Relaties en zelfinzicht

Ik mag me gelukkig prijzen met liefdevolle, langdurige en mooie relaties met zowel vrouwen als mannen en een fijne groep vrienden om mij heen. Soms zijn er ook pijnlijke momenten, wanneer een relatie wordt beëindigd of een andere vorm krijgt. Op die momenten merk ik dat ik mezelf en de ander steeds opnieuw uitvind.

Zowel bij vaste relaties als bij langdurige vriendschappen ervaar ik hoe verrijkend deze contacten zijn voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Want de ander houdt je continu een spiegel voor. Ik zie direct het effect van mijn eigen houding en gedrag in de reactie van de ander. Dat is niet altijd leuk, maar wel enorm leerzaam.

In mijn coaching praktijk werk ik vaak met relatie thema’s. Daarbij doet het er niet toe of het gaat om relatie met familie, waardevolle vriendschappen, open relaties of een huwelijk. Relateren begint met zelfinzicht. Want door te werken aan je contact met de ander, werk je aan jezelf… en omgekeerd!

Tips voor een duurzame en gezonde relatie

Ons verlangen naar verbinding komt voort uit ons oerverlangen naar heelheid en eenheid. Die eenheid ervaar je door je te verbinden met je partner.  Je partner spiegelt aspecten van jezelf. Dat roept een gevoel van herkenning op, maar zorgt ook voor weerstand en confrontatie. Partners die zichzelf durven zijn en hun gevoelens delen, houden het langer vol met elkaar, zo blijkt uit onderzoek. Hieronder volgen zes gouden tips om je relatie gezond te maken en te houden.

  1. Houd van jezelf
  2. Accepteer jezelf en de ander
  3. Neem verantwoordelijkheid
  4. Vertrouw je partner
  5. Wees warm voor elkaar
  6. Geniet van het moment

1. Houd van jezelf

Om van een ander te kunnen houden is het absoluut noodzakelijk dat jij met jezelf door één deur kunt.  Zelfliefde is daarom de basis voor een gezonde relatie. Kan jij alle plussen en minnen van jezelf accepteren, dan levert dat veel minder gedoe op in de relatie. Maar vaak worden we gehinderd door allerlei kritische stemmetjes in onszelf en vinden we onszelf niet goed genoeg. Mag jij van jezelf werkelijk zijn wie je bent en kun je jouw eigen “zwakke plekjes” omarmen? Als je de schoonheid van jouw uniek zijn ziet, kan de ander jou ook meer liefhebben.

2. Accepteer jezelf en de ander

Als je jezelf accepteert wordt het een stuk makkelijker om de ander, met al zijn eigenaardigheden, te accepteren. Je herkent je eigen onhandigheden en kunt dan met een glimlach ook de – soms kinderlijke – gedragingen van de ander aanschouwen. Je herkent wat er in ons allemaal leeft: de behoefte om gezien en geaccepteerd te worden. Als jij in je centrum, in je kracht bent, ben je niet meer bezig met kritiek op de ander en hoef je de ander ook niet te veranderen. Als jij jezelf laat zien zoals je bent, met je kwetsbaarheid, je behoeften en verlangens, ben je meer authentiek. Iedereen weet intuïtief direct als hij met een authentieke persoon te maken krijgt, want je voelt je gelijk op je gemak.

3. Neem verantwoordelijkheid

Als jij je geluk steeds afhankelijk laat zijn van een ander, kan die ander je ook ongelukkig maken. Merk je dat je steeds met de ander bezig bent, dan is het tijd om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leven. Stop met jezelf afhankelijk op te stellen, want dit is voor jou en voor de ander niet fijn. Zorg liever goed voor jezelf in plaats van dit van de ander te verwachten. Als je weet wat jij nodig hebt, ga je beter voor jezelf zorgen en meer van het leven genieten. Je wordt je bewust van jouw eigen grenzen en verlangens. Als je die uitspreekt, kan de ander daarop aansluiten. Zo kun je geven vanuit overvloed in plaats van vanuit een tekort.

4. Vertrouw je partner

Vertrouwen ligt aan de basis van een gezonde relatie. Zonder vertrouwen is er geen echte intimiteit, liefde en vervulling mogelijk. Maar hoe geven en verdienen we vertrouwen als dit door eerdere situaties is beschaamd? En hoe zorgen we ervoor dat we vertrouwen niet verwarren met het opleggen van eisen, verwachtingen en verlangens aan de ander? We willen vaak niet toegeven dat er in je relatie iets aan dat fundament van vertrouwen mankeert. Het punt is dat het een alles-of-nietskwestie is: óf je vertrouwt iemand volledig óf je vertrouwt ’m niet. Je kunt je geliefde niet een béétje vertrouwen.

5. Wees warm voor elkaar

Je voelt je warm, beschermd en gekoesterd als er zorg voor elkaar en intimiteit in de relatie is. Neem de tijd om bewust samen te zijn, niet alleen dingen samen te doen maar ook om simpelweg te zijn. Voel bewust de verbinding tussen jouw hart en dat van je partner. Voel een liefdevolle verbinding, waarin aandacht voor elkaar en ook vrijheid is.  Geen dwangbuis maar een samenzijn waarin levensenergie wordt uitgewisseld. Tantra oefeningen kunnen helpen om dit bewuster samen te ervaren. Als je jouw weerstand loslaat, ontstaat er ruimte voor een diepere verbinding en laat je de harde schil om je heen wegsmelten. In stilte en in openheid mag ook de kwetsbaarheid en de emotie er zijn. En soms heb je juist behoefte om even alleen te zijn. Wees je bewust van die balans, bij jezelf en de ander. En voel je niet afgewezen als de ander even de ruimte vraagt om alleen te zijn.

6. Geniet van het moment

Veel mensen zijn bang om de ander te verliezen. Of ze ervaren druk om aan allerlei verwachtingen van de ander te moeten voldoen. Wanneer je jezelf toestaat, om in het moment durven zijn, vallen al deze angsten weg. Wees je ervan bewust dat je nu samen bent. Niet gister, niet morgen, maar nu. De toekomst is onzeker, morgen kan het allemaal anders zijn. Morgen kan het zelfs voorbij zijn. Laat morgen maar los, gewoon op dit moment, zonder angst over wat er kan komen. En toon de ander wat jij op dit moment voelt. Dat vraagt om openheid en kwetsbaar durven zijn. Dat gaat makkelijker als je samen een moment van  rust en ontspanning creëert. Een moment zonder verwachtingen en automatische reactiepatronen.

Relatieshit

Marit de Jong interviewde diverse inspirerende persoonlijkheden over relaties, onder de titel “Inzichten in Relatieshit”. Het onderhouden van een relatie is nu eenmaal niet altijd makkelijk en soms voelt het als een kwelling. Haar missie is: een nieuw ideeëngoed over relatievaardigheden ontwikkelen. Hieronder vind je een interview door Marit de Jong met Lenne Gieles over zelfonderzoek in relaties. Bekijk al haar videos op haar YouTube kanaal.

Relateren kun je leren

Een belangrijke inspiratiebron bij het begeleiden van stellen is het boekje ” Relatieren kun je leren” van relatietherapeute en coach Patricia van Lingen. Ze was jarenlang op zoek naar de sleutel tot een liefdevolle relatie, tot ze ontdekte dat die in zichzelf lag. Want pas als je zelf in balans bent, kun je ook een partner in balans aantrekken. Het boek ” Relatieren kun je leren” leert je op een volledig andere manier naar jezelf en je relatie te kijken en om vastgeroeste patronen te doorbreken. Door de communicatie in je relatie te verbeteren en je innerlijke balans te vinden wordt je relatie liefdevoller en harmonieuzer.

Gepubliceerd door

Tijs

Tijs Breuer is 52 jaar, gecertificeerd personal coach, lichaamswerker en masseur. Essentiecoaching is erop gericht dat je tot de kern komt van wie je werkelijk bent. Tijs werkt met persoonlijke aandacht, aanraking en aanwezigheid. Hij helpt je om lekkerder in je vel te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.