Knuffelbehandeling

Enige tijd geleden werd ik benaderd door één van mijn cliënten die ik eerder met een massage had behandeld. Hij gaf aan dat hij behoefte had aan een knuffelbehandeling.  “Ik heb behoefte dat een man zijn armen om mij heen slaat en dat ik geknuffeld en gestreeld word. De intimiteit en overgave heb ik ervaren in je massage.  Ik voelde me veilig en gesteund, vandaar dat ik bij jou kom. ” Nadat hij voor een knuffelbehandeling was langskomen, vertelde hij dat dit hem heel goed had gedaan.

Een uitgebreide knuffel kan heel helend werken. Wanneer je je wat down voelt kan een knuffel een enorme opluchting geven. Zeker als daar de tijd voor wordt genomen. Vaak is er een gevoel van gemis, door de situatie op het werk, thuis of in de relatie. Bij veel mensen ontbreken er momenten waar ruimte is voor een gevoel van sensualiteit. Door geknuffeld te worden, voel je je gezien en voel je verbinding. Knuffelen is ont-moeten: er hoeft even niets, je hoeft alleen maar de aanraking te ontvangen en daarin te ontspannen. 

Tijdens een knuffelsessie mag je genieten van de communicatie tussen twee lichamen, die als vanzelf ontstaat. Je ervaart verbinding door aandachtige aanraking. Een omarming is niet alleen fysiek voelbaar, maar ook door de liefdevolle aandacht.

Verloop van een knuffelbehandeling

Voorafgaand aan een knuffelbehandeling spreken we met elkaar over je wens, je verlangen, je eventuele gemis en je onderliggende behoefte. Ook spreken we dan af hoe de behandeling eruit ziet: zittend of liggend, met of zonder kleding, met of zonder streling, in stilte of met zachte muziek, etc.  Daarna help ik je om helemaal aan te komen in het hier en nu.

Tijdens de knuffelbehandeling hou ik je vast en jij ontvangt de omhelzing, terwijl je luistert naar je lichaam. Je voelt de warmte en de zachte streling.Je ontspant, geniet en volgt jouw impulsen. Wanneer je van houding wilt veranderen gaat dat vaak als vanzelf, in één vloeiende beweging, zonder woorden. Maar je kunt ook je wens uitspreken tijdens de behandeling.  Dit kan door elkaar staand of zittend te omarmen, door elkaars handen vast te pakken of liggend (lepeltje-lepeltje of face-to-face).

Effect van knuffelen

Knuffelen voorziet in de basisbehoefte van warmte en veiligheid. Een tekort hiervan op hele jonge leeftijd kan ertoe leiden dat je steeds een gemis in je leven ervaart. Door te knuffelen verdwijnt dit gemis als sneeuw voor de zon. Dit vermindert spanning en stress, zorgt voor een lagere bloeddruk, versterkt je afweersysteem en bevordert je nachtrust.

Regelmatig knuffelen is gezond en belangrijk voor het algehele welbevinden. Een knuffel werkt troostend en helend. Tijdens een knuffelbehandeling maakt je lichaam het gelukshormoon oxytocine aan. Oxytocine bevordert het gevoel van rust, vertrouwen, veiligheid en verbondenheid, maakt je guller, socialer en meer invoelend.

Lees meer over het belang en effect van knuffelen.

2 gedachtes over “Knuffelbehandeling”

  1. Tijs, het was een heerlijke sessie . Precies wat ik had gehoopt hoe het zou zijn en wat ik als mens nodig had. Mijn verlangen, de sensualiteit, de intimiteit, het aanraken, het aangeraakt worden, alles kwam aan bod. De overgave, de rust, de tijd die er genomen werd zorgde ervoor dat ik helemaal naar binnen kon gaan en mezelf kon openen voor wie ik ben. Mezelf op een nieuwe manier kon ontmoeten. Dank dat je dit mogelijk maakte op een respectvolle wijze.
    Tot een volgende keer.
    Ik kijk ernaar uit.

  2. Ik ben 66 jaar, ik was al bijna 25 jaar niet aangeraakt en miste dit. Ik realiseerde me dat ik de laatste tijd heel erg vereenzaam, zeker nu corona om ons heen is. Ik heb vaker massages ontvangen, maar lichaamswerk had ik nog niet eerder ervaren en een knuffelbehandeling was al helemaal een compleet nieuwe ervaring voor mij. Het bijzondere was, dat het eigenlijk heel natuurlijk aanvoelde. Met zijn volledige aandacht richtte Tijs zich op mijn gevoelswereld. Elke aanraking leek daar volledig op te zijn afgestemd. Geleidelijk kwam ik in een flow terecht waarbij de grens tussen mij en mijn omgeving weg viel. In dat gevoel van verbinding was er geen ruimte voor eenzaamheid of afscheiding. Dat gevoel heb ik mee naar huis genomen. Ook op de stille momenten, alleen in huis, kon ik opnieuw dat bijzondere gevoel oproepen. Heel bijzonder!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.