Billen en rugklachten

Waarom worden ook mijn billen gemasseerd?

Bij een rug- en volledige lichaamsmassage worden ook de billen gemasseerd. Dat doen niet alle masseurs, sommigen slaan het hele bekkengebied over. Dat is onverstandig, want in het gebied van de gluten en buttock komen maar liefst 32 spieren samen. Er is vaak veel spanning in de billen waardoor er allerlei rugklachten ontstaan. Ook lopen er belangrijke zenuwbanen (sciatica), die afgekneld kunnen zijn .

Een bilmassage helpt bij het behandelen van acute pijn, vertraagde spierpijn, voorafgaand aanval en strakke spieren. Bilmassage zorgt voor  verminderde spanning, preventie van vertraagde spierpijn, verminderde spierdichtheid en verminderde pijn in botten en rond zenuwbanen.

Door de bilspieren, het heiligbeen en de zenuwbanen vrij te maken, kunnen veel rug- en beenklachten voorkomen of verminderd worden. Kortom: Een rugmassage zonder de billen is dus geen volwaardige massage. Wel vraag ik bij het masseren van de billen of de buik altijd of dat ok is voor de client.

Moeten de billen bloot?

Vaak dek ik de billen gedeeltelijk af met een doek, zodat jij je comfortabel blijft voelen tijdens de massage. Ook kan de onderbroek aan blijven. In dat geval schuif ik de onderbroek iets omlaag en kan er olie op de onderbroek komen. Maar de meeste clienten vinden het prettig om met de billen bloot gemasseerd te worden.

Wat heeft rugpijn met de billen van doen?

Als je lage rugpijn, buikpijn, heuppijn of pijn in de bovenbenen hebt, kunnen die problemen in veel gevallen worden veroorzaakt door triggerpunten in bilspieren zoals de gluteus medius en minimus. Dit zijn overlappende pizza-schijfvormige spieren aan de zijkant van de heup. Andere spieren in dat gebied zijn vaak ook betrokken, zoals de gluteus maximus, piriformis en de lumbale paraspinale spieren. Veel mensen hebben niet in de gaten dat hun bot- en beenpijn uit de spierknopen van het bilgebied komen en van daaruit uitstralen naar boven of naar onder. Dit is de reden waarom de bilspieren vaak stevig mogen worden aangepakt, door triggerpoints los te maken.

Wat zijn triggerpoints?

Triggerpoints zijn plaatselijke verdichtingen van het spierweefsel die vaak door overbelasting zijn ontstaan. Het zijn lokale verkrampingen in spieren waar als gevolg van een gebrek aan doorbloeding en zuurstof een overgevoelige plek ontstaat. Van buitenaf zijn deze spierknopen voelbaar als pijnlijke harde bobbeltjes of strengetjes. Wanneer je er flinke druk opgeeft, kan dit een uitstralende pijn opwekken in een ander deel van het lichaam. Triggerpoints kunnen in alle spieren in het lichaam ontstaan, en altijd op vaste plaatsen. Namelijk daar waar het zenuwstelsel informatie op de spier overbrengt. Vaak is de oorzaak overbelasting, stress of een slechte houding, maar ook een val of ongeluk, te weinig beweging of slechte voeding kunnen leiden tot het ontstaan. Vanuit een triggerpoint kan pijn uitstralen naar andere gebieden, zoals de benen (zie hieronder) of de rug.

Hoe worden de billen gemasseerd?

Afhankelijk van de spanning, blokkades en eventuele pijn bepaal ik op welke wijze de billen worden gemasseerd. Een verscheidenheid aan technieken worden gebruikt binnen een billenmassage met inbegrip van compressie, wrijving, diepstoten en trigger-aanwijzing.

Ik besteed vooral aandacht aan de aanhechtingen van spier en bot, omdat dit bekende plekken zijn waar veel spanning kan ontstaan. bijvoorbeeld aan de bovenkant en aanhechting van de grote bilspier (gluteus maximus).

De zenuwbanen kunnen soms knellen doordat spieren of botten er tegenaan drukken. Vanuit het heiligbeen en over de billen lopen veel zenuwbanen, de sciatica is de snelweg onder de zenuwbanen. De vele aftakkingen over de billen maakt dit gebied gevoelig en erogeen. Een bilmassage is daarom heerlijk om te ontvangen, maar heeft geen seksueel karakter. Het is gericht op het loslaten van spanning en blokkades.

Gepubliceerd door

Tijs

Tijs Breuer is 52 jaar, gecertificeerd personal coach, lichaamswerker en masseur. Essentiecoaching is erop gericht dat je tot de kern komt van wie je werkelijk bent. Tijs werkt met persoonlijke aandacht, aanraking en aanwezigheid. Hij helpt je om lekkerder in je vel te komen.

2 gedachtes over “Billen en rugklachten”

  1. Vielen herzlichen Dank für deine Behandlung. Ich leide seit 9 Wochen in dieser Region an Schmerzen und konnte kaum laufen. Tijs hat gestern mit der Massage begonnen. Gleich war meine Schmerzen kaum noch da. Vielen Dank, Tijs!

  2. Eindelijk een echte professionele en vriendelijke masseur, die weet wat hij doet en me in korte tijd van al mijn rugklachten af helpt. Nooit gedacht trouwens dat een deel van die klachten veroorzaakt wordt door spanning in mijn bilspieren. Gelukkig weet Tijs direct de triggerpoints te vinden en neemt hij zonder enige gène de plekken onder handen die normaal vaak worden overgeslagen. Het blijkt echt te werken! Ik voel me weer helemaal soepel en relaxt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.