Coaching voor ondernemers

Als bedrijfscoach voor ondernemers help ik jou om jouw bedrijf authentiek vorm te geven, passend bij wie jij bent en wat jij anderen te bieden hebt.

Bekijk de aanbieding: coaching bundel voor ondernemers

Heb je behoefte aan een sparring-partner?
Veel ondernemers worden geleefd door de waan van de dag, waardoor je de aandacht mist bij jezelf en je bedrijf stil te staan. Even pas op de plaats, al is het maar een uurtje, kan helpen om de juiste keuzes te maken. Misschien heb je veel ideeën voor de ontwikkeling van je bedrijf, maar weet je niet wat nu als eerste gedaan moet worden om een nieuwe koers te varen. Of het lukt je niet om stappen vooruit te zetten. Dit zijn enkele voorbeelden van situaties, waarbij een ondernemerscoach met jou kan sparren. Samen staan we stil bij jou als mens en ondernemer, bij jouw bedrijf. Van daaruit kun je verder gaan werken aan een nieuwe strategie, een verfrissende koers en de route om dit te bereiken.

Een ondernemerscoach kan jou helpen, om de juiste koers te vinden, te volgen en bij te sturen wanneer nodig. Zowel de praktische situaties op de werkvloer als je ambities op de langere termijn kunnen daarbij aan de orde komen. Soms is het een kwestie van herijken van je bestaande doelen en ambities. Soms kom je niet verder met je team van leidinggevenden of collega’s en wil je jouw eigen rol daarin tegen het licht houden. Of het is nodig om meer balans te vinden tussen jij als mens en als ondernemer. Misschien is het een moment om fundamentele keuzes te maken en het roer om te gooien. Zodat je met nieuwe energie en meer plezier kunt werken aan wat je wilt bereiken.

Waarop richt je je met bedrijfscoaching?
Business coaching kan gericht zijn op het psychologische aspect, zoals je mindset en motivatie. Zo kun je onderzoeken waarom je een drempel ervaart om jezelf als ondernemer op de kaart te zetten. De focus kan ook liggen op praktische aspecten, zoals: hoe bereik ik mijn doelgroep en hoe pak ik de marketing aan.

Als ondernemer word je vaak erg geleefd door de vele zaken die op je af komen. Dit geeft nogal eens het gevoel van overspoeld worden, de focus en het overzicht ontbreekt. De huidige prestatiemaatschappij zorgt er nog meer voor dat we snel in de actie gaan en niet de tijd nemen om even bewust stil te staan bij jezelf, bij je onderneming, bij je doelen, je resultaten en je wensen.

Daarom is ondernemerscoachingvaak gericht op het performance aspect. Je staat dan stil bij het effectiever bereiken van je resultaten, zonder overbelast te raken. De ondernemerscoaching kan zich bijvoorbeeld eerst richten op mindset-gerelateerde zaken zoals werk-privé balans en daarna verlegd worden naar strategie en groei om uiteindelijk aan de slag te gaan met praktische zaken zoals marketing en sales.

Ondernemerscoaching bij Tijs Breuer
Tijs Breuer is voor zijn coaching werkzaamheden erkend en geregistreerd bij STiR, een onafhankelijk beroepsregister en kwaliteitskeurmerk. Tijs werkt sinds 2010 met managers en heeft zich sinds 2015 toegelegd op ondernemers, om hen met coaching te begeleiden in het proces van bewustwording.

Zelfinzicht en reflectie kunnen helpen om meer overzicht en inzicht te creëren. Je begrijpt beter hoe je zelf in elkaar zit en snapt beter waarom collega’s of medewerkers op een bepaalde manier op jou reageren. Door je eigen houding te veranderen, zet je een eerste stap om de situatie te veranderen of vooruitgang te boeken. Je wordt dus begeleid om van jezelf en over jezelf te leren.

Hoe gaan we te werk?
We gaan samen op zoek naar jouw passies, jouw missie en jouw unieke kwaliteiten. Van daaruit kijken we naar de kansen voor nieuwe klanten, markten en mogelijkheden. Ik kan met je meedenken over de samenwerking met je medewerkers, je management-team en je bestuur. Ook kan ik helpen met het uitwerken of actualiseren van je bedrijfsplan, met een heldere visie, concrete en haalbare doelstellingen en stappen om deze te realiseren.

Mijn aandacht richt zich op het vinden van jouw eigen weg en het leren van je eigen stijl in ondernemen. Natuurlijk blijft het van belang om jouw branche en vakgebied goed te kennen en bij jezelf te ontdekken welk type mens je bent en wat jouw kwaliteiten zijn. Maar nog belangrijker is om te ontdekken waar jouw passie ligt, waar jij warm voor loopt en wat voor jou echt waardevol is. Vanuit die motivatie kun je jouw onderneming beter vormgeven en jouw medewerkers en klanten enthousiasmeren. Zo ervaar je wat voor jou de sleutel tot succes is.

Hoe krijg ik meer energie en sta ik meer in mijn kracht?
Steeds meer mensen raken overspannen, omdat ze teveel werken. Vaak ligt het niet aan de hoeveelheid werk wat ervoor zorgt dat ze een burn-out oplopen, maar doordat ze niet in hun kracht staan en de hoeveelheid dus niet aankunnen. Je krijgt meer energie door je aandacht op de juiste dingen te richten. Als ondernemer ben je overal voor verantwoordelijk. Door keuzes te maken, sommige dingen los te laten of uit te besteden aan anderen kun je je weer op die dingen richten waar je enthousiast van wordt en waar je goed in bent. En door sommige dingen juist voorrang te geven of jezelf over de drempel te helpen om het actief op te pakken, kan er ineens een vliegwiel effect ontstaan. Soms moet je iets doen waar je zelf nooit aan gedacht hebt. Hierdoor kom je meer in je kracht als persoon en daarmee presteert je onderneming beter dan voorheen.

Coaching of consultancy?
Voordat je een coach selecteert is het belangrijk om voor jezelf en je onderneming te bepalen of je behoefte hebt aan coaching of aan consultancy. Het grootste verschil tussen consultancy en coaching is dat een consultant oplossingen aandraagt voor jou en voor de onderneming. Bij coaching wordt jou geleerd hoe jijzelf de uitdagingen (nu en in de toekomst) aan kan pakken. Bij business coaching zal de coach altijd proberen om jou als ondernemer en als mens te laten groeien. Het uitgangspunt bij faciliteren is dat de coachee zelf de antwoorden al in zich heeft. Met behulp van de juiste vragen en reflectie kom je zelf tot antwoorden en inzichten. Deze inzichten zullen meer beklijven dan de adviezen oplossingen die je van buitenaf aangedragen krijgt.

Is coaching fiscaal aftrekbaar?
Voor ondernemers geldt dat coaching aftrekbaar is voor de inkomsten-, vennootschap- en omzetbelasting. “Volgt u een training, opleiding, cursus, seminar of workshop die aantoonbaar leidt tot verdiepen van uw kennis, dan zijn dit zakelijke kosten die volledig aftrekbaar zijn.” Voor particulieren zijn de kosten voor coaching en loopbaanbegeleiding onder voorwaarden aftrekbaar. Wat je terugkrijgt is ongeveer 30% tot 50% bij de aangifte inkomstenbelasting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.