Risicogroepen COVID-19

Behoor ik tot een risicogroep voor COVID-19?
Mensen die tot een risicogroep voor het Coronavirus behoren, hebben een verhoogde kans op ernstig beloop van de ziekte als ze geïnfecteerd worden met COVID-19.

Personen ouder dan 70 jaar
Mensen die ouder zijn dan 70 jaar hebben een verhoogd risico op ernstig beloop van COVID-19. Kwetsbare ouderen die moeite hebben om hun zelfredzaamheid te behouden, lopen meer risico dan vitale ouderen. Sport je dus veel op je oude dag? Dan is het risico om op de Intesive Care te belanden weer een stuk kleiner. Kwetsbaarheid neemt toe met de leeftijd en kan zich uiten op verschillende gebieden. De ene kwetsbare oudere heeft bijvoorbeeld hulp nodig bij de lichamelijke verzorging, de andere bij het organiseren van de dagelijkse activiteiten.

Overgewicht
Obesitas verhoogt het risico op een ernstiger verloop van COVID-19. Een belangrijke verklaring daarvoor is de grote hoeveelheid buikvet, die het immuunsysteem uit balans brengt. Veel coronapatiënten die op de intensive care (IC) worden opgenomen, hebben overgewicht. Van de IC-patiënten in Nederland met COVID-19 heeft 77 procent overgewicht (BMI vanaf 25) en bij 30 procent is sprake van obesitas (BMI vanaf 30).

Onderliggend leed
Volwassenen met bepaalde onderliggende ziekten en aandoeningen hebben een groter risico op een ernstig beloop van COVID-19.
Het gaat om volwassenen met:

  • chronische afwijkingen en functiestoornissen van de luchtwegen en longen, die vanwege de ernst onder behandeling van een longarts zijn;
  • een chronische stoornis van de hartfunctie, die daardoor in aanmerking komen voor de griepprik;
  • diabetes mellitus: slecht ingestelde diabetes of diabetes met secundaire complicaties;
  • ernstige nieraandoeningen die leiden tot dialyse of niertransplantatie;
  • verminderde weerstand tegen infecties door medicatie voor auto-immuunziekten, na orgaan- of stamceltransplantatie, bij hematologische aandoeningen, bij (functionele) asplenie
  • bij aangeboren of op latere leeftijd ontstane ernstige afweerstoornissen waarvoor behandeling nodig is, of tijdens en binnen 3 maanden na chemotherapie en/of bestraling bij kankerpatiënten;
  • een onbehandelde hivinfectie of een hivinfectie met een CD4-getal < 200/mm3;
  • ernstig leverlijden in Child-Pugh classificatie B of C;
  • morbide obesitas (BMI > 40).

Wat te doen als je tot een risicogroep behoort?

Als je tot een risicogroep behoort ben je waarschijnlijk al voorzichtiger en volg je de richtlijnen van het RIVM zorgvuldig op. Mensen uit risicogroepen wordt aangeraden om extra voorzichtig te zijn en de maatregelen goed op te volgen. Ook voor bezoekers van mensen die tot een risicogroep behoren is het extra belangrijk om de basisregels goed op te volgen. 

Behoor je tot een risicogroep, dan kunt je gewoon laten masseren. Ook kun je voor een andere sessie langskomen waarbij we dichter dan 1,5 meter bij elkaar komen, zoals coaching, lichaamswerk of een knuffelbehandeling. Je kunt ook deelnemen aan workshops / meetups. Alleen zijn extra voorzorgsmaatregelen dan wel gewenst, naast de gezondheidscheck, temperatuurmeting en het dragen van een mondkapje door ons beiden. Er wordt extra goed geventileerd. Je drinkt thee uit een eigen beker of wegwerpbekertje. We kunnen gebruik maken van een spatscherm op de massagetafel. Overleg daarom tevoren even als je een afspraak wilt maken voor een behandeling.

Gepubliceerd door

Tijs

Tijs Breuer is 50 jaar, gecertificeerd personal coach, lichaamswerker en masseur. Essentiecoaching is erop gericht dat je tot de kern komt van wie je werkelijk bent. Tijs werkt met persoonlijke aandacht, aanraking en aanwezigheid. Hij helpt je om lekkerder in je vel te komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.