Heilige intimiteit

Soms word ik gevraagd om een Sacred Intimate behandeling te geven. Een behandeling waarbij intieme aanraking een centrale rol speelt. Afhankelijk van de vraag geef ik gehoor aan zo’n verzoek, omdat vaak eerst een andere behandeling nodig is. Daarbij leg ik altijd uit dat zo’n interactieve behandeling een therapeutisch of helend karakter heeft en dus niet gericht op plezier of seksuele bevrediging. 

Wat is sacred intimacy?

Seksuele genezing heeft een lange en voorname traditie, maar de term ‘sacred intimacy’ is in 1978 geïntroduceerd door door Joseph Kramer, oprichter van de Body Electric School of Massage in Oakland, Californië. Hij organiseerde workshops op het gebied van tantra, adem en Taoïstische massage. Toen hij een intensieve zomerretraite voor homo mannen organiseerde, noemde hij dit half-gekscherend het Sacred Prostitute Summer Camp. De term Sacred intimate gebruikte hij voor het begeleiden genezen en bevrijden van personen in hun seksualiteit.

Waar komt de term Sacred Intimacy vandaan?

De basis voor dit werk is gelegd door Masters & Johnson en Helen Singer Kaplan, die voor het eerst openlijk informatie over seks verzamelden en deelden. Ze ontwikkelden effectieve behandelingen voor seksuele aandoeningen en trauma’s. Ze trainden “surrogaten”, die intiem contact hadden met patiënten onder toezicht van een klinisch psycholoog. Daarbij leerden ze de patiënt om bewuster aanwezig te zijn, de eigen zintuigen te activeren en dieper te ademhalen. Allemaal technieken die ook bij hedendaagse tantra worden gebruikt. Naast aandacht voor het oplossen van problemen richtten ze zich ook op het aanmoedigen en uitbreiden van seksuele vreugde.

Is sacred intimacy een vorm van prostitutie?

Nee, sacred intimacy wordt soms als verkapte term voor prositutie gebruikt en is geïnspireerd op oude tradities van ” heilige tempel prostitutie”. Nancy Qualls-Corbett schreef een zeer goed boek genaamd “The Sacred Prostitute”, gepubliceerd in 1988, dat de historische en antropologische documentatie geeft over de traditie van de heilige tempel prostituee. In voor-christelijke culturen kon men bij deze vrouwen en mannen terecht voor seksuele aanraking in een rituele ruimte. Zoals in deze oude tradities heeft Sacred Intimacy een therapeutische en genezende functie. En al is de behandeling gericht op seksuele thema’s, seksuele handelingen staan niet centraal in de behandeling. Ook daarin onderscheidt het zich dus van de hedendaagse prostitutie. 

Wat doet een “sacred intimate”?

Een “heilige intieme” werkt op het raakvlak van masseur, bodywork en seksuoloog. Wat kenmerkend is voor een ” sacred intimate” is dat de seksueel getinte aanraking een genezende dimensie heeft. Hij ziet je en erkent je verlangens en behoeften. En hij begeleidt je door een transformatie proces van zelfontdekking, door het geven van onvoorwaardelijke liefde. 

Elke “sacred intimate” werkt weer anders. In de helende beroepen brengt ieder zijn eigen individuele set aan vaardigheden en hulpmiddelen op basis van opleiding, ervaring en persoonlijkheid. Vaak is er een combinatie van de rol van priester, prostituee en psychotherapeut.

Welke werkwijze pas jij toe tijdens een behandeling?

Zelf gebruik ik technieken uit mindfulness en essentiecoaching om mensen te helpen hun verlangen te identificeren, te accepteren en te omarmen. Seksualiteit beschouw ik als een wezenlijk onderdeel van je persoonlijkheid en onlosmakelijk verbonden met spiritualiteit. Soms leer ik iemand ook om de stap naar het “doen” ze zetten, door te luisteren naar je impulsen en die te volgen, in de praktijk te brengen. Dit als heilige belichaming en uitdrukking van je ziel. Ik zie het lichaam als iets heiligs en erotische energie is onderdeel van je levensenergie, die zorgt voor vitaliteit en gezondheid.

Ik richt me op genezing, healing, door blokkades in het lichaam op te sporen en te verzachten. Met genezing bedoel ik niet alleen het aanpakken van de geestelijke en lichamelijke trauma’s als gevolg van seksueel misbruik, verslaving of ziekte. Maar ook het ontdekken en erkennen van plezier, speelsheid en verbinding als voedende kwaliteiten van het leven. Er is een grote overlap tussen therapie, emotioneel en erotisch lichaamswerk, en dat is wat ik beschouw als heilig intiem werk.

Ik ben in mijn werk als bodyworker steeds meer gaan zien, dat veel van de genezing plaatsvindt op een heel eenvoudige wijze. Namelijk door mijn volle aanwezigheid en aandacht. Eenvoudige, koesterende aanraking, compassie en liefdevolle aandacht is voor veel mensen belangrijk. Door het genitale gebied niet over te slaan, maar met zorg en aandacht aan te raken, in combinatie met bewust ademhalen, ontstaat er acceptatie. Toestemming geven is een belangrijk onderdeel van heilig intiem werk. Het gaat om het geven van toestemming om genot te ontvangen, om je hele lichaam te voelen, om verlangens te spreken, om bewustzijn naar seks en aanraking te brengen, om je spiritualiteit te leven zonder je seksualiteit te blokkeren en omgekeerd, om naakt te worden gezien. Dit zijn allemaal mogelijkheden om schaamte, isolatie, erotische ondervoeding en ontbering te herstellen. 

Gepubliceerd door

Tijs

Tijs Breuer is 51 jaar, gecertificeerd personal coach, lichaamswerker en masseur. Essentiecoaching is erop gericht dat je tot de kern komt van wie je werkelijk bent. Tijs werkt met persoonlijke aandacht, aanraking en aanwezigheid. Hij helpt je om lekkerder in je vel te komen.

3 gedachtes over “Heilige intimiteit”

  1. Hoe wonderschoon intens en gewetensvol, met liefde en overgave het lichaamswerk van (body work) door Tijs kan worden overgedragen is helaas voor veel mensen nog een onbekende wereld. Waardevol dat Tijs zich hiervoor inzet. Bij mij zorgt het voor een gevoel van bevrijding van mijn lichaam.

  2. Wat was dit een geweldige ervaring, Tijs heeft mij diep geraakt met deze “heilige intimiteit”.

    Mijn hele lichaam en ziel komt in beweging door deze helende aanraking. Ik voel eindelijk weer echt liefdevol contact met mijn lijf.

  3. Kort geleden heb ik een sessie -Heilige Intimiteit- mogen ontvangen van Tijs. Liefde/zelfliefde was voelbaar, emoties waren welkom, de ziel stroomde als een leminiscaat en dat alles maakte deze intieme sessie -heilig-. Mede door de liefdevolle aanrakingen van Tijs in een warme, veilige omgeving.
    Een nieuwe afspraak ga ik zeker maken om deze sessie te vervolgen. Voor nu is het nagenieten van alle sensaties die nog voelbaar zijn. Dank Tijs! Liefs…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.