Omgang met stress

Veel mensen gaan regelmatig gebukt onder stress. Heb je daar last van, dan ben je zeker niet de enige.

Misschien heb je last van buikpijn voorafgaand aan een sollicitatie, een belangrijke presentatie of na een lastige vergadering. Een gejaagd gevoel, hartkloppingen en een kort lontje zijn tekenen van stress.

Deze voorbeelden van tijdelijke stress zijn eigenlijk hele normale lichaamsreacties op een uitdagende of stressvolle situatie, die meestal na een paar uur weer verdwenen zijn. Dit natuurlijke overlevingsmechanisme houdt je scherp en zorgt dat je in actie komt. 

Komt stress vaker voor, dan kunnen de gevolgen groot zijn en krijg je mogelijk last van lichamelijke en mentale klachten. Mentaal kun je denken aan piekeren, slapeloosheid, minder zelfvertrouwen of paniekgevoelens. En fysieke klachten als hoofdpijn, hartkloppingen, trillen en maagpijn en zelfs een verlaagde weerstand met ontstekingen zijn veel voorkomende gevolgen. En op den duur verdwijnt hoop, geloof en vertrouwen uit je leven. 

Het is daarom goed als je deze lichamelijke signalen leert herkennen, want je lijf trekt niet voor niets aan de bel. Het is dus tijd om even pas op de plaats te maken of wat rust in te bouwen.

Hoe herken ik stress bij mezelf?

Door even de tijd te nemen om naar binnen te voelen, in je lichaam. Ga bij jezelf na of je dan last hebt van:

 • verhoogde hartslag
 • gespannen kaken of gezicht
 • snelle of hoge ademhaling
 • ​druk op de borst

Kan mindfulness helpen tegen stress?

Oefeningen in mindfulness kunnen helpen om je meer in je lichaam te brengen en om je gedachten onder controle te krijgen. Als je bijvoorbeeld veel piekert over dingen die mis zouden kunnen gaan of negatieve gedachten hebt over jezelf. Deze mindfulness tips kunnen je helpen:

 • Laat elk oordeel los over jezelf en anderen.
 • Neem waar wat er in je omgeving gebeurt.
 • Gebruik je zintuigen: bewust kijken, ruiken, luisteren en voelen.
 • Focus op dit moment, deze plek.
 • Luister naar de signalen van je lichaam.
 • Observeer de gedachtes en gevoelens die opkomen als een buitenstaander.
 • Accepteer dat er steeds nieuwe gedachten komen, maar houd er niet aan vast.
 • Richt je aandacht steeds weer op je lichaam en je ademhaling.

Ik vind mediteren lastig maar ga je liever naar buiten. Is dat ook effectief tegen stress?

Sporten, vooral buiten in de natuur, is een hele goede remedie tegen stress. Ben je buiten in een natuurlijke omgeving, vermindert direct je stressniveau. Ook beweging helpt heel effectief, want het breng je aandacht uit je hoofd en in je lijf. Maak daarom gebruik van het toenemende aanbod van zorg, sport, yoga en beweging buiten in het groen. 

Welke signalen geven aan dat ik teveel stress heb?

Doe je ’s nachts geen oog dicht omdat het zo druk is op het werk? Of begin je jouw werkdag al met buikpijn, trillende handen of ogen? Dan is het tijd om er iets aan te gaan doen. Misschien wordt er op dit moment meer van je gevraagd dan je denkt aan te kunnen. Zeker als je niet goed in je vel zit, last hebt van angst, slapeloosheid of somberheid, of als je tegen overspannenheid of een burn-out aan zit, is het belangrijk om hulp te zoeken. Ik help je graag om anders met stress om te gaan en om je gespannen snaar wat los te laten en een betere balans te vinden.

Gepubliceerd door

Tijs

Tijs Breuer is 52 jaar, gecertificeerd personal coach, lichaamswerker en masseur. Essentiecoaching is erop gericht dat je tot de kern komt van wie je werkelijk bent. Tijs werkt met persoonlijke aandacht, aanraking en aanwezigheid. Hij helpt je om lekkerder in je vel te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.