Rug- of deelmassage

Heb je behoefte aan een wat kortere massage, met speciale aandacht voor een bepaald lichaamsdeel? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Veel mensen kiezen voor een schouder- en rugmassage, vanwege fysieke klachten van spanning en stijfheid boven- of onderin de rug. Maar je kunt ook kiezen voor een massage van benen, voeten, hoofd / gezicht, gewrichten of de borst en buik. 

Welk effect heeft een schouder- en rugmassage?

Een rug-, nek- en schoudermassage zorgt ervoor dat je spieren ontspannen, en dat je pezen en bindweefsel flexibel blijven. De spanning tussen je schouderbladen en in het nekgebied wordt verminderd, waardoor eventuele pijn in de schouders afneemt en je jezelf soepeler voelt. Werkstress, zorgen en sociale druk leiden vaak tot flinke spierspanningen en verkrampingen in het schoudergebied. We nemen teveel ” aapjes op de schouder”. En we willen tegemoet komen aan verwachtingen van onszelf en anderen. Wanneer je deze spanningen niet aanpakt en je spieren veelvuldig overbelast, ontstaan er op den duur aanhoudende pijnklachten. Zo kunnen er bijvoorbeeld hoofdpijnklachten ontstaan doordat de spieren in de nek, rug en schouders te gespannen zijn en uiteindelijk verharden en spierknopen vormen. Het pijngebied straalt dan uit naar andere gebieden van het lichaam. Overbelasting van de lange rugspier en een te strakke  aanhechting van deze spier aan rugwervels veroorzaakt vaak pijn onder in de billen. Een rug- en schoudermassage maakt je bewust van deze spanningen en zorgt ervoor dat de spieren tot rust komen. 

Helpt een rugmassage ook bij klachten in de onderrug?

Klachten in de onderrug kunnen allerlei oorzaken hebben. Vaak gaat het na enige tijd vanzelf over, maar kan een massage in de tussentijd verlichting geven. De oorzaak van rugpijn is voor 90-95% onduidelijk. Pijn in de onderrug hoeft niet direct een hernia als oorzaak te hebben. Het kan er ineens inschieten bij overbelasting van de rug, een snelle beweging of soms door stress. Meestal is er dus niks ernstig aan de hand en zijn er geen aantoonbare ziekte of beschadigingen die de pijn veroorzaken. 

Vaak komt het voor dat het “probleemgebied” helemaal niet de rug is maar het komt door de gluteus medius, een bilspier. Door een rugmassage te combineren met een massage van je bilspieren, verdwijnt de verkramping. Dit word ook wel Ischias genoemd, naar de grote beenzenuw: nervus ischiadicus. Het is vaak een zeurende, trekkende spierpijn, tintelingen, branderig of verdoofd gevoel. Als oorzaak van ischias wordt irritatie of beknelling van de grote beenzenuw genoemd. Onderweg van de ruggengraat via de bil naar het been, zijn er veel plekken waar de zenuw bekneld zou kunnen raken. Vaak is een te strak gespannen spier of pees de oorzaak, die eenvoudig te verhelpen is met een ontspannende massage.

Loop je door met rugklachten, dan kunnen er nog meer klachten ontstaan, omdat je houding verandert. Je gaat scheef lopen of de pijn compenseren door elders aan te spannen, waardoor overbelasting ontstaat.

Welk effect heeft een beenmassage?

Een beenmassage is voor elke sporter nuttig, omdat de doorbloeding wordt verbeterd en afvalstoffen zoals melkzuur worden afgevoerd. Dit verbetert de sportprestaties. Maar ook als je last hebt van spataderen, gezwollen benen / voeten of een slechte doorbloeding in de benen is een beenmassage nuttig. En zwangere vrouwen hebben veel baat bij een beenmassage, omdat klachten als gezwollen voeten, enkels en benen verminderen. Vooral na lang staan ontstaat vaak moeheid en een zwaar, pijnlijk, stekend of jeukend gevoel. Zwangere vrouwen hebben daarnaast vaak last van kramp in de benen en kuiten of rusteloze benen, die kan worden behandeld met een beenmassage. Door een beenmassage wordt het zelfherstellend vermogen van je benen gestimuleerd. 

Wat is een gewrichtsmassage?

Een gewrichtsmassage richt zich op één of meerdere gewrichten van de armen (schouder, elleboog, pols) en benen (heup, knie, enkel). Het is een combinatie van rustig voortbewegen van de gewrichten en een zachte massage rondom de gewrichten. Een subtiele massage, die ook goed bij oudere mensen is toe te passen. Hiermee worden de gewrichten en het omliggende weefsel losgemaakt, wat meer ruimte, soepelheid en bewegingsvrijheid geeft.

Welk effect heeft een borstmassage?

Een borstmassage is niet alleen voor vrouwen van belang. Bij mannen verhoogt het de stroom van lymfe en bloed naar de cellen en brengt de cellen zuurstof en vitale voedingsstoffen. Het gebied van de borst, oksels en het hart is één grote erogene zône, waar veel gevoel zit. Je hartchakra opent zich door de juiste aanraking.

Wat is een voetmassage?

Een voetmassage is een bijzondere behandeling tegen allerlei klachten. De gedachte achter een zogenaamde “voetreflexmassage” is dat uw voeten een afspiegeling zijn van uw lichaam. Ziekte is een signaal dat er een verstoorde harmonie is in de eenheid van lichaam en geest. Door een voetreflexmassage kunt u deze harmonie weer herstellen. Door middel van diverse soorten massagetechnieken worden blokkades opgeheven en is uw lichaam in staat zichzelf te genezen.

Wil je een afspraak maken voor een rugmassage of een deelbehandeling van 60 minuten? Klik dan hier.

Gepubliceerd door

Tijs

Tijs Breuer is 52 jaar, gecertificeerd personal coach, lichaamswerker en masseur. Essentiecoaching is erop gericht dat je tot de kern komt van wie je werkelijk bent. Tijs werkt met persoonlijke aandacht, aanraking en aanwezigheid. Hij helpt je om lekkerder in je vel te komen.

Een gedachte over “Rug- of deelmassage”

  1. I did not know what to expect when I arrived in the alternative place where Tijs lives. It was dark and some houses looked a bit like gypsy-caravans. But inside his cosy practice, I felt immediately at home. It was warm, he had put up a candle and the massage table was warmed up as well. Tijs is a man who gives full attention and he has wonderful hands. All the stress from the long trip disappeared and a gentle feeling of peace entered my body. I wish I had such a good masseur near my house in Italy!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.