Bindweefsel massage

Bij een bindweefselmassage wordt de myofascia (het spierbindweefsel) met diagonale bewegingen losgemaakt waardoor energie vrijer kan stromen. Wat is de fascia? Wat is chi? En hoe werkt een bindweefselmassage? 

Myofascia

De meeste mensen gaan ervan uit onze spieren en botten ons lichaam rechtop houden. In werkelijkheid gebeurt dit door ons bindweefsel, de fascia. Dit stelsel van elastische draden vormt een complete structuur die overal in ons lichaam te vinden is. De Myofascia is het bindweefsel dat zich in de spieren bevindt, in de vorm van o.a. pezige structuren.

De spanning van de draden in ons fasciale systeem geeft het lichaam stevigheid en elasticiteit. Het vormt een driedimensionale web van bindweefsel dat elke hoek van ons lichaam terug te vinden is. Elke spier, elk bot, elk orgaan en elke zenuw is omringd met dit fijnmazige weefsel.

De fascia is soepel, verandert continu van vorm en structuur, maar kan ook sterk verdichten, verkleven en uitdrogen. Fasciale verdichtingen komen vaak voor en kunnen ontstaan ​​door trauma, slechte houding, ontstekingsreacties, chirurgische operaties en stress. Door verdichting van de fascia word je lichaam minder soepel, verandert de vorm van je lichaam en kan spanning en pijn ontstaan. Als een schakel in het fascia web wordt verbroken of beschadigd, wordt dit opgevangen door andere delen van dit web. Deze delen verdichten zich om sterker te worden, wat kan leiden tot stijfheid en pijn.

Verlaging van de spanning in het bindweefsel

De myofascia is de verbinding tussen het fasciale systeem en de skeletspier. In deze verbinding zit vaak spanning, die voelbaar kan zijn in de hele spier en ook in spieren die in dezelfde lijn liggen. Spanning in het spierbindweefsel en spierspanning zijn niet hetzelfde, ze voelen anders aan en ze vragen ook een andere aanpak.

Bij een bindweefselmassage ligt de focus niet op verlaging van de spierspanning verlaagd, maar op de spanning in het bindweefsel, het fasciale netwerk. Door verdichte delen van de fascia zachtjes in beweging te brengen, komt opgeslagen spanning vrij en ontstaat er weer ruimte. Die ruimte is nodig zodat het vocht weer soepel langs de draden kan stromen. Deze vloeistoffen geleiden de elektrische lading van de ene naar de andere plek van het lichaam via de fascia draden. De energie (Chi) komt weer in beweging door het vrij maken van deze kanalen, waardoor er een energetisch evenwicht in het lichaam kan ontstaan. Dit heeft ook effecten op ons zenuwstelsel, de hersenen en ons geestelijk welbevinden.

Ik maak gebruik van lichte druk, strekkingen en golfbewegingen. De druk wordt bij verdichte weefselblokkades opgevoerd, waarna er ruimte wordt gecreëerd en spanning loslaat. Bij dat loslaten van spanning kunnen emoties vrij komen, waar je je misschien niet bewust van was. Na een aantal herhalingen laat je die oude emoties los en wordt de fascia op die plek zachter, soepeler en veerkrachtiger.  Door het herstel van de flexibiliteit, het tegengaan van uitdroging en het stimuleren van verjonging in myofasciale weefsel neemt de druk van de fascia op pijngevoelige structuren zoals zenuwen en bloedvaten af. Ook ontstaat er meer mobiliteit in de gewrichten.

Wat is Chi?

Chi is de Chinese benaming voor de levensenergie die door ons lichaam stroomt. In de moderne wetenschap wordt gesproken over elektriciteit en weerstand. 

De mate van weerstand tussen lichaamsdelen is meetbaar op verschillende energiefrequenties. Is de weerstand hoger, dan neemt je energieniveau en levenslust af.  Chi circuleert door de kanalen van ons lichaam, zoals water stroomt in een rivierbedding.  De energie kan stagneren zoals een rots in de rivierbedding. Het rivierwater hoopt zich op en de stroming neemt af. Het verwijderen van deze blokkades kan emotie losmaken, maar zorgt daarna voor een snellere doorstroming en meer vitaliteit.

Gepubliceerd door

Tijs

Tijs Breuer is 52 jaar, gecertificeerd personal coach, lichaamswerker en masseur. Essentiecoaching is erop gericht dat je tot de kern komt van wie je werkelijk bent. Tijs werkt met persoonlijke aandacht, aanraking en aanwezigheid. Hij helpt je om lekkerder in je vel te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.