Mondkapje bij contactberoepen

UPDATE mei 2022: Momenteel geldt in Nederland geen mondkapjesplicht meer, niet in publieke ruimtes en ook niet voor contactberoepen.

“In Nederland is het dragen van een mondkapje (ook wel mondneusmasker) nergens verplicht. Mensen met een kwetsbare gezondheid wordt geadviseerd een mondkapje te dragen om zichzelf te beschermen. Altijd geldt: houd rekening met elkaar en respecteer de keuzes van mensen die een mondkapje willen blijven dragen. Geef elkaar de ruimte.”

Artikel d.d. 16-01-2022

Sinds 6 november 2021 is het verplicht om een mondkapje te dragen in alle publiek toegankelijke binnenruimten. Die verplichting is sinds 15 januari 2022 aangescherpt: voortaan dient dit een chirurgisch mondkapje te zien. Deze maatregel geldt niet alleen voor supermarkten, winkels, bibliotheken en bioscopen, maar ook voor alle contactberoepen, zoals masseurs en kappers. Zowel de bezoeker als de behandelaar draagt een mondkapje.

Welk type mondkapje moet je dragen?

Tot nu toe maakte het niet uit wat voor mondkapje men droeg. Maar omdat er grote verschillen zijn in de effectiviteit van mondkapjes, komt daar nu verandering in.  In publieke binnenruimtes moet iedereen vanaf 15 januari 2022 een type II mondneuskapje dragen, ook bij het zitten. In de praktijk van Tijs Breuer worden al sinds januari 2021 chirurgische mondkapjes type IIR gedragen en uitgedeeld, dus in de praktijk verandert er niets.

Wat zijn chirurgische mondkapjes?

Mondkapjes voor eenmalig gebruik zijn vaak moeilijk te onderscheiden van chirurgische mondkapjes, omdat ze een vergelijkbare pasvorm en kleur hebben. In het OMT-advies van maandag wordt gedoeld op zogenoemde chirurgische mondneuskapjes, minimaal type II. Deze mondkapjes hebben officiële aanduidingen en voldoen aan specifieke eisen. Zo moet op de verpakking staan dat het om mondmaskers voor medisch gebruik gaat. Bovendien staat er een CE-markering op de verpakking en moet aan Europese richtlijnen worden voldaan. Chirurgische mondmaskers zijn er in type I, II en IIR en bieden betere bescherming tegen de uitstoot van virusdeeltjes dan niet-medische maskers. 

Zijn er mondkapjes met nog betere bescherming?

Nog beter is de bescherming door zogeheten FFP-mondmaskers. Die sluiten strak aan op het gezicht, zijn meestal wit van kleur en doen denken aan een snavel. Deze mondneuskapjes zijn persoonlijke beschermingsmiddelen. De gebruiker wordt dus beschermd tegen schadelijke stoffen die via de lucht verspreid kunnen worden, zoals het coronavirus. De maskers kunnen worden verdeeld in FFP1 (minimaal 80 procent van de schadelijke stoffen worden tegengehouden), FFP2 (94 procent wordt tegengehouden) of FFP3 (99 procent tegengehouden). Nadeel van FFP-mondkapjes is dat ze zo strak zitten, dat ze minder zuurstof doorlaten en mede daardoor vaak hoofdpijn veroorzaken, zeker wanneer ze de hele dag gedragen worden. Daarom draag ik zelf geen FFP-mondkapjes.

Gepubliceerd door

Tijs

Tijs Breuer is 50 jaar, gecertificeerd personal coach, lichaamswerker en masseur. Essentiecoaching is erop gericht dat je tot de kern komt van wie je werkelijk bent. Tijs werkt met persoonlijke aandacht, aanraking en aanwezigheid. Hij helpt je om lekkerder in je vel te komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.