Traumaverwerking

Je lichaam is een vertaling en een spiegel van je emotie, je zijn en welbevinden. Als je lichaam een trauma kent dan kan dit betekenen dat je moeilijk bij je lichaam kunt komen, het lijkt niet te bestaan en je leeft vooral in je hoofd. Je denken domineert en je ervaart een gevoel van onrust in je lichaam.

Voor traumaverwerking kun je in gesprekstherapie, maar soms is praten niet effectief. Zelf heb ik mogen ervaren hoe weinig voldoening gesprekken met een psycholoog kunnen zijn. Toen ik eenmaal koos voor een lichaamsgerichte benadering, heb ik zelf ervaren hoe effectief dit was.  Hoe kan dat?

We kunnen met woorden spreken vanuit de bewuste herinnering. Herinneringen zonder woorden die zich uiten via je lichaam, zijn zogenaamde lichaamsherinneringen. Deze laten zich zien door verstijving, constante onrust, onverklaarbare pijn die zich vastzet in het lichaam. Bij trauma gaat het om onverwerkte (geestelijke) pijn, die zich op celniveau heeft vastgezet in het lichaam. Door aanraking in de vorm van massage, in alle veiligheid en vertrouwen, kun je in alle rust weer contact maken met jouw onuitgesproken pijn. Door er aandacht aan te geven, lost het stukje bij beetje op.

HandMassage

Veilige aanraking

Wat belangrijk is voor slachtoffers van (seksueel) misbruik is dat de aanraking veilig is. Bij mij staat respect, integriteit en gelijkwaardigheid voorop. De aanraking kan zowel over de kleding, als op de blote huid plaatsvinden. Dat maakt dat je langzaam kan wennen aan contact maken, op een manier die bij jou past en voor jou veilig is. Op deze manier aangeraakt worden kan erg confronterend, maar ook bevrijdend zijn. Jij mag er helemaal zijn, met alles wat je bij je hebt aan oude pijn. Op die manier kan aanraking een helend, therapeutisch effect hebben.

De randvoorwaarden zijn dan heel duidelijk. Of het nu gaat om massage, coaching, lichaamswerk of een combinatie ervan, jij bent degene waar het om draait. Jouw ervaring is leidend en ik ben als masseur en coach dienstbaar aan jou. Een sessie door een gecertificeerd coach kan nooit leiden tot misbruik, dus het is vanaf het eerste moment duidelijk dat het niet om seksualiteit gaat. Daarmee krijg je de ruimte om iets te verwerken of te herontdekken: hoe het is om aangeraakt te worden en dat  jouw grenzen altijd gerespecteerd worden. Dat werkt helend en geeft vertrouwen.

hoofd massage

Werkwijze

We werken stapsgewijs aan het afbouwen van spanning. Daarnaast maken we gebruik van jouw eigen hulpbronnen, zoals positieve herinneringen, beelden en gevoelens.  Hulpbronnen herinneren aan je levenslust, je eigen kracht en vreugde. Ze vormen een krachtige basis om de stress beetje bij beetje te kunnen ontladen. Ik begeleid je in het blijven volgen wat er gebeurt. Mijn  coachingsvaardigheden komen hierbij goed van pas. Zo krijg je weer meer gevoel en meer controle over je emoties en je lichamelijke reacties.

 

Een gedachte over “Traumaverwerking”

  1. Hallo Tijs, dank je voor de bijzondere sessie. Het was echt een genezende behandeling, pure wellness. En ik heb veel oude “shit” kunnen loslaten. Het komt ook door je energie , die is zo vertouwingwekkend, positief en relaxed. Ik wil graag een volgende stap zetten in dit proces, dus ik kom graag volgende maand terug bij je.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.