Daña als uiting van vrijgevigheid

Tijs Breuer biedt een deel van zijn werk aan op basis van Daña. Hij biedt vaak meditaties, retraites en sommige behandelingen aan op basis van een vrijwillige bijdrage. Je vraagt je misschien af waarom hij dit doet. Dit gebeurt in de boeddhistische traditie van Daña. Daña is een Pali-woord dat ‘vrijgevigheid van hart‘ of ‘vrijgevend geven‘ betekent. Het speelt een centrale rol in de geschiedenis van het boeddhisme.

In onze hedendaagse westerse cultuur eren veel boeddhistische meditatieleraren nog steeds de traditionele vorm van lesgeven. Ze zijn voor een deel van hun inkomen afhankelijk van de vrijgevigheid van deelnemers. Eén van de redenen is dat de Dhamma, de leer van de Boeddha, niet in geld in uit te drukken omdat de meerwaarde ervan voor je leven onbetaalbaar kan zijn.

Bij een retraite wordt bijvoorbeeld zowel de begeleider als de deelnemers uitgenodigd om vrijgevigheid te beoefenen. Degene die de retraite organiseert doet dit onvoorwaardelijk, zonder een bepaalde verwachting.

Tijs Breuer: “Naast de meditaties en retraites werk ik ook soms bij individuele sessies of trajecten op basis van Daña. Dit creëert een gelijkwaardige uitgangspositie, waarin je meer het gevoel hebt, met een sparringpartner te zijn in plaats van met een therapeut of dienstverlener. De ander deelt na afloop wat hij of zij eraan heeft gehad en bepaalt zelf wat hij of zij wil doneren. Overigens wordt over donaties ook gewoon BTW en inkomstenbelasting geheven.”

Daña is geen vergoeding voor de verleende diensten, maar een gift vanuit het hart. Je geeft uit respect voor de tijd die de leraar voor jou heeft vrijgemaakt en als bijdrage aan zijn levensonderhoud. Wanneer een deelnemer of cliënt geld doneert om het levensonderhoud van zijn begeleider te ondersteunen, wordt het beschouwd als een oprechte vorm van spirituele oefening. De begeleider accepteert nederig elk bedrag dat hem wordt aangeboden.

Vaak wordt er wel een richtbedrag genoemd en soms wordt een minimale basisvergoeding gevraagd voor dekking van kosten van de huur van de ruimte, faciliteiten, managementkosten en het eten.

In de boeddhistische leringen is daña één van de belangrijkste oefeningen vanuit het hart. Het is ook de eerste van de tien karaktereigenschappen, die Boeddha zijn studenten aanraadt om het lijden te verminderen en levensvreugde te vergroten. De vrijgevigheid en het loslaten van de “voor wat hoort wat”-mentaliteit kan zowel de gever als de ontvanger helpen, om meer liefdevolle vriendelijkheid en mededogen te ontwikkelen. Je ervaart meer onderlinge verbondenheid en ontdekt dat niet-gehechtheid vreugdevol kan zijn.

Met jouw vrijwillige bijdrage en jouw vrijgevigheid stel je Tijs in staat om ook minder-bedeelden te helpen en te ondersteunen in hun persoonlijke ontwikkeling.

Gepubliceerd door

Tijs

Tijs Breuer is 52 jaar, gecertificeerd personal coach, lichaamswerker en masseur. Essentiecoaching is erop gericht dat je tot de kern komt van wie je werkelijk bent. Tijs werkt met persoonlijke aandacht, aanraking en aanwezigheid. Hij helpt je om lekkerder in je vel te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.