Maatregelen vierde coronagolf

14 December 2021 – UPDATE COVID-19

De huidige Coronamaatregelen zijn verlengd en blijven in t/m 14 januari 2022 gelden. Sinds 28 november 2021 zijn de corona-maatregelen van 12 november 2021 aangescherpt, om de sterke stijging van het aantal coronabesmettingen terug te dringen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen. 

  • Vanaf 17:00 uur geldt een avond lockdown. Na dat tijdstip zijn o.a. contactberoepen gesloten (dus geen massages) en groepsbijeenkomsten verboden (geen workshops). Coachinggesprekken en mindfulness sessies zijn nog wel toegestaan.
  • Mondkapjes zijn verplicht in publieke ruimten en bij contactberoepen. Dus bij binnenkomst in de praktijkruimte ontvang je een mondkapje.

Nieuwsbrief

Lees de laatste nieuwsbrief: “Wat ontdek jij in de stilte?” (januari 2022).

Helpen mondkapjes?

Sinds 6 november geldt er weer een mondkapjesplicht voor publieke ruimten en contactberoepen.

De werking van mondkapjes is inmiddels bewezen. Als ze goed gebruikt worden, vangen mondkapjes een deel van de uitgeademde druppels met virus weg, en kunnen ze verhinderen dat besmette druppels van een ander in de mond of neus belanden. Ze voorkomen zo een deel van de verspreiding van het virus. In welke mate ze helpen is lastig wetenschappelijk te onderzoeken.

De omvangrijkste studie tot nu toe liep eind 2020, begin 2021. Daarin kregen 340.000 inwoners van 600 dorpen in Bangladesh per dorp ofwel chirurgische of stoffen neusmondmasters uitgedeeld, of niet (die mensen konden ze wel zelf kopen). Na twee maanden droeg 41 procent van de dorpelingen in de eerste groep mondkapjes, in de tweede groep was dat slechts 13 procent. In de dorpen waar chirurgische mondkapjes waren uitgedeeld, waren 11 procent minder mensen met covid-achtige klachten.

Tussen stoffen mondkapjes, chirurgische mondmaskers of de FFP2-mondkapjes (ook wel N95) die op de IC worden gedragen, is in de dagelijkse praktijk weinig verschil, wijzen verschillende onderzoeken uit. Op een IC gaan door medische handelingen veel hogere concentraties virus rond dan daarbuiten, daarom worden ze daar wel gebruikt.

Waarom moeten we nog steeds handen wassen bij binnenkomst?

SARS-CoV-2 lijkt minder vaak te worden overgedragen via oppervlakken dan sommige andere luchtwegvirussen. Het virus wordt overgedragen via snot, hoest-, nies-, adem- en spraakdruppels door de lucht. We vegen onbewust vaak onze neus even af met de hand. Via handen die een besmet oppervlak of een besmette hand hebben aangeraakt, kan het virus ons lichaam binnendringen via de slijmvliezen van neus, mond en ogen. SARS-CoV-2 was in een labproef met stukjes mensenhuid na negen uur nog levensvatbaar. De handen wassen voor en na ieder bezoek aan een ander, of aan een winkel of andere gelegenheid, blijft dus een goed idee. 

Als masseur waste ik altijd al vooraf en na afloop mijn handen met zeep, om te zorgen voor een optimale hygiène. Sinds corona vraag ik cliënten om dit ook te doen, voorafgaand aan de behandeling.

13 november 2021 – UPDATE COVID-19

Het kabinet heeft op 12 november 2021 opnieuw strenge maatregelen genomen om de sterke stijging van het aantal coronabesmettingen terug te dringen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen. 

  • Mondkapjes zijn weer verplicht in publieke ruimten en bij contactberoepen. Dit geldt zowel voor de masseur als voor de cliënt. Dus bij binnenkomst in de praktijk ontvang je van mij een mondkapje.
  • Niet-essentiële winkels en -dienstverlening zoals kledingwinkels, contactberoepen zoals masseurs en kappers zijn open tot 18.00 uur. Dus de avonduren zijn alleen coaching- en mindfulness sessies mogelijk. Massage, lichaamswerk en tantra wordt komende weken alleen overdag gegeven.

Download hier of lees hier alle maatregelen die nu van toepassing zijn.

Gepubliceerd door

Tijs

Tijs Breuer is 50 jaar, gecertificeerd personal coach, lichaamswerker en masseur. Essentiecoaching is erop gericht dat je tot de kern komt van wie je werkelijk bent. Tijs werkt met persoonlijke aandacht, aanraking en aanwezigheid. Hij helpt je om lekkerder in je vel te komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.