Pelvic Fascia Release

Vrij maken van bindweefsel in de bekkenbodem

Pelvic Fascia Release is een gespecialiseerde vorm van lichaamswerk gericht op het openen en loslaten van myofasciale bekkenweefsels. Dit zijn de spierbindweefsel banen die het bekken ondersteunen en de genitaliën omhullen. Het herstelt de spanningsbalans en soepelheid van het bindweefsel en brengt de energiestroom rond de core- en bekkenbodemspieren weer op gang.

Ervaar je pijn of gevoelloosheid in je geslachtsdelen, bijvoorbeeld tijdens seks, een orgasme of daarna? Dan ben je niet de enige. Of misschien heb je er in het dagelijks leven last van, bijvoorbeeld tijdens het autorijden of fietsen. Vaak zijn we ons niet bewust van de momenten dat we ons bekken aanspannen, terwijl we dit lang achter elkaar doen. De meeste mensen hebben niet veel bewustzijn in het bekken- of genitale gebied. Spanning in de schouders en nek bemerken we veel sneller. We raken eraan gewend dat we niet zo veel voelen in de geslachtsdelen of we hebben steeds meer wrijving of stimulatie nodig hebben om genot of sensatie te kunnen voelen.

Bij veel vormen van massage en lichaamswerk wordt het bekken overgeslagen. Terwijl juist in het bekkengebied release zo belangrijk kan zijn. In de recente bewegingswetenschap wordt het belang van een gezonde balans tussen spanning en ontspanning (tonusregulatie) van de bekkenbodem onderkend. Tot nu toe waren zowel massages als oefeningen voor de bekkenbodem vooral gericht op het versterken van de spierlagen.

Modern fascia-onderzoek benadrukt de belangrijke rol van de elastische collagene weefsels om een veerkrachtige en gezonde bekkenbodem te bevorderen. Het belang van een gezonde energie-doorstroming in de bekken wordt vaak nog afgedaan als zweverig, terwijl ook hiervoor wetenschappelijk bewijs is gevonden.

Pelvic Fascia Release is een zachte, trage en diepe aanraking die zorgt voor loslaten en versoepelen (release) van het (fascia)weefsel in het bekkengebied en de geslachtsdelen. Het weefsel wordt ontspannen, zacht, soepel en pijnvrij gemaakt. Dit zorgt ervoor dat je meer gevoel krijgt in het bekkengebied en je geslachtsdelen ontvankelijker worden voor genotsprikkels.

Hoe werkt Pelvic Fascia Release?
Met myofasciale release technieken kunnen verklevingen, verhardingen en verdichtingen in het spier-bindweefsel smelten of loslaten. Milde, rustige en diepe aanrakingen, gegeven met volledige presentie en aandacht, in afstemming met jou als ontvanger, zorgen ervoor dat je weefsel zachter wordt. Tegelijk kan er op energetisch en emotioneel niveau ook smelten en loslaten plaatsvinden.

Met de Fascia Release-technieken creëer je gezonder weefsel dat afvalstoffen beter kan afvoeren en meer voedingsstoffen kan opnemen. Je hele lichaam wordt daardoor vitaler. Wanneer je bekken en je geslachtsdelen in een optimale conditie zijn, ervaar je ook meer plezier in je lichaam. Pelvic Fascia Release kan pijn of gevoelloosheid verhelpen en daarmee problemen in jouw bekken en geslachtsorganen voorkomen.

Pelvic Fascia Release is zowel voor vrouwen als mannen geschikt. Veel bekkenbodem fysiotherapeuten onderkennen de werking en meerwaarde van zo’n behandeling en verwijzen door naar mij of naar andere bodyworkers die Pelvic Release behandelingen geven.

De bekkenbodemstructuren beginnen bovenaan bij het peritoneum en gaan verder door de bekkeningewanden, endopelvische fascia, levator ani-spieren, perineummembraan en oppervlakkige genitale spieren. PFM: bekkenbodemspieren. Copyright Primal Pictures Ltd.

Voor welk type klachten worden cliënten vaak doorverwezen naar een pelvic release behandeling?
Bekkendisfunctie, waaronder pijn, verzakking en pijnlijke seks
Bekkenontkoppeling door trauma (seksueel, emotioneel of fysiek)
Problemen met de menstruatiecyclus, menopauze, perimenopauze
Patronen van congestie (endometriose, vruchtbaarheidsproblemen, pijnlijke menstruatie)
Postnatale genezing (geboortetrauma, verzakking, herbalanceren)
Babyverlies, zwangerschapsafbreking of miskraam
Spier- en skeletpijn (stuitbeenpijn, disfunctie van het sacro-iliacale gewricht, disfunctie van de symfyse van de schaamstreek)
Blaasproblemen (overactieve blaas, aandrang, frequentie, incontinentie)
Chronische constipatie
Vaginisme en vulvale pijn

Wat kan een Pelvic Fascia Release behandeling jou opleveren?

 • Geen genitale pijn meer
 • Erectiestoornissen verdwijnen
 • Voortijdige zaadlozing verdwijnt
 • Meer smering in de vagina
 • Je geaard voelen
 • Je sterk voelen, op een zachte en krachtige manier
 • Meer in staat om hun waarheid te spreken
 • Kunnen kiezen wat voor zichzelf goed voelt
 • Betere communicatie (over seks en andere zaken)
 • Lage rugpijn, heuppijn en pijn in de benen en buik verdwijnen
 • Menstruatiekrampen verdwijnen
 • Een gevoel van levendigheid in en rond de geslachtsorganen
 • Een verbinding met de geslachtsorganen.

De Pelvic Fascia Release wordt soms ook yoni-release of lingam-release genoemd omdat het bindweefsel van de genitaliën daarbij ook wordt vrijgemaakt. De methode komt voort uit Myofascial Energetic Release (MER) en is doorontwikkeld door o.a. Mariëlle Spronck en Sar Friedman.

Mijn lerares Mariëlle Spronck: “Je bekken is de kern van je wezen, je basis. Wanneer je je meer bewust wordt van dit gebied, zul je een diepere verbinding gaan voelen met jezelf, met de kern van wie je bent. Als het weefsel weer elastisch en flexibel is, ga je steeds meer voelen en zorgt voor meer bewustzijn en energie in je bekken en geslachtsdelen. Je lichaam gaat meer aanwezig en levend aanvoelen. Pijn en gevoelloosheid kunnen weer omslaan in plezier. Dit helpt je te voelen wat je wilt en je verlangens en grenzen duidelijk uit te drukken. Niet alleen in je intieme leven, maar ook in elk ander aspect van je leven: relaties, vriendschappen en op je werk.”

Contra-indicaties
Als je last hebt van onderstaande klachten wordt een Pelvic Release behandeling afgeraden:

 • Reuma
 • Kanker
 • Ontstekingen in het genitale gebied
 • Gevoeligheid voor psychosen
 • Gebruik van antidepressiva
 • Recente operatie in het buik- of bekkengebied

Hoe verloopt een sessie?
Voorafgaand aan de behandeling bespreken we wat voor jou de aanleiding is om een Pelvic Release sessie te ondergaan. Welke klachten of uitdagingen, wat hoop je ermee te bereiken? Ook bespreken we jou grenzen en gevoeligheden, zodat de sessie in een voor jou veilige setting kan plaatsvinden. Die veilige setting is essentieel, zodat jij je kunt openstellen voor wat er zich aandient in de sessie.

Vaak start ik met een korte aanraking of massage van de schouders, rug en nek, zodat je went aan mijn aanraking en je zenuwstelsel tot rust kan komen. Dan wordt het gebied rondom het bekken zacht gemasseerd. Op plekken waar spanning of verkleving zit, worden myofasciale release technieken toegepast. Ook de buik, de bovenbenen en de liezen worden daarbij meegenomen.

Vervolgens worden de wortels en aanhechtingen van de bekkenbodem spieren onder handen genomen, eveneens met myofasciale release technieken. Dit gebeurt daarna desgewenst ook op de genitaliën en/of de anus. Bij Pelvic Fascia Release worden je genitaliën aangeraakt. Daarbij gaat het niet om erotiek of het opwekken van seksuele energie.

Soms is meer tijd nodig en worden niet al deze stappen in een enkele sessie doorlopen. Dit gebeurt pas als jij, als ontvanger en ik, als gever beiden voelen dat je daar klaar voor bent.

Na afloop bespreken de sessie kort na en ik zal je vragen om wat tijd voor jezelf in stilte door te brengen. Soms geef ik adviezen of oefeningen om thuis te doen in aansluiting op de behandeling. In de dagen daarna hebben we via e-mail en eventueel telefonisch contact om te reflecteren op de sessie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.