Vrouwen, opwinding en orgasme

Bij een tantra massage wordt seksuele levensenergie opgewekt. Ook bij vrouwen zorgt dit vaak voor seksuele opwinding. De ontspanning en opwinding kunnen elkaar afwisselen en ook tegelijk voelbaar zijn. In dit artikel beantwoord ik vragen die ik vaak van vrouwen krijg, voorafgaand aan een tantramassage.

Wat gebeurt er in mijn lichaam bij seksuele opwinding?

Wordt je opgewonden, dan neemt je hartslag toen, je bloed wordt gestuwd naar je bekken en geslachtsdelen en je spierspanning neemt op bepaalde plekken toe, bijvoorbeeld in je liezen. Verder merk je dat je tepels stijver worden, je borsten groter, je vagina wordt vochtig, je clitoris zwelt, en je schaamlippen gaan iets uiteen. Vaak wordt je ademhaling wat sneller.

Waarom voelt de opwinding bij een tantramassage anders dan de gebruikelijke seksuele opwinding?

Tijdens een tantramassage werken we samen aan ontspanning en het verminderen van blokkades. De spierspanning neemt daardoor niet toe maar wordt juist minder. Doordat enegetische blokkades minder zijn, ga je meer in je lichaam voelen. Je bent je daardoor bewuster van andere effecten in je lichaam, zoals de gevoeligheid van je borsten en andere erogene zônes. Daardoor ervaar je een ander soort opwinding, met meer rust en meer gevoel. Het kan zijn dat je opwinding gepaard gaat met emotionele ontlading.  

Waarom richt een tantramassage zich op het bereiken van de plateaufase?

In de plateaufase van seksuele opwinding ervaar je een orgastisch, tintelend gevoel in je lichaam. Je keert helemaal naar binnen en word je bewust van al je lichaamssensaties. Dit gebeurt als je je voldoende vertrouwd voelt en je seksuele opwinding enige tijd samengaat met ontspanning van je lichaam. Door de intimiteit van de massage en de aanraking van je erogene zones neemt de seksuele energie in je lichaam toe. Er ontstaat een toestand van optimale bloeddruk, spanning van alle betrokken spieren, maximale zwelling van je schaamlippen, vaak met verkleuring tot diep rood. Ook komt er meer vochtafscheiding in je vagina en kun je een blos op je wangen en bovenlichaam krijgen.

Tijdens een tantra massage blijf je vaak langer in de plateaufase dan je bij seks gewend bent. De massage is niet gericht op het verkrijgen van een orgasme, maar juist op het orgastische gevoel van de seksuele energie, die tijdens de plateaufase door je lichaam stroomt. 

Is het een probleem als ik een orgasme krijg?

Vanuit de plateaufase kan het gebeuren dat er onverwacht een orgasme uitbreekt. Dit is geen enkel probleem, maar je zult je na het orgasme anders voelen, omdat je energie- en hormoonhuishoudng hierdoor verandert. Bij vrouwen is dit effect overigens minder sterk dan bij mannen. Tijdens een orgasme trekken bepaalde spieren zich onwillekeurig en ritmisch samen. Deze climax duurt meestal heel kort, je bloeddruk en ademhaling stijgt en veel vrouwen hebben enige vochtuitstorting. Daarna kom je in een diepe rust en ontspanning. 

Kan het zijn dat mijn lichaam gaat trillen, zoals bij een orgasme in mijn clitorus?

Tijdens een tantra massage kunnen tintelende, orgastische gevoelens of een orgasme op verschillende plekken in je lichaam ontstaan. Vaak gaat dit gepaard met dezelfde soort trillende, samentrekkende bewegingen als bij een orgasme in het gebied van je clitorus. Een orgasme kan dus op verschillende plekken in je lichaam ontstaan, niet alleen bij je clitorus. Daardoor kan een orgasme elke keer een ander gevoel geven. Laura Hiddinga omschrijft maar liefst 13 orgasmes, waaronder bijvoorbeeld de G-spot en de U-spot. De meeste vrouwen kunnen het makkelijkst klaarkomen in het gebied van de clitorus, want daar komen maar liefst 8000 zenuwuiteinden samen (een eikel heeft de helft minder). Maar je kunt op veel andere plekken ook een hoogtepunt ervaren. Juist tijdens een tantra massage worden andere delen van je lichaam aangeraakt dan je gewend bent, waardoor je onverwacht in je G-spot of U-spot een orgasme krijgen. 

Ook door bijvoorbeeld het stimuleren van borsten, tepels en je lippen kunnen orgastische samentrekkingen ontstaan. Op deze plekken zitten veel zenuwen, die heel gevoelig zijn voor aanraking en in directe verbinding staan met je geslachtsdelen. Dieper in je vagina zit je a-spot, aan de voorkant van de vaginawand richting je navel. Ook daar diep van binnen kan een spontane samentrekking van spiertjes ontstaan. Aan de achterkant van de vaginawant) kun je zogenaamd cervicaal orgasme krijgen. Dit vraagt om voorzichtigheid, want doordat dit gebied erg gevoelig is kan aanraking daar pijnlijk zijn.

Bij een bekkenbodem massage kan ook de anus inwendig gemasseerd worden. Als je gewend bent geraakt aan deze anale aanraking, kan je ook in het anusgebied tot een hoogtepunt komen. Dit geldt overigens ook voor mannen.

Welke vorm van orgasme komt vaak voor bij een tantramassage?

Misschien zou je het niet verwachten, maar veel vrouwen ervaren tijdens een tantramassage een orgasme in het gebied van de urinebuis, ook wel het U-spotorgasme genoemd. De urinebuis is omringt door de clitoris en wanneer die gestimuleerd wordt, zwelt ‘ie op, waardoor je klieren voorvocht beginnen aan te maken. Door het gebied tussen de clitorus en de vaginale opening te masseren, ontstaat vaak een zacht gevoel van genot en opwinding. Dit begin van de urinebuis is met het blote oog net te zien. De plasbuis wordt aan drie kanten omringd door zenuwuiteinden. Het zachte weefsel rondom je plasbuis kan opzwellen door massage. Na een tijdje ontstaat een prettige sensatie. De masseur maakt rustige en geleidelijk wat snellere cirkelvormige bewegingen.

Leestip: “Kom je ook?” (2019) – Laura Hiddinga / LotteLust Een handboek die je alles bijbrengt over het vrouwelijk orgasme. Hoe een orgasme werkt, de meest voorkomende orgasme-issues, wat te doen bij pijnlijke seks, de beste standjes, speeltjes en vooral veel nuttige tips.

Gepubliceerd door

Tijs

Tijs Breuer is 49 jaar, gecertificeerd personal coach, lichaamswerker en masseur. Essentiecoaching is erop gericht dat je tot de kern komt van wie je werkelijk bent. Tijs werkt met persoonlijke aandacht, aanraking en aanwezigheid. Hij helpt je om lekkerder in je vel te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.