Bewegingsmeditatie brengt je naar binnen

Meditatie door stil te zitten is best lastig voor de meeste mensen, omdat we gewend zijn om de hele dag blootgesteld te worden aan prikkels. En als je veel achter het bureau of in de auto zit, heeft je lichaam juist behoefte aan beweging. Tijdens of na het sporten kun je soms ook de stilte en de rust in jezelf ervaren. Bewegingsmeditatie zorgt ervoor dat je veel sneller rust vindt en meer met je aandacht naar binnen gaat.

Hoe gaat dat, een bewegingsmeditatie?

Je maakt een innerlijke reis door een afwisseling van intensieve en subtiele beweging, muziek en stilte. Door de aandacht op je lichaam te richten, wordt je je bewust van jouw gevoelswereld, wat er omgaat in jouw lichaam, en in je gedachten.

We bewegen steeds heel langzaam. Traagheid stelt ons in staat om meer van de individuele bewegingen binnen een grotere beweging waar te nemen. Als je bijvoorbeeld snel een arm recht omhoog steekt, merk je waarschijnlijk alleen de enkele opwaartse beweging op – maar als je het langzaam doet, nemen we veel afzonderlijke gebeurtenissen in het lichaam waar, zoals samentrekkingen van verschillende spieren en de aanpassingen in de gewrichten als ze zich aanpassen aan de veranderende posities, en de veranderde balans, de warmte die ontstaat en het zachte uitrekken van bindweefsel.

Vormen van bewegingsmeditatie

Er zijn allerlei vormen van bewegingsmeditatie, denk aan Oosterse klassieke bewegingsleer zoals yoga, chi-gong en tai-chi. Moderne, actieve vormen van bewegingsmeditatie zijn o.a. ontwikkeld door Osho, waaronder de “dynamic meditation”. En meer subtiele, trage vormen zoals Continuüm Movement door choreografe Anna Halprin.

Osho: “Door bewustzijn naar beneden te brengen van de hersenen naar de bron, naar de wortels, is er de mogelijkheid van transformatie.”

Embodiment door bewegingsmeditatie

Kan je lichaam ook een ingang zijn naar spiritualiteit?

De meeste mensen accepteren het idee dat de geest een hulpmiddel kan zijn voor spirituele verkenning; we gebruiken de geest bij de meeste soorten meditatie en bij het lezen van religieuze literatuur. De emoties (vooral liefde) zijn een andere vorm van spiritueel onderzoek; overweeg de toegewijde benadering van sommige religies. Het concept dat het lichaam ook een arena voor spirituele verkenning kan bieden, lijkt misschien belachelijk, vooral in culturen en religies waar het lichaam wordt beschouwd als de ‘vijand’ van de ziel, samen met seksualiteit, het vrouwelijke principe, de fysieke wereld, en onze menselijkheid. Sommige religieuze praktijken – vooral tantra – zien het lichaam echter als een middel waarmee we onze psychologische en spirituele aard kunnen bestuderen en uitdrukken.

Waarom contact maken met je lichaam?

De langzame bewegingen van een bewegingsmeditatie creëren een rustige geest. Het lichaam leeft in een wereld die vrij is van concepten en opvattingen. De waarneming van je lichaam neemt je automatisch mee naar een staat zonder oordeel. Omdat het lichaam deel uitmaakt van de fysieke wereld, helpt bewegingsmeditatie ons om de aard en heiligheid van deze wereld te begrijpen. Door aandacht aan je lichaam te besteden, word je je bewust van pijn, spanningen, blokkades en emoties. Het lichaam is verbonden met je ziel en je kunt jezelf helen door deze aandacht aan jezelf te besteden. We kunnen leren over het leven dat steeds verandert en altijd in beweging is, doordat ons lichaam vol levensenergie en beweging is. Zelfs als we stil liggen, voel je de beweging van je hartslag, je ademhaling en de kleine spiercontracties.

Regelmatig organiseert Tijs Breuer een bewegingsmeditatie. Je kunt zowel online meedoen als op locatie, in Tienhoven (Utrecht). Kijk in de Groep Embodied op Meetup voor de details.

Gepubliceerd door

Tijs

Tijs Breuer is 52 jaar, gecertificeerd personal coach, lichaamswerker en masseur. Essentiecoaching is erop gericht dat je tot de kern komt van wie je werkelijk bent. Tijs werkt met persoonlijke aandacht, aanraking en aanwezigheid. Hij helpt je om lekkerder in je vel te komen.

Een gedachte over “Bewegingsmeditatie brengt je naar binnen”

  1. Ik heb gisteren voor het eerst meegedaan met de bewegingsmeditatie en ik heb er een erg fijne ervaring aan over gehouden. Ik vond het erg prettig om mee te mogen doen. Ik ga zeker vaker meedoen. Dank daarvoor! Ook sympathiek dat je dit op donatie-basis aanbiedt. Dat maakt het voor mij als student een stuk toegankelijker. En ik zal zeker ook een bijdrage overmaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.