Vaarwel Facebook

Een kleine handvol multinationals domineert het Nederlandse communicatielandschap. Dit maakt het steeds moeilijker om in vrijheid informatie te delen en te vergaren. Ik ben net als elke Nederlander in een hokje geplaatst en ontvang alleen nog informatie die past binnen mijn bestaande interesses en opvattingen. Ik vind dit schadelijk voor het publieke debat en onze democratie.

Bedrijven als Facebook hanteren niet alleen verdienmodellen waarbij informatie over de gebruiker wordt verhandeld. Steeds vaker bieden ze ook gelegenheid om het gedrag van gebruikers te beïnvloeden.

Het recent aangestichte geweld in de VS en Nederland en de wijze waarop Facebook momenteel wordt ingezet door politieke partijen heeft mij doen besluiten om hier niet meer aan bij te dragen. Ik verlaat Facebook.

Als je wilt weten hoe het met mij gaat, kom gerust langs. Stuur een mailtje naar tijsb@yahoo.com. Ik blijf trouwens nog wel bereikbaar via Whatsapp, maar ik geef de voorkeur aan iMessage, Signal of Telegram.

Is er een verband tussen gebruik van sociale media en depressie?

Vanwege het groot aantal gebruikers zijn er inmiddels veel onderzoeken die zich richten op de relatie tussen sociale media gebruik en mentale gezondheid. Sociale media gebruik hangt samen met symptomen van depressie, weten we inmiddels. Zo blijkt uit een steekproef onder 4519 jongeren (11 tot 18 jaar), dat compulsief gebruik van sociale media op de smartphone leidt tot meer impulsiviteit en meer depressieve klachten (Haverlag, D., 2013, Utrecht University).

Ook blijkt dat jongeren met een laag psychosociaal welbevinden (depressieve klachten, sociaal angstig, eenzaam, lage levenssatisfactie en weinig zelfvertrouwen) meer kans hebben op het compulsief gebruiken van sociale media (Keijsers, S.G.J., 2013, Utrecht University). Met name vrouwen brengen meer tijd door op sociale media en ondervinden daardoor ook meer depressieve klachten (Feldkamp, N. (2018, University of Twente).

Maken sociale media eenzaam?

Ja, hoe tegenstrijdig dit ook klinkt, sociale media zorgen voor een negatief gevoel van sociale afzondering. In het boek “Verkeerd verbonden” legt Cees Zwijstra uit waarom sociale media ons eenzaam maken en hoe je dit kunt voorkomen.

Volgens Zwijnstra leiden oppervlakkige contacten eerder tot een gevoel van eenzaamheid. Sociale media vormen een hulpmiddel om verbonden te worden met anderen. De mate van aanwezigheid is alleen veel zwakker dan wanneer je iemand fysiek ontmoet. Hoe meer aanwezig de ander is, hoe meer betrokkenheid we voor elkaar voelen en hoe minder eenzaam je je voelt.

Zoek elkaar dus op of kijk elkaar aan, desnoods via Skype of Zoom. Dan voel je je meer verbonden dan via de newsfeed van Facebook.

Gepubliceerd door

Tijs

Tijs Breuer is 50 jaar, gecertificeerd personal coach, lichaamswerker en masseur. Essentiecoaching is erop gericht dat je tot de kern komt van wie je werkelijk bent. Tijs werkt met persoonlijke aandacht, aanraking en aanwezigheid. Hij helpt je om lekkerder in je vel te komen.

Een gedachte over “Vaarwel Facebook”

  1. Tijs,
    Een duidelijk statement, een hele stap! Fijn ook de motivatie en onderbouwing daarbij te lezen. Jij laat, ook nu weer!, duidelijk zien waar je voor staat: een bewuste levensstijl, in woord en daad!
    Gerard

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.