Rouwbegeleiding

Iedereen krijgt er in zijn of haar leven vroeg of laat mee te maken. Bijvoorbeeld door de dood van een geliefd persoon. Maar we rouwen ook bij het verlies van een baan, gezondheid, relatie of een echtscheiding. Een verlieservaring zorgt vaak voor verdriet, boosheid en andere emoties. Er zijn vele manieren om rouw een plekje in je leven te geven en je leven weer op de rails te krijgen. Ik help je graag om in je rouwproces de volgende stap(jes) te zetten.

Rouw kent vele gezichten, met verschillende stadia en uitingsvormen. Verdriet nadat je verlaten bent kan aanvoelen alsof er iemand overleden is. En ook bij chronische ziekte van jezelf of van je partner ervaar je rouw. Ook het verlies van je baan of je woonplek kan met rouw gepaard gaan. Jouw emotionele reactie op een verlies is uniek en verloopt niet volgens een vast patroon. Bij een rouwproces wordt vaak verdriet verwacht, maar misschien ervaar jij vooral boosheid, schaamte of schuldgevoelens.

Rouwen is een natuurlijk proces. Iedereen verwerkt een verlies ook op zijn of haar eigen manier. Soms loop je ook vast in het rouwproces of heb je het weggedrukt, waardoor je op een later tijdstip merkt dat je er nog mee rondloopt. Niet-verwerkte rouw kan leiden tot allerlei klachten, van slapeloosheid, onrust en geprikkeldheid tot lichamelijke kwaaltjes. Loop je hier tegenaan? Dan is het tijd om met een rouwcoach of rouwbegeleider in gesprek te gaan.

Wat heeft Tijs Breuer jou te bieden?

Tijs: “Ik volgde in 2020 de deelstudie Rouwbegeleiding bij de Après la Vie Academie in Soest. In de opleiding en gezond rouwproces eruitziet en hoe je cliënten hierbij stapsgewijs kunt begeleiden. De opleiding bestaat uit theorie, literatuuronderzoek, onderwijsleergesprekken, verwerkingsopdrachten, casuïstiek, brainstormen en andere vormen van interactieve educatie. Op basis van recente onderzoeksliteratuur en inspirerende colleges van o.a. Anja van Wingerden ben ik op een andere manier naar rouwprocessen gaan kijken. Ik heb mijn eigen onconfessionele en zo nodig taboedoorbrekende werkwijze in rouwbegeleiding ontwikkeld. Door vele goede ervaringen van cliënten heeft dit een belangrijke plek gekregen in mijn coachingspraktijk.”

Hoe ziet rouwbegeleiding eruit?

Bij de begeleiding van jouw rouwproces help ik je om de herinneringen te koesteren, de nieuwe situatie met het verlies te accepteren en ,de draad van jouw leven weer op te pakken. Een nieuwe situatie brengt ook een ander deel van jouzelf naar voren. Het kan zijn dat je deels een andere persoon wordt en dat jouw leven zich transformeert. Ik ben jouw vertrouwenspersoon waarmee je alles kunt delen, ook diepere gevoelens die verwarrend zijn of die je doen twijfelen aan je bestaande identiteit.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.