Stress- en burn-out coaching

Stresscoaching is gericht op het verlagen van je stressniveaus en op inzicht in eigen stressbronnen. Ik help je om beter om te gaan met situaties waarin je stress ervaart. Zo zorg je voor een duurzame, gebalanceerde, gemotiveerde en vitale inzet van jezelf.

Burn-out coaching vraagt om een andere aanpak. Bij een burn-out ontstaan er lichamelijke en psychische klachten, omdat je niet meer in staat bent om stress te reduceren. Burn-out is een ontregeling van fysiologische mechanismen, die er normaal voor zorgen dat je in stressvolle situaties extra prestaties kunt leveren. Je hebt tijdens een langdurig roofbouwproces jezelf mentaal of fysiek uitgeput. Ik kan je helpen om een burn-out te voorkomen of om eerste stappen te zetten, om te leren wat nodig is om beter voor jezelf te zorgen.

Stap voor stap werken we aan herstel van balans in jouw leven en werk. Je kunt denken aan de volgende zes stappen:

1. Kennismaking en acceptatie realiteit

Allereerst is het belangrijk om de realiteit onder ogen te zien. Op deze manier gaat het niet verder. De factoren die bij jou stress veroorzaken zijn bij iedereen anders. Zo is ook iedere burn-out anders en dit vraagt dus om maatwerk. Samen analyseren we jouw patronen die hebben geleid tot de situatie waar je nu in bent beland.

2. Herstellen van energie en fysieke conditie

We gaan jouw stressniveau omlaag brengen. Liefst in de natuur, waar de groene tinten rust brengen. Of een stille plek waar weinig prikkels zijn, weg van je alledaagse omgeving. Ik leer je oefeningen om dieper te ontspannen, gedachten en emoties los te laten en te luisteren naar je lichaam. We onderzoeken samen jouw fysieke en geestelijke conditie en vermogen om rust te ervaren.

3. Omgaan met stress en emoties

In deze fase heeft het lichaam een stabiele basis van rust opgebouwd. Nu is het mogelijk om wat dieper in te gaan op de situatie. We krijgen inzicht in jouw gedragspatronen en valkuilen. Waar nodig kijken we terug naar de ontstaansgeschiedenis, zodat je begrijpt hoe dit patroon ontstaan is.

4. Weerbaarheid en zelfzorg

Nu duidelijk is wanneer stress ontstaat en welke valkuilen je daarbij hebt, kunnen we met vaardigheden aan de slag. We werken aan je weerbaarheid en oefenen erin, beter voor jezelf te zorgen. Zo wordt je beter bestand tegen toekomstige uitdagingen.

5. Zingeving, levensmissie en drijfveren

Waar krijg jij energie van? Wat heeft jou altijd gemotiveerd en enthousiast gemaakt? Wat wil jij voor jezelf, voor anderen en voor de wereld betekenen? Wat is echt betekenisvol voor jou? Een antwoord op deze vragen geeft je een ingang voor de weg uit het dal, naar nieuwe motivatie en energie. Misschien is er ook een aanleiding om iets structureel in je werk- en privésituatie te veranderen.

6. Balans tussen werk, sociaal leven en tijd voor jezelf

Als jij weer langzaam zin begint te krijgen in sociale contacten, om dingen te ondernemen en wellicht ook om werk te hervatten, kijken we hoe je hierin een nieuwe balans kunt vinden. Wat is er nodig om innerlijke rust te behouden en tegenslagen op te kunnen vangen? Je kunt gaan experimenteren met alles wat je geleerd hebt in de praktijk. Dat mag met vallen en opstaan, alsof je herboren bent.