Na de massage

Hoe lang duurt het effect van een massage?

Tijdens een massage worden komen er hormonen als oxytocine en andere “feel good” endorfines vrij in het lichaam. De hartslag vertraagt, zuurstofverhoging neemt toe en de toestand van ontspanning begint de toestand van stress in het lichaam te vervangen. Veel van mijn clienten beschrijven dit fysieke gevoel als ‘Goddelijk’.

 

Deze onmiddellijke verbetering verdwijnt niet met dezelfde snelheid. Uit onderzoek blijkt dat de directe fysieke voordelen van massage gedurende zo’n drie dagen tot een week meetbaar zijn. Ook de mentale effecten blijven meestal zo’n 36 uur werkzaam.

Er zijn echter grote verschillen van persoon tot persoon. Dit is afhankelijk van verschillende factoren.

De leefstijl en van grote invloed op de lengte van de nawerking. Bovendien reageert het lichaam van iedereen anders op een massage, en ieders behoeften voor een massage zijn anders. Daar komt bij dat de situaties waarin iemand in de dagen na de massage terechtkomt, van invloed kunnen zijn. Zijn er veel stressoren in iemands leven en leeft iemand ongezond, dan zal die persoon meer moeite moeten doen om het effect vast te houden.

 

Wat kan ik doen om zo lang mogelijk profijt te hebben van de massage?

Er zijn enkele dingen die je kunt doen om de ontspannende, anti-stress effecten zo lang mogelijk te houden. De belangrijkste tip is om stress-inducerende situaties zo lang mogelijk te vermijden. Blijf ontspannen, volg je ademhaling en luister naar je lichaam.

Vermijd onrust van buitenaf
Laat je in het verkeer niet opjagen, maar rijd rustig. en laat  agressieve chauffeurs je passeren. Luister naar ontspannende muziek en vermijd luide bonkende muziek. Vermijd de tv, vooral het nieuws. Al deze situaties zogen voor adrenaline en testosteron, die de feromonen in je lichaam uitschakelen.

Eet lichte maaltijden
Vermijd het eten van een zware maaltijd na een massage. Het eten van een grote maaltijd zorgt ervoor dat je bloeddruk stijgt en je ongemakkelijk voelt. Eet liever veel groente en wat granen.

Drink voldoende
Na een massage is het belangrijk om veel te drinken, zodat je lichaam de vrijgekomen afvalstoffen goed kan afvoeren.  Vermijd caffeine houdende dranken na een massage, omdat ze je een opgefokt gevoel geven.

Tijd voor jezelf
Neem de tijd voor alles wat je doet. Vermijd inspannende activiteiten die voor inspanning van je hoofd vragen. Zorg voor voldoende beweging. Maar ook voor momenten van innerlijke rust, bijvoorbeeld door yoga of meditatie. Plan een moment voor jezelf in, liefst meerdere keren per dag.

Hoe ga ik om met emoties en dromen na een massage?

Tijdens de massage heb je waarschijnlijk wat fysieke pijn gevoeld, maar misschien kwamen er ook emoties aan de oppervlakte. Het kan ook zijn dat je na afloop van de massage emoties ervaart. Neem dan even de tijd voor jezelf en beschouw die emoties als een geschenk. Door met geduld en mededogen naar je eigen emotie te kijken, komt die emotie vanzelf in beweging als energiestroom door je lichaam. Zodra je de emotie toelaat en ernaar durft te kijken, kan de emotie loslaten en kun je het laten gaan. Dat geeft een gevoel van bevrijding.

Vaak vindt een vorm van healing / emotionele genezing plaats na afloop van een massage behandeling. Je kunt je een of twee dagen moe voelen en uren slapen na een sessie. Misschien heb je de nacht na een sessie zelfs opvallend levendige dromen. In de meeste gevallen voel je je gerevitaliseerd met energie, je voelt je lichter, opgewekt en fris. Je bent meer in contact met je lichaam gekomen, dat zorgt voor een voller leven, waarbij je meer in staat bent om dingen te voelen.

Gepubliceerd door

Tijs

Tijs Breuer is 52 jaar, gecertificeerd personal coach, lichaamswerker en masseur. Essentiecoaching is erop gericht dat je tot de kern komt van wie je werkelijk bent. Tijs werkt met persoonlijke aandacht, aanraking en aanwezigheid. Hij helpt je om lekkerder in je vel te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.