Intakegesprek


Voordat je aan een coachingstraject begint, maken we kennis met elkaar tijdens een intakegesprek.

Wat is een intakegesprek van een coachingstraject?

Tijdens dit gesprek kun je vertellen over het thema, probleem of uitdaging waarmee je aan de slag wilt. De coach zal ook iets over zichzelf vertellen. Zo vertelt Tijs Breuer altijd iets over zijn werkwijze en de verschillende vormen van coaching die hij toe kan passen. Zo krijg je een indruk of de coach bij jou past, of je je vertrouwd voelt en of er voldoende een klik is.

Het kan zijn dat tijdens het gesprek blijkt, dat jouw wens beter ingevuld kan worden met een training, een vorm van therapie of bijvoorbeeld met lichaamswerk. In dat geval zal de coach jou doorverwijzen.

Hoe kan ik mij voorbereiden op een intakegesprek?

Ter voorbereiding op het intakegesprek kun je alvast nadenken over de volgende vragen:

  • Hoe is jouw situatie nu, thuis, op je werk, in je relatie?
  • Waarover ben je tevreden en waarover ben je minder tevreden?
  • Waar wil je graag verandering in brengen?
  • Wat is je doel van het coachingstraject?
  • Hoe wil je dat jouw situatie eruit ziet na het traject?

Tijs Breuer: Vaak vraag ik, waarom je nú hier bent, wat is nu jouw concrete aanleiding geweest? Maar ik wil ook weten of je vaker in vergelijkbare situaties bent geweest. En hoelang je al tegen deze dingen aanloopt. Misschien heb je al eerder hulp gekregen of zelf dingen ondernomen om de situatie te veranderen. Dan ben ik benieuwd, wat je al hebt geprobeerd en wat voor jouw zinvol of succesvol was. Als coach probeer ik patronen te ontdekken en overeenkomsten tussen je werk- en privé situatie. Ook ben ik benieuwd naar jouw gevoelsleven.

Doelstelling

Samen beschrijven we jouw doel voor het coachingstraject. Dit doel wil je misschien op het werk of met je partner bespreken. Daarna kan het zijn dat je het doel nog aanpast. Zo wordt steeds duidelijker hoe jij je de komende tijd wilt ontwikkelen en welke bijdrage het coachingstraject hieraan kan geven.

Offerte

Als je werkgever het coachingstraject vergoedt, wordt er een offerte opgesteld, die je kunt voorleggen aan je leidinggevende of de HRM-afdeling. Daarin staat beschreven wat jij en de opdrachtgever van het coachingstraject kan verwachten. Bijvoorbeeld de geschatte duur van het traject, de frequentie van de gesprekken, de kosten, de manier van werken en enkele praktische afspraken. Als de offerte ondertekend is door jou of door jouw leidinggevende of een andere opdrachtgever gaan we aan de slag.

Driegesprek

Soms organiseren we een ‘driegesprek’, met jouw leidinggevende of iemand van de HRM erbij. Of met jouw (levens)partner. Op basis van dit gesprek wordt dan de offerte opgesteld of aangepast.