Daña als uiting van vrijgevigheid

Tijs Breuer biedt een deel van zijn werk aan op basis van Daña. Hij biedt vaak meditaties, retraites en sommige behandelingen aan op basis van een vrijwillige bijdrage. Dit gebeurt in de boeddhistische traditie van Daña. Daña is een Pali-woord dat ‘vrijgevigheid van hart‘ of ‘vrijgevend geven‘ betekent. Het speelt een centrale rol in de geschiedenis van het boeddhisme.

In onze hedendaagse westerse cultuur eren veel opgeleide boeddhistische meditatieleraren nog steeds de traditionele vorm van lesgeven – wat betekent dat ze voor hun inkomen afhankelijk zijn van de vrijgevigheid (dana) van hun studenten en volgers. Eén van de redenen is dat de Dhamma, de leer van de Boeddha, niet in geld in uit te drukken omdat de meerwaarde ervan voor je leven onbetaalbaar is.

Tijs Breuer: “Naast de meditaties en retraites werk ik ook zo nu en dan bij individuele sessies of trajecten op basis van Daña. Dit creëert een gelijkwaardige uitgangspositie, waarin je meer het gevoel hebt, met een sparringpartner te zijn in plaats van met een therapeut of dienstverlener. De ander deelt na afloop wat hij of zij eraan heeft gehad en bepaalt zelf wat hij of zij wil doneren. Overigens wordt over donaties ook gewoon BTW en inkomstenbelasting geheven.”

Wanneer je een meditatie-lering of retraite bijwoont, is het gebruikelijk dat er een basisvergoeding wordt gevraagd, voor de kosten, zoals kosten voor de huur van de ruimte en het eten. De tijdsbesteding voor het organiseren van de retraite en het begeleiden van het (meditatie-)proces is dan op basis van dana. Daarbij worden zowel degene die de retraite organiseren, als de deelnemers worden op deze manier uitgenodigd om vrijgevigheid te beoefenen. Degene die de retraite organiseert doet dit onvoorwaardelijk. Zonder een bepaalde verwachting.

Dana is dan ook geen vergoeding voor de verleende diensten, maar een gift vanuit het hart.je over het algemeen betaalt voor de faciliteiten, het eten en de managementkosten, maar niet voor de leringen die door de leraar zijn aangeboden. De leraar wijdde zijn tijd aan de leringen, of de retraite, en vertrouwt op donaties in de vorm van “daña” om zijn levensonderhoud te betalen. Historisch gezien, wanneer een student geld doneert om het levensonderhoud van een leraar te ondersteunen, wordt het beschouwd als een oprechte vorm van spirituele oefening, en het is de gewoonte van de leraar om nederig te accepteren wat er wordt aangeboden.

In de leringen is daña (vrijgevigheid, loslaten) een van de belangrijkste oefeningen vanuit het hart. Het is ook de eerste van de tien ‘paramis’ – of karaktereigenschappen – die de Boeddha zijn studenten aanspoorde te cultiveren als een manier om hun lijden te verminderen en hun vreugde te vergroten. Dana is zo krachtig, omdat het zowel de gever als de ontvanger kan helpen om meer liefdevolle vriendelijkheid en mededogen te ontwikkelen, een bewustzijn van onze onderlinge verbondenheid te verdiepen en de vreugde en vrijheid van niet-gehechtheid te ontdekken.

Jouw vrijwillige bijdrage en jouw vrijgevigheid helpt Tijs om een eenvoudig leven te leiden, gewijd aan genezing en onderwijs, en stelt hem ook in staat tijd te nemen voor zijn eigen beoefening, voor voortdurende verrijking van de meditaties en leringen.

Doneer via Plink

Gepubliceerd door

Tijs

Tijs Breuer is 50 jaar, gecertificeerd personal coach, lichaamswerker en masseur. Essentiecoaching is erop gericht dat je tot de kern komt van wie je werkelijk bent. Tijs werkt met persoonlijke aandacht, aanraking en aanwezigheid. Hij helpt je om lekkerder in je vel te komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.