Interview met Tijs Breuer over zijn werkwijze als life-coach

door Bas Timmermans

Publicatie: zie tijdschrift Hello Gorgeous

Kun je vertellen wat je doet als coach en hoe je daartoe bent gekomen?

Ik ben door mijn baan als manager in het coachen beland. Als manager ben je immers ook coach, vind ik. Ik zag dat de inzichten en zelfkennis die een coachee opdoet, ook in hun persoonlijke leven veel profijt opleverden. Geleidelijk aan ben ik daarom life-coaching gaan doen, met de methoden van Essentiecoaching (waarin lichaam en geest integraal worden benaderd) en mindfulness-oefeningen als achtergrond.

Het praten tijdens coaching heb ik verbreed naar lichaamsgericht coachen. Omdat ik in mijn vrije tijd al masseur was, zag ik het positieve effect van aanraking. Dus het was een logische stap om dat als coach toe te passen. Niet alleen analyseren, maar ook contact met je lichaam zorgt ervoor dat je anders tegen dingen aankijkt, en je je beter gaat voelen.

Ik werk met intimiteit. Dat is al snel een gevaarlijke term, maar voor mij de sleutel tot diepgaand contact. Want het gaat dan om tonen wat je moeilijk vind om te laten zien. Intimiteit gaat ook over seksualiteit, dat aspect is erbij gekomen omdat ik zelf aan het ontdekken was wat bij mij paste, ik wilde taboedoorbrekend werken en niet in een vakje gestopt worden.

De mensen in mijn praktijk zijn voor meer dan de helft mannen. Ik generaliseer een beetje, maar hetero-mannen hebben vaak de behoefte hun gevoeligheid te ontdekken. En homo-mannen willen af van het oppervlakkige lichamelijke contact en echt contact maken met hun lijf en kwetsbaarheid.

Wat zijn je uitgangspunten bij coaching?

Taboedoorbrekend werken, oordeelloos en nieuwsgierig. Mensen komen meestal bij me in een vervelende situatie, met een vraagstuk. De oplossing ervoor ligt vaak in acceptatie van de realiteit, hoe het leven zich aandient. De situatie verandert niet, maar je kunt je houding ertoe veranderen door de confrontatie ermee aan te gaan. Dan kun je bijvoorbeeld onder ogen zien dat je gewoon niet kunt voldoen aan de eisen die je baas aan je stelt. En dat de oplossing is om op zoek te gaan naar een andere baan.

Ik houd mensen die bij me komen nieuwsgierig maar oordeelloos een spiegel voor en confronteer ze met de normen, waarden en waarheden die ze geloven. En welke taboes ze hebben en waar die vandaan komen; rouw, ziekte, dood en ouderdom. Maar ook taboes die met seks te maken hebben. Terwijl die juist tot ontdekkingen en acceptatie van jezelf kunnen leiden. Vaak komen er dan diepere lagen tevoorschijn.

Dat is het bruggetje naar lichaamsgericht werken. De wijsheid in je lichaam is verbazingwekkend. We denken dat alles in ons hoofd zit, maar hoeveel je ook bent vergeten of hebt weggedrukt; het zit opgeslagen in je lichaam. En dat komt met aanraking, door in je lijf te gaan, weer terug. De mentale weerstand die ik tegenkom is fysiek aanwezig in je lijf en voelbaar: harde plekken en gespannen spieren, pezen die niet willen rekken. Dat zijn emoties en geestelijke pijn die zijn opgeslagen in je lijf, soms al heel lang. Als ik daar met mijn hand heen ga, met warmte en aandacht, met liefde, dan komen die vastgezette energie en emoties vrij. En vervolgens verdwijnt de spanning. Fysiek én emotioneel gebeurt er wat.

Hello gorgeous heeft als belangrijkste doel het normaliseren van hiv, bestrijden van (zelf)stigma. Hoe kijk jij daar tegenaan?

Stigma is een maatschappelijk oordeel, wat anderen vinden van afwijken van de norm. Stel jezelf dan de vraag: welke oordelen over mezelf en aangeleerde patronen bevestigen dat? Dat onder ogen zien is nodig om vrede met jezelf te krijgen. Accepteer je ‘fouten’ of wat niet is gelopen zoals je hoopte. Loop je daarvoor weg, dan verlies je het contact met jezelf. Dan ga je jezelf stigmatiseren. En wat vanbinnen zit, straal je uiteindelijk ook uit. Dan verlies je ook het contact met anderen.

Daarnaast ben je altijd alert en op je hoede als je moet leven met een geheim. Het kost veel energie en je komt ook lichamelijk nooit echt tot rust. Je kunt daardoor fysieke klachten krijgen.

Heb je praktische tips die iedereen kan toepassen om je leven een beetje beter te maken?

Zelfliefde. Verloren contact met jezelf kun je herstellen door oprechte aandacht voor jezelf. Onderzoek je gedachten, maar verken en ontdek op dezelfde manier ook je lijf. Neem daar de tijd voor: dat lijf is van jou, daar mag je blij mee zijn! Ga bijvoorbeeld eens sporten en voel dan echt je lichaam, tijdens de activiteit, maar ook erna: wat merk je op, wat voelt goed, waar doet het pijn?

Die aandacht kun je jezelf ook geven door masturbatie. Niet door snel toe te werken naar een orgasme, maar juist door de tijd te nemen en de sensaties te voelen. Geef jezelf die aandacht cadeau, dan voel je je beter over jezelf. Door te luisteren naar jezelf, weet je wat je nodig hebt, waardoor je ook het contact met anderen weer kunt aangaan.

Lichaamsgericht werken kan ook helpen. Mensen die ik in mijn praktijk aanraak voelen daardoor weer dat ze leven. Door de ontdekkingstocht naar binnen wordt je gevoelig voor wat er zich in je lijf afspeelt en ontdek je diepere lagen; genot en plezier, maar ook pijn.

Wat is je eigen levensmotto?

Whatever works. Wat werkt, dat werkt, daar gaat het mij om.

Over Bas Timmermans

Bas begon als redacteur voor het structureren van de site en bouwen van mooie pagina’s. Goede teksten en sterk beeld zijn basisvereisten, maar hij kwam er gaandeweg achter dat een effectieve website meer vraagt. Als projectleider paste hij dit toe in grote webprojecten voor de gemeente Amsterdam: integreren van 40 intranetten, herstructureren en herschrijven van hele webonderdelen en het compleet nieuw opbouwen van de Engelstalige versie van de gemeentewebsite. De nadruk in zijn projecten lag altijd op content: opschonen, herstructuren, verbeteren en maken. Hij is zich tijdens die projecten meer gaan concentreren op het ‘bouwen’ van content gebaseerd op feiten en onderzoek. 

Gepubliceerd door

Tijs

Tijs Breuer is 50 jaar, gecertificeerd personal coach, lichaamswerker en masseur. Essentiecoaching is erop gericht dat je tot de kern komt van wie je werkelijk bent. Tijs werkt met persoonlijke aandacht, aanraking en aanwezigheid. Hij helpt je om lekkerder in je vel te komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.