leerde ik mijn eigen innerlijke man kennen en ik ontdekte zijn behoefte. Behoefte aan erkenning en herkenning.  Door deze erkenning aan mezelf te geven, kon ik mezelf als meer compleet ervaren. En kon ik mezelf meer ruimte geven, door alles er te laten zijn. Het klinkt eenvoudig, maar dit was eerst een pijnlijk proces. Want er waren ook momenten dat ik die erkenning niet ervoer en dat was erg confronterend.

Tegelijk ontdekte ik mijn innerlijke vrouw, die meer mocht gaan durven voelen. Ik kan andere mensen beter helpen doordat ik meer mezelf ben. Ik laat mijn eigen gevoel meer toe, toon dit aan anderen en daarmee geef ik deze wijsheid door. Wie hier open voor staat heb ik iets te bieden, namelijk een ontdekkingsreis naar en in jezelf.

Verliep die ontdekkingsreis bij jou helemaal zonder kleerscheuren? 

Ik ben mezelf soms behoorlijk tegengekomen en dat doet pijn. Ik zag de pijn bij anderen en realiseerde me, dat de ander ook mijn eigen pijn spiegelt. Door de meditaties en de beschermende warmte van elkaar kon ik bij die pijn te komen. Dit zelfonderzoek leidde tot inzicht en het loslaten van weerstanden. Ik ben daardoor completer geworden. Ik blijf afweer en pijn tegenkomen maar ik kom sneller terug bij mezelf. Ik herstel snel uit onbalans en hervind mijn evenwicht.

Ik kan niet meer terug naar de yoga die ik vroeger gaf. Dat is voor sommigen even wennen. Lachend vertelt ze: “Toen ik laatst bijvoorbeeld tijdens een yogales ze elkaars hoofd liet wiegen, riep dit weerstand op. Een leerling zei,  ik kom hier om yoga oefeningen te doen hoor”. 

Mijn manier van werken als yoga docent heeft zich mede door Essentiecoaching verbreed. Ik werk met thema’s die meer diepgang toevoegen aan de yogales.

Bij een thema als overgave komen yoga, ontspanning en persoonlijke ontwikkeling samen. Bij overgave-oefeningen ervaren deelnemers hoe ze verkrampen. Het losschudden of wiegen van benen en armen maakt je ervan bewust, hoe moeilijk het is om je over te geven aan de ander en aan de situatie. Ik help je om de controle los te laten, door een veilige plek in jezelf te vinden. Essentiecoaching heeft mij een toegevoegde waarde gegeven. Door als docent achter iemand te staan ervaren de yogabeoefenaars steun voor zichzelf en voelen ze zich veilig. Ze kunnen zo hun kwetsbaarheid tonen.

Bij het thema liefde besteed ik aandacht aan de liefde voor je lijf. Een arm wordt door veel leerlingen als een ding behandeld. Door ze hun eigen arm of de arm van een ander als een baby te laten behandelen, worden ze subtieler in hun beweging, met meer aandacht en liefde.

Deelnemers mogen ook zelf aangeven wat hen bezig houdt, zodat we daar in de les op kunnen inspelen. Vaak zijn dit afgestemde thema’s, die ook voor andere deelnemers van belang zijn. Ik luister, ik ben er voor de ander en verbreed het thema zodat anderen zich er ook in herkennen. Dan kies ik een oefening die aansluit bij de ingebrachte dilemma. Dit zijn vaak lichaams- en gevoelservaring-gerichte oefeningen, waarbij je je bewust wordt van sensaties en blokkades in je lichaam. Je kunt ook uitgenodigd worden om met een partner ervaringen op te doen.

Door deze manier van werken trek ik andere leerlingen aan. Vooral mensen die bewuster willen leven. Bij anderen roept mijn manier van werken weerstand op. Het is te confronterend voor ze om meer te voelen.

Jaag je daarmee geen deelnemers weg uit je groepslessen?

Iedereen is en blijft welkom. Ik stel me open voor alle leerlingen. Verder zorg ik er bij de keuze van thema’s voor, dat ik ook voor minder ervaren leerlingen wat te bieden heb. Door verbinding te maken op meerdere dimensies, sluit ik aan op de verschillen in niveau. Ieder kan op zijn eigen niveau aansluiten bij het thema.

Bijvoorbeeld het thema aarde. Het lukt de meeste mensen wel om te aarden. Ik laat iedereen lopen en de aarde voelen. Een niveau dieper is, door ook verbeelding te gebruiken. Stel je bijvoorbeeld voor dat je de aarde kust. Een deel van de mensen schiet dan misschien in de lach, voor anderen geeft het een extra verdieping. Ik laat mensen dus vrij om datgene eruit te pakken waar ze wat aan hebben.

Website van Emmalia Bijker: yogaemmalia.nl

Door echte aandacht maak ik het verschil – Interview Teuna Bongers

Drie jaar geleden raakte ik tijdens de leiderschapstraining ” LIFE” in gesprek met Teuna Bongers. We waren beiden interim-directeur en geboeid door het thema aandacht. Een mooie aanleiding op Teuna op haar werk op te zoeken, bij Kinderopvang Heijendaal. Toen ze mij op een zonnige voorjaarsdag in 2017 hartelijk verwelkomt op haar kantoor, waar ze als waarnemend direceur leiding gaf aan 50 medewerkers, was ze de rust zelve. Ze straalde van vrolijkheid terwijl ze met de ouders en begeleiders sprak. Ik vroeg haar: Wat is aandacht eigenlijk?

Teuna: “Aandacht is tijd nemen voor waar de ander mee komt. Er even voor gaan zitten. Als ik aandacht geef, maak ik even ruimte in mezelf om er voor de ander te zijn.” Komt dat altijd uit? “Als iemand mijn werkkamer binnenkomt maak ik snel een onderscheid. Is het urgent of is het iets wat ook op een ander tijdstip besproken kan worden. Soms heeft de ander alleen maar even behoefte om gezien of gehoord te worden. Omdat zij ergens mee rondloopt wat haar dwars zit bijvoorbeeld. Ook dat kan belangrijk zijn.”

Hoe is het om aandacht te ontvangen. Wat doet dat met jou?
“Het is fijn om aandacht te ontvangen van mensen met wie ik me verbonden heb. Maar in mijn rol als leidinggevende zit ik niet direct op aandacht te wachten. Ik wil vooral mezelf kunnen zijn. Naar mijn medewerkers toe heb ik geen behoefte om in de aandacht te staan. Uiteraard vraag ik om functionele aandacht als ik voor alle medewerkers sta en hen toe spreek. “

“Wel is het fijn als ik me gedragen voel. Als men vanuit het bestuur aandacht geeft, is dat fijn. Je merkt direct of die aandacht oprecht is. Dan weet ik dat er verbinding is en dat ik ook op de ander kan rekenen. Dat geldt ook voor mezelf. Als ik zelf aandacht geef wil ik ook bereid zijn om op te kunnen vangen wat je terugkrijgt en daar later wat mee te doen. Dit doe ik door mede verantwoordelijkheid te dragen, waar nodig steun te geven of erop terug te komen. “

Als je aandacht geeft, wat brengt dat jou?
“Een medewerker wil even iets met mij delen, ze vraagt om een moment van aandacht. Daarna kan ze met minder last of zorgen hun werk kunnen doen. Heel functioneel dus. Want zij kan haar aandacht weer volledig aan de kinderen geven. Maar daarnaast is aandacht geven ook ook heel dankbaar. Er gebeurt iets in mezelf als ik aandacht geef. Het geeft mij veel voldoening als ik iemand lichter mijn kamer uit zie gaan. Alleen al het feit dat men bij mij langs komt om iets te delen is een uiting van vertrouwen. Ik geniet daar van.”

“Op zo’n moment ontstaat ook iets van loslaten waar je mee bezig bent. Je moet even een knop omzetten. Ik laat het denkwerk en regelwerk los en ben even in het nu. Het enige wat op dat moment van belang is, is het contact tussen mij en de medewerker. Eigenlijk hoef ik op dat moment niets anders dan er volledig te zijn. Alleen dan is er echte aandacht. En dan ontstaat er het vertrouwen dat ik vanuit mijn aanwezigheid de ander kan zien en dat de oplossingen zich wel aandienen. Dat het goed is zoals het is.”

Teuna geeft een voorbeeld. “Er was een groep waar klachten waren dat de baby’s zoveel huilden. Kan gebeuren. Toen bleek dat in de groep een leidster was die heel veel zorgen had. Het werd mij duidelijk, dat wanneer er veel gehuild wordt of er veel onrust onder de kinderen is, ik eigenlijk even moet gaan kijken wat er met die leidsters aan de hand is. Even aandacht schenken aan hen is dus ook voor de kinderen. Toen ik de medewerker de ruimte gaf voor haar zelf, huilden de baby’s minder. Toen zag ik dat er een directe samenhang was.”

Hoe zorgt jouw aandacht voor meer zelfstandigheid?
Door aandacht ontstaat er ook meer zelfbewustzijn bij de medewerkers en kunnen ze meer aan. Bij mijn start was door mijn voorganger een extra regel ingesteld over hoe om te gaan met zieke kinderen en wilde men niet direct met ouders hierover in gesprek.  Ik was verrast dat ze nu zelf voorstelden om die regel, die er was om hen te beschermen, weer mag worden afgeschaft. Ze zijn zelf in staat om het gesprek met de ouders hierover te voeren. Ik zie dat ze zelf meer weerbaar en zelfbewust zijn geworden.

Stel dat je je dag niet hebt en even die aandacht niet kunt opbrengen. Merk je dat dit effect heeft op anderen?
Teuna: “Wat ik tijdens de leiderschapsopleiding LIFE geleerd geleerd heb is, dat wat je uitstraalt niet hier stopt. Teuna legt haar hand op haar borst. “Ik straal dat verder uit dan alleen mijn huid en anderen vangen dat op. Tijdens de opleiding heb ik dat aan den lijve ondervonden.

“Toen ik hier net begon, gingen medewerkers er vanuit dat leidinggevenden toch nooit tijd hadden. Het gevolg daarvan was dat ze niet kwamen met de dingen waar ze mee zaten. Ze probeerden het zelf maar op te lossen of het ging een eigen leven leiden. Door die frustratie en medewerkers namen een houding van overleven aan, ze deden alleen nog het hoog nodige. Ik ben blij dat ik dat heb kunnen doorbreken.”

“Er was een medewerker”, aldus Teuna, “die iets wilde delen met mij, maar ze schatte in dat ik daar niet open voor stond. Ze had een aanvaring gehad met een ouder, dat wilde ze even kwijt voordat ze die ouder weer zag. Als medewerker zoek je naar de voor dat moment meest haalbare oplossing. Door te sparren kan je het erover hebben: waarom heeft het je zo geraakt. En wat zijn alternatieven. Daardoor wordt het niet onnodig groter. Nu heeft ze er twee weken mee rondgelopen. Als ik haar wel had kunnen spreken, had ik haar kunnen vragen: wat zou je de volgende keer met de ouder willen zeggen?”

“Er zijn verschillende gradaties van aandacht. Is het een regeldingetje of wil iemand iets van zichzelf kwijt. Dit proef je in de eerste zin.” (Teuna Bongers)

Ik heb een klein stoeltje naast mijn bureau, zodat iemand bij me kan komen zitten, zonder dat er gelijk een overlegsituatie ontstaat. Een andere vorm van aandacht is de ander echt zien, in dat waar ze hiervoor zijn, hoe ze bezig zijn met hun werk.

Teuna: “Ik neem weleens even de tijd om in een groep erbij te komen zitten en te kijken hoe het gaat. Ik geef ze dan de aandacht voor het werk wat ze doen en niet voor het probleem waar ze mee komen. Ik zie ze in hun werk. Als ik op de groep ben heb ik geen commentaar, ik stel wel vragen maar ik ben verder gewoon aanwezig. Het heeft geen zin om steeds te benoemen wat er niet goed is of wat me niet bevalt.”

Wat doet die aanwezigheid met ze?
Het is een basisbehoefte om gezien te worden. Ik beschouw het als een vorm van waardering en respect. Ik vind dat de mensen, waar je direct leiding aan geeft, moet zien in hun werk. Het is een vorm van respect en waardering voor het primaire proces, het echte werk dat ze doen. Daarmee laat ik zien: wat jullie doen, daar draait het om.

Bovendien kan ik mijn rol beter vervullen als ik vanuit mijn positie ook zie hoe ze werken. Als er dan iets vervelends gebeurt, kan ik de problemen beter plaatsen en meedenken over oplossingen.

“Heel af en toe spring ik bij, wat natuurlijk niet de bedoeling is.” Teuna moet lachen. “Een van de leidsters zei toen: oh Teuna ben je aan het werk? Waarop ik zei : Meestal ben ik hier aan het werk, maar nu even niet!”

“Als leidinggevende kan ik stellen dat aandacht het verschil maakt.” (Teuna Bongers)

“Met meer aandacht verandert het hele kinderdagverblijf. Een medewerker zei laatst: Sinds jij hier bent gebeuren er weer dingen. Je brengt iets te weeg. Wat ik teweeg ben is dat ik mensen uitnodig, meer te durven en dingen te ondernemen. Door de aandacht die ik geef hebben ze meer zelfvertrouwen en enthousiasme om hun nek uit te steken. Ze komen met meer plezier en motivatie naar hun werk.”

Vertrouwen schept ruimte voor creativiteit – Interview Eva Breuer

Mijn dochter Eva studeerde politieke wetenschappen in Brussel. In april 2017 leek haar interessant om eens in de keuken van en gemeentelijke organisatie te kijken. Een snuffelstage was zo geregeld. Bij de gemeente Sint Anthonis, waar ik destijds als directeur (ad interim) werkzaam was, heeft Eva twee dagen meegelopen. Ze heeft managers gesproken en is bij overleggen aangeschoven. Ook is ze met een van de wethouders op pad geweest. Hieronder lees je het interview uit 2017, toen ik haar vroeg naar haar ervaringen. Ik dacht toen bij mezelf: Dit zouden veel meer mensen moeten doen!

Wat was de reden dat je een keer bij een gemeente stage wilde lopen?
Ik studeer politieke wetenschappen en dat is veel theorie en weinig praktijk. Het leek me interessant om in de praktijk te zien hoe het in een politieke organisatie in zijn werk gaat. Daar komt bij dat in een studie vooral op landelijk niveau dingen worden behandeld. Het is leuk om dit op lokaal niveau te zien bij een gemeente. Bovendien: in België, waar ik studeer, lopen dingen weer anders dan in Nederland. Die vergelijking is ook interessant. Bijzondere kans was natuurlijk dat mijn vader nu bij de gemeente Sint Anthonis werkt en dat ik hem ook aan het werk kon zien en zo gezichten op de verhalen kon plakken.

Wat heeft je het meest verrast?
Alles is mensenwerk. Het werk achter de computer is niet bepalend voor het resultaat, maar juist de persoonlijke contacten tussen collega’s zijn heel belangrijk en zorgen voor een betere kwaliteit van de advisering. In werkgroepen werd goed naar elkaar geluisterd, werd ruimte aan elkaar gegeven om inbreng te leveren. Zo vulden medewerkers elkaar mooi aan en kwamen tot oplossingen en nieuwe inzichten. Ook zag ik dat bestuurders elkaar en de medewerkers gebruiken als klankbord. Door die feedback kunnen ze beter beslissingen nemen.

Ik zag grote verschillen in de houding en het gedrag van managers. Zij kunnen duidelijkheid scheppen door dingen goed door te spreken in overleg, in plaats van een mailtje te sturen. En het viel mij op hoe de houding van een manager een reactie uitlokt bij medewerkers en dit bepaalt in grote mate hoe een collega het werk oppakt. Als er vertrouwen is voelen medewerkers zich vrijer om met creatieve en originele oplossingen te komen en die te delen met elkaar en hun leidinggevende.

Ook was ik verrast over de mate van vrijheid die een ambtenaar heeft binnen de kaders die de gemeenteraad heeft gesteld. In de advisering aan het college is veel speelruimte voor de ambtenaar om daar een eigen invulling aan te geven. Ik dacht dat de raad en het college de richting bepalen en ambtenaren alleen uitvoeren. De politieke kleur heeft minder invloed dan ik dacht. In de praktijk moeten wethouders in belangrijke mate vertrouwen op een professionele advisering van hun ambtenaren, omdat zij onmogelijk van alles verstand kunnen hebben. Ik zag dat de wethouder goed luisterde naar de juridisch adviseur, maar wel haar eigen visie en standpunt inbracht. Die wisselwerking is interessant.

Wat neem je mee naar Brussel?
Ik dacht dat het werk als ambtenaar, op een kantoor erg saai zou zijn, maar het werk kan heel dynamisch en afwisselend zijn. Het kan zowel inhoudelijk heel interessant en uitdagend zijn als ook door de wijze waarop collega’s en managers met elkaar omgaan. Een lach en een grap kan alles ineens veel lichter maken en de een discussie een andere wending geven. Ook grappig om te zien dat de managers net zo goed behoefte hebben aan een uitlaatklep. Plezier in het werk is net zo belangrijk als het resultaat.

Ervaar je eigen uniciteit en je voelt je overal thuis – Interview met May Ing Tan

Of je nu expat bent, immigrant, homo of gescheiden moeder, we wijken allemaal wel ergens in af. De buitenwereld verwacht dat jij je aanpast. Dat doen we dan maar, want we hebben een natuurlijke behoefte om onderdeel uit te maken van de monocultuur. Zonde! Door mezelf juist met al mijn bijzonderheden te accepteren, voel ik me vrijer. Dan maakt het niet meer uit waar ik woon en waar mijn thuis is, want ik voel me fijn met mezelf, waar ik ook ben. Ik kom thuis bij mezelf.

Mayt Ing Tan

Hiermee vat May Ing Tan kort de basis van Essentiecoaching samen, een opleiding waar zij één van de hoofddocenten is en waaraan ik in 2014 mocht bijdragen als co-trainer. In Nederland is coaching een trend. Er zijn zo’n 40.000 coaches in Nederland en steeds meer mensen laten zich tijdelijk begeleiden door een coach. “Hoe komt het dat de behoefte aan coaching zo groot is?”, vroeg ik in augustus 2014 aan haar.

Tan: In onze cultuur is het “not done” om je eigen persoon tot de diepte te onderzoeken. Daardoor is therapie alleen voorbestemd voor diegenen die echt een probleem hebben en hulp nodig hebben om te kunnen functioneren in onze maatschappij. Coaching is laagdrempeliger omdat het gericht is op zowel je werk als je persoonlijkheid. Bij coaching graaf je niet in het verleden, maar ga je aan de slag met de dingen die je tegenkomt in het hier en nu. Dat past in de huidige behoefte aan enerzijds snel resultaat en anderzijds zelfverwerkelijking.

In Nederland worden veel medewerkers door hun leidinggevende naar een coach gestuurd omdat ze niet optimaal presteren of omdat de organisatie iets anders van ze verwacht. Ze moeten bijvoorbeeld assertiever worden of beter samenwerken. De Anglicaanse bedrijfscultuur vraagt veel van haar werknemers. De werkgever betaalt het coachingstraject en die verwacht dus ook iets terug: hogere productiviteit, betere prestaties, loyaliteit. Dit komt terug in de jaarlijkse beoordelingsgesprekken. In Nederland wordt er van je verwacht, dat je individualistisch bent, maar ook dat jij je conformeert aan de rest en je dus aanpast aan de middenmoot. Die combinatie stelt hoge eisen aan iemands gedrag. Coaching kan helpen om hier beter mee om te gaan.

May-Ing-2

De term ‘coach’ wordt gebruikt voor allerlei vormen van persoonlijke begeleiding, ook als iemand eigenlijk therapeut, supervisor, adviseur, counsellor of consultant is. Waarin onderscheidt Essentiecoaching zich? Er zijn veel coaches die alleen maar even iemand “fixen”, aldus Tan. Essentiecoaching is anders, omdat je de verbinding van je persoonlijkheid met je passie en je oorsprong herstelt. Tan werkt daarom niet met cliënten die gestuurd worden door hun baas, dat zou niet werken.

logo essentiecoaching

Tan legt uit: Alleen vanuit je persoonlijkheid kan je jezelf niet helpen. Maar in contact met je oorsprong vind je hele effectieve antwoorden en verander je snel. Je verandert niet alleen jouw gedrag, maar vindt ook je eigen unieke identiteit terug. Een cursist vertelde laatst, dat hij Essentiecoaching ervaart als heel licht: de inzichten raken je heel diep terwijl je heel basale problemen aan het oplossen bent.

Een kenmerkende werkvorm in Essentiecoaching is “Direct ervaren”. Wat is dat? Tan: Door tegelijkertijd te voelen en te denken, blijft je meer in het moment. Je voelt wat er op dat moment aanwezig is, en niet de gedachten en emoties uit het verleden. Direct ervaren is zo’n effectief middel, omdat bij het voelen het drama, het verhaal, achterwege blijft. Zo sprak Tan laatst iemand die ergens sterk van overtuigd was en dit steeds wilde uitdragen. Dat kostte veel energie. Ik vroeg: Sta maar even stil. Wat ervaar je nu? Ze zei: Als ik stil sta, word ik gek.  Blijkbaar was ze bang, ze vermeed de pijn. Als je even stilstaat kom je erachter dat je je misschien eenzaam voelt, of dat je eenzijdigheid hebt ontwikkeld, bijvoorbeeld door heel flink te moeten zijn.

webfoto-May-Ing-2

We werken ook veel met integratie, aldus Tan, bijvoorbeeld de integratie van je voelen, je denken en je willen. Ze vertelt over een gewaardeerde leidinggevende, die bij haar kwam. Het is een sterke vrouw met een krachtige uitstraling. Toen ze even stilstond bij het moment, realiseerde ze zich dat ze eigenlijk altijd door haar moeder bekritiseerd werd en zich nog steeds aan het bewijzen is. Terwijl daar nu geen aanleiding meer voor is. Haar wil was een eigen leven gaan leiden. In termen van polariteiten was haar geest dominanter geworden dan haar lichaam en haar mannelijke helft nam het van haar vrouwelijke helft over. Door de integratie vind je jouw eigen midden en kom je meer in balans, in je loodlijn. De zachtere kant van deze krachtige vrouw mocht er weer zijn. Zo ontwikkel je je niet eenzijdig, maar word je verbonden met al je potenties in jezelf. Als je niet weet dat je zo aan het doorhollen bent om jezelf te bewijzen, blijf je doorgaan. Het inzicht maakt dat je kunt besluiten om hiermee te stoppen.

May Ing Tan en Lenne Gieles

May Ing Tan is niet alleen geïnspireerd door Lenne Gieles, de oprichter van Essentiecoaching en schrijfster van het boek “Thuis”. Ook Robert Quinn heeft haar geïnspireerd, wanneer hij schrijft over concurrerende waarden. Hij gebruikt combinaties van tegengestelde woorden, die elkaar aanvullen. Een voorbeeld van zo’n polariteit is “verantwoordelijke vrijheid”. Vrijheid zonder verantwoordelijkheid werkt niet. Ook heeft hij het over “harde liefde”, “liefdevol grenzen stellen”, en “geaarde visie”. Als je deze polariteiten met elkaar verenigt sta je zelf in het midden en kan je, afhankelijk van de situatie, meer naar links of meer naar rechts gaan. Dit geeft je meer vrijheid. Je wordt niet meer afhankelijk van een patroonmatig gedrag. Je krijgt meer grip op je keuzes.

Robert Quinn

Bij Essentiecoaching gaat het altijd over verandering bij jezelf en het openen van jouw eigen vermogens. Hoe is bij May Ing de verbinding tussen voelen, denken en willen tot stand gekomen? May Ing: “Ik ben eigenlijk erg gevoelig, maar heb het voelen op gegeven moment opzij gezet. Door de integratie van het denken en voelen vond ik mijn zachte kracht weer terug. Ik kan nu naast het bepalen en sturen ook meer volgen, meer plezier en genieten in plaats van moeten. Ik kom daardoor meer in verbinding met mensen. Tegelijk ben ik beter in staat om grote beslissingen te nemen, omdat ik minder bang ben voor mijn eigen kracht. Ik was heel erg bazig maar tegelijk ook onzeker. Op een avond heeft het me lange tijd gekost om te erkennen hoe bazig ik eigenlijk was. Dat was mijn eerste stap tot integratie. Nu ben ik minder bazig en meer zeker van mezelf.

May Ing was bijna 13 toen ze vluchtten uit Indonesië naar Duitsland. Ze vertelt over haar jeugd: via een omzwerving kwam ik in Nederland terecht. Alles was vreemd en ik sprak de taal niet. Toch keek ik anders naar dat vreemde, omdat ik wist dat we hier gingen wonen. Toen we met de trein Nederland binnen reden, passeerden we een rij huizen en ik was zo verbaasd over hoe klein de huizen en tuinen waren. Dat mensen zo dicht op elkaar konden leven. Het viel me ook op hoeveel er werd gezoend op straat. Seksualiteit en intimiteit was heel zichtbaar en openbaar. Haar moeder leerde haar om al het nieuwe te onderzoeken. Ze nam haar mee in de bus, van het begin- tot het eindpunt. De buschauffeur zei: Jullie moeten eruit hoor. Maar mijn moeder zei: nee hoor, we gaan graag mee tot het andere eindpunt.

May Ing Tan deed veel ervaring op in het werken met immigranten, zoals expats en vluchtelingen. Zo werkte ze ruim 10 jaar bij ISIS. Deze organisatie richt zich op het managen van diversiteit. Tan: Na zoveel jaren weet ik dat er helemaal geen verschil is tussen Nederlanders en wie dan ook. Ook de Nederlanders hebben moeite met hun eigen gebrek aan beleefdheid, het aanpassen, met het ongemanierde.

Als je uit het buitenland komt is het wennen dat het gedrag en het taalgebruik in Nederland nogal ruw en direct is. Daar had haar vader destijds erg onder te leiden. Ik leerde dat ik beter mijn zachte kant kon afsluiten. Net als alle andere Nederlanders. Dat was goed voor haar carrière, maar ze raakte daarmee ook een stukje van zichzelf kwijt. May Ings boodschap voor immigranten: Blijf vooral jezelf en blijf in contact. Laat je niet afschrikken door de ruwheid en directheid of wanneer je door de ander wordt afgewezen. Probeer je te verbinden met anderen, ook als dat eerst moeilijk gaat. Het kan zijn dat de ander afstand houdt, omdat je er anders uitziet. Schrik daar niet van terug, maar blijf gewoon contact maken. Ik word verdraagzamer voor het feit dat iedereen steeds blijft vragen: waar kom je vandaan? Ook dat is voor anderen een manier om verbinding te maken.

Mijn verlangen is dat het gewoner wordt in Nederland om te spreken over Chinese Nederlander te zijn, of een Brabantse Nederlander. En dat we gaan zien hoe waardevol ieder unieke bijdrage is aan onze samenleving. Als iedereen zichzelf kan zijn en zich volledig kan ontplooien, wordt Nederland een nog fijner land waar je gewoon een mens kan zijn.