Massage en preventie nieuwe Coronavirus

Bericht van 03-03-2020

Misschien maak je je zorgen over de verspreiding van het nieuwe Coronavirus (SARS-CoV-2) in Europa. Er is geen reden tot paniek en je kunt gerust langskomen voor een behandeling of deelnemen aan massageworkshops. Maar neem wel enkele voorzorgsmaatregelen in acht. Dat doe ik ook.

Welke voorzorgsmaatregelen neem je bij een gewone massage?

Ik hecht veel belang aan persoonlijke hygiëne, vooral als ik iemand masseer, zodat ik zelf gezond blijf en mijn cliënten geen risico lopen op infecties. Om die reden douche ik altijd voorafgaand aan een behandeling en was ik tevoren en na afloop mijn handen met zeep. Ook gebruik ik zo nodig (bijv. bij anale massage) een vingercondoom. Ik heb altijd desinfectiegel bij de hand i.v.m. verwijdering van eventuele lichaamssappen van mezelf of de cliënt. En ik adviseer cliënten om hun afspraak te verplaatsen als ze koorts hebben of last van andere grieperige verschijnselen. Voor preventie van het Coronavirus zijn naast deze gebruikelijke hygiëne geen extra voorzorgsmaatregelen nodig.

Vingerling / vingercondoom

Welke voorzorgsmaatregelen worden er genomen bij massageworkshops?

Bij de workshops en meetups die ik organiseer hebben we de nodige voorzorgsmaatregelen genomen. Er waren al eerder afspraken gemaakt om te zorgen voor een goede hygiëne:

  • We vragen de deelnemers om tevoren te douchen en de nagels te knippen.
  • Tijdens de workshop steeds op dezelfde doek te zitten / liggen.
  • All het linnengoed dat aanwezig is, wordt steeds op min. 60 graden celsius gewassen.

Om verspreiding van het nieuwe Coronavirus te voorkomen, gelden grotendeels dezelfde maatregelen en afspraken, die we eerder in de workshops hebben gemaakt om SOA’s (seksueel overdraagbare aandoeningen) en alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken te voorkomen. Dit komt overeen met het advies van het RIVM (Zie: https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19).


Dit zijn de maatregelen die van toepassing zijn bij bijeenkomsten:

  • Was tevoren en tijdens de pauze je handen met water en zeep.
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
  • Gebruik een papieren zakdoekje en/of desinfectievloeistof (met name als je in contact komt met lichaamssappen van jezelf of de ander).
  • Bij koorts, hoest en griepachtige verschijnselen vragen we je om bijtijds af te melden en thuis te blijven, zeker als je recent op reis bent geweest.

Bij elke workshop is voldoende schoon linnengoed, flesjes vloeibare zeep en desinfectievloeistof aanwezig. En we helpen iedereen herinneren aan deze afspraken. Ik hoop jou binnenkort weer op één van de vele fijne workshops te ontmoeten. Je vindt de data in onderstaande Meetup groepen.

Gepubliceerd door

Tijs

Tijs Breuer is 49 jaar, gecertificeerd personal coach, lichaamswerker en masseur. Essentiecoaching is erop gericht dat je tot de kern komt van wie je werkelijk bent. Tijs werkt met persoonlijke aandacht, aanraking en aanwezigheid. Hij helpt je om lekkerder in je vel te komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.