Samen mediteren in een Sangha

Een Sangha is een cirkel van (online) vrienden die samen de Dharma beoefenen om bewustzijn te creëren en te behouden. De essentie van een Sangha is bewustzijn, begrip, acceptatie, harmonie en liefde. De traditie van Sangha’s komt uit boeddhistische gemeenschappen van monniken en hun volgelingen.

Je kunt je samen richten op verschillende vormen van bewustzijnsvergroting. Zo zijn er Sangha’s die zich richten op het delen van ervaringen in de vorm van een hartcirkel of sharing circle, daarmee versterk je elkaars groeiproces. Ook zijn er Sangha’s gericht om momenten van stilte te creëren, of specifieke meditaties zoals ademmeditie met elkaar te beoefenen. Persoonlijk hecht ik veel waarde aan Sangha’s gericht op het versterken van zelfliefde, zelfaanraking en mindful masturbatie, omdat je in een kleine, veilige groep vertrouwd kunt raken met elkaar en elkaar kunt inspireren.

Waarom een sangha oprichten?

Het is niet zo eenvoudig om in je eentje een routine van regelmatig mediteren te creëren zonder hulp of steun van anderen. Een Sangha is daarom de beste manier Om regelmatig meditatie te beoefenen, kan deelname aan een Sangha enorm behulpzaam zijn. Zo’n groepje biedt je een diepe steun en wijsheid. Dat geldt zowel voor zowel beginners als ervaren beoefenaars.

Hoe begin ik een Sangha?

Je kunt het beste klein beginnen, met een minimum van vier beoefenaars. Spreek met elkaar af dat je elkaar helpt om een routine van meditatie of andere vormen van persoonlijke ontwikkeling en bewustzijnsvergroting te creëren. Plan vaste momenten in waarop je elkaar (online) kunt ontmoeten, zodat je naast je individuele beoefening ook gezamenlijk kunt oefenen en elkaar kunt inspireren. Je zult merken, dat naar mate de groep elkaar beter leert kennen en vertrouwd wordt met elkaar, er een energie ontstaat van een gemeenschap waarin begrip en mededogen aanwezig is voor elkaar.

Thich Nhat Hanh over de Sangha

Thich Nhat Hanh legt uit dat sangha meer is dan een gemeenschap, het is een diepe spirituele oefening.
We hebben een sangha nodig. In mijn traditie leren we dat we als individuen niet veel kunnen doen. Daarom is toevlucht nemen tot de sangha, toevlucht nemen tot de gemeenschap, een zeer sterke en belangrijke praktijk. Als ik zeg: “Ik zoek mijn toevlucht tot de sangha”, betekent dat niet dat ik mijn toewijding wil uiten. Nee. Het is geen kwestie van toewijding; het is een kwestie van oefenen. Zonder in een sangha te zijn, zonder gesteund te worden door een groep vrienden die gemotiveerd zijn door hetzelfde ideaal en dezelfde praktijk, kunnen we niet ver komen.

Als we geen ondersteunende sangha hebben, krijgen we misschien niet de steun die we nodig hebben voor onze beoefening, die we nodig hebben om onze bodhichitta (het sterke verlangen om liefde en begrip in onszelf te cultiveren) te voeden. Soms noemen we het ‘beginnersgeest’. De geest van een beginner is altijd heel mooi, heel sterk. In een goede en gezonde sangha is er aanmoediging voor de geest van onze beginner, voor onze bodhichitta. Dus de sangha is de grond en wij zijn het zaad. Hoe mooi en krachtig ons zaad ook is, als de grond ons geen vitaliteit geeft, zal ons zaad afsterven.

Hoe kan een sangha ons helpen?

Het samenkomen met gelijkgestemden biedt een prachtige kans om de collectieve energie van de sangha in ons lichaam en ons bewustzijn te laten doordringen. Van die collectieve energie hebben we veel profijt. We kunnen onszelf aan de sangha toevertrouwen omdat je, door samen meditaties te beoefenen, vertrouwd raakt met elkaar. Er ontstaat een collectieve energie van verbondenheid en opmerkzaamheid. We kunnen uiteraard vertrouwen op de kracht van mindfulness, waarbij je jouw eigen energie en bewustzijn vergroot door persoonlijke oefening. Maar soms is dat niet genoeg, soms is het moeilijk om zonder steun van buitenaf terug te komen bij jezelf. Op die momenten is het fijn om te weten dat de Sangha jou kan ondersteunen. Als je weet hoe je die energie van opmerkzaamheid moet gebruiken om de collectieve energie van de sangha te ontvangen, zul je een krachtige energiebron hebben voor je transformatie en genezing.

Wil je hulp bij het oprichten en doorontwikkelen van je Sangha?

Tijs Breuer begeleidt individuen en groepen bij het opzetten van een Sangha, door mensen bij elkaar te brengen, door het inhoudelijk begeleiden van meditaties, sharing circles, zelfliefde en tantra oefeningen en andere vormen van bewustzijnsvergroting. Hij doet dit op basis van giften, donaties en vrijwillige bijdragen (daña).

Geleide meditatie opnames

Op deze pagina vind je opnames van geleide meditaties, die je kunt gebruiken wanneer je wilt mediteren, alleen of in een groepje.

Gepubliceerd door

Tijs

Tijs Breuer is 52 jaar, gecertificeerd personal coach, lichaamswerker en masseur. Essentiecoaching is erop gericht dat je tot de kern komt van wie je werkelijk bent. Tijs werkt met persoonlijke aandacht, aanraking en aanwezigheid. Hij helpt je om lekkerder in je vel te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.