Bekkenbodem massage

Onze bekkenbodem is een belangrijk lichaamsdeel, met essentiële spieren voor beweging, het dragen van je lichaam, seks, je ademhaling en spijsvertering. Ook zijn er belangrijke organen waar de bekkenbodem invloed op heeft: de prostaat, de blaas en het rectum. 

Je kunt het bekken zien als een kom. Als het bekken gekanteld, gedraaid, of scheef is kan dit veel pijn veroorzaken. Ook spanning in het bekkengebied leidt bij veel mensen tot pijn, in de vorm van krampen en steken. Een bekkenbodem massage verlaagt de spanning van de spieren, aanhechtingen en het bindweefsel.

Gebieden in het bekken waar vrouwen pijn kunnen ervaren.

In je bekkenbodem bevindt zich een krachtig energiecentrum: je eerste chakra. Daar ontstaat je gevoel van vitaliteit, welbehagen en welbevinden. Tegelijk is de bekkenbodem voor velen een onbekend gebied. We schenken er pas aandacht aan als er problemen ontstaan. Vaak hebben pijn in de prostaat, bij het plassen, poepen en seksuele problemen hun oorsprong in de bekkenbodem. Een massage gericht op het loslaten en vrijmaken van spanning in de bekkenbodem is een bijzondere ervaring. Diepe  ontspanning onderin je lichaam zorgt dat je je veilig en geaard voelt. Je voelt je meer compleet, meer verbonden met je lichaam. 

De spieren van en rond de anus houden nogal wat spanningen vast, waar we ons vaak niet van bewust zijn. Je merkt misschien dat je je anus aanspant bij onprettige situaties, bijvoorbeeld bij werkdruk of als er iets onverwachts gebeurt. Dit automatisch  aanspannen in onveilige situaties gebeurt zo vaak dat we het nauwelijks merken. In de loop der jaren verkrampt beetje bij beetje je bekkenbodemspier en je kringspieren. Zo verzamelt zich veel emotionele lading, stress, schaamte, spanning e.d. Deze oude emoties, zoals angst en woede, raken ingebed in je perineum en je anusgebied.

Een bekkenbodem massage zorgt ervoor dat je je bewust wordt van die spanning. Ben je je er eenmaal van bewust, dan helpt de massage je om de spanning los te laten en een diepe rust te ervaren.

Je bekkenbodem is tevens een bron voor opwinding en genot, het is rijk aan zenuwuiteinden. Daar kun je dus zowel plezier als pijn ervaren. Maar daarbij kunnen ook oude emoties vrij komen. Geef je die even de ruimte, dan maak je schoon schip op emotioneel vlak.

Voorbereidende massage

Voordat de bekkenbodem wordt gemasseerd, worden eerst andere lichaamsdelen gemasseerd om een algehele ontspanning te creëren. Dit zorgt ervoor dat het parasympatische zenuwstelsel rust in het hele lichaam creëert. Spieren die een directe of indirecte relatie hebben met de bekkenbodem krijgen extra aandacht, zoals de adductoren aan de binnenkant van de dij, de onderbuikspieren, de bilspieren en laterale rotators van het bekken en de heupen. 

Om je te helpen bij het gewaar worden van je bekkenbodem spieren, wordt gebruik gemaakt van Active Engagement . Je wordt gevraagd om bepaalde spieren aan te spannen terwijl ik zachtjes druk uitoefen in specifieke gebieden. Dit – in combinatie met specifieke ademhalingstechnieken – helpt bij het vrij maken en loslaten van spanning. 

Niet alleen op spierniveau kan er spanning zitten. Op een subtieler niveau kan ook het bindweefsel onder spanning staan. Met Myofascia Energetic Release wordt druk op je bindweefsel uitgeoefend. Bij het terugveren neemt de spanning en verkleving van het bindweefsel af, waardoor de doorstroming van energie wordt verbeterd. Daarbij laat je ook emotionele spanning los, waarvan we ons vaak niet bewust zijn. Dat geeft een onverwacht bevrijdende ervaring.

Inwendige anusmassage

Een bekkenbodem massage kan zowel bij vrouwen als mannen worden uitgebreid met een inwendige anusmassage. Hierop rust – met name (hetero) mannen – nog een taboe, vanwege een mogelijke associatie met homoseks. Maar juist  in de kringspieren van de anus ligt veel spanning en pijn opgeslagen. Als je van binnen deze spanning kan laten oplossen, voelt dat enorm bevrijdend. Je kan ineens dieper in je lijf zakken en opgaan in het moment. Bij een inwendige bekkenbodem massage kan ook de prostaat worden gemasseerd. Massage van de prostaat leidt niet alleen tot ontspanning en genot, maar is ook goed voor je gezondheid en je libido.

Massage van je anus door de vinger van een ander is iets wat om veiligheid, vertrouwen en geduld vraagt. Het kan allerlei gevoelens opwekken om zo aangeraakt te worden. Je kunt ook pijnlijke plekken tegenkomen. Soms moet je even door die pijn heen voordat de opgebouwde spanning oplost. 

Rol van de masseur

Een goede masseur respecteert jouw weerstand en grenzen en heeft oog voor jouw behoeften, Ik begeleid zo’n behandeling zorgvuldig, door steeds af te stemmen en met jou mee te voelen. We nemen de tijd en ik zorg voor warmte, comfort, zachte sensuele aanraking. Door niet te oordelen maar wel met al mijn aandacht bij jou te zijn, kan jij je veilig en comfortabel voelen. Angst, schaamte en pijn mag komen en gaan, zodat er meer ruimte komt voor levensvreugde en genot. 

Wil je een afspraak maken voor een bekkenbodem massage van 120 minuten? Klik dan hieronder op “Maak een afspraak voor een diepgaande behandeling”.