Lichaamswerk

Wil je jezelf van binnenuit ontwikkelen, door beter in verbinding te komen met je lijf? Probeer dan eens of lichaamswerk iets voor je is. Bij lichaamswerk wordt niet zoveel gesproken, maar vooral gevoeld, bewogen, aangeraakt. Je raakt jezelf van binnen aan en luistert naar wat zich in jouw diepte afspeelt. Je wordt je bewuster van lichaamssignalen. Dat brengt jou en je leven letterlijk in beweging. Door met je aandacht naar de binnenwereld te gaan kom je bij je gevoel en dichterbij je kern. Van daaruit kun je gestalte geven aan wat jij wilt brengen in de buitenwereld.

Bio-energetica is ontwikkeld is door Alexander Löwen. Je kunt in korte tijd veranderingen aanbrengen in jezelf en in je dagelijks leven, door te bewegen aan de hand van uitgekiende bio-energetische oefeningen. Mentale en lichamelijke blokkades komen aan het licht en door beweging en aanraking kan de spanning oplossen en de energie weer vrij gaan stromen.

Reichiaans lichaamswerk is een methodiek die ontwikkeld is door Wilhelm Reich. Terwijl je in bepaalde houdingen ligt, wordt je op verschillende plekken aangeraakt, soms zacht, soms stevig. Daarbij wordt je uitgenodigd om ademhalingstechnieken toe te passen, die soms spontane bewegingen of geluiden veroorzaken. Zo wordt je levensenergie opgewekt, je ademhaling geherprogrammeerd en je natuurlijke bewegingen bevorderd.

Emotioneel lichaamswerk is een integratie van beide methodes, waarbij ook aan je mentale en emotionele weerbaarheid wordt gewerkt. Dit gebeurt meestal in drie stappen:

Stap 1 Lichaamsbewustzijn: je leert voelen, bij je emoties blijven en die te uiten. Je werkt aan het versterken van je persoonlijkheid en authenticiteit.
Stap 2 Zicht en sturing: Je leert het verband tussen je emoties en denken te herkennen. Je herkent hoe jij jouw leven hebt geleid en wat je daarin wilt veranderen. Denk daarbij aan gewoontes, patronen, aannames, overtuigingen en innerlijke waarden. Je geeft vorm aan jouw innerlijk kompas.
Stap 3 Leven vanuit het hier en nu: Je ervaart het verschil tussen je persoonlijkheid en de essentie van het leven. Je verkent de mogelijkheden om vanuit een innerlijke bron van liefde te leven. Je geeft betekenis door bewust aanwezig te zijn en stilte te ervaren.

Andere vormen van lichaamswerk

Naast de hierboven genoemde vormen zijn er allerlei andere vormen van lichaamswerk. Enkele vormen die Tijs Breuer topast in zijn praktijk: