Menstruatie en massage

Hoe ontstaat menstruatiepijn?

Menstruatiepijn wordt veroorzaakt door krachtige samentrekking van de baarmoeder, die het baarmoederslijmvlies afstoot. De pijn wordt langzaam erger en verdwijnt na een hoogtepunt meestal weer snel. Menstruatiepijn is vergelijkbaar met de pijn die optreedt tijdens een wee. Menstruatiepijn treedt vooral op tijdens de eerste 2 dagen van de menstruatie. 


Is het goed om tijdens de menstruatie gemasseerd te worden?

Je kunt tijdens je menstruatie gewoon gemasseerd worden. Sterker nog, een massage kan je menstruatiepijn behoorlijk verminderen.  Vraag om een buikmassage, waarbij je baarmoeder en eierstokken worden gemasseerd. Een goede buikmassage zorgt voor een versnelde bloedsomloop en het neemt de spanning in je buik weg. De eventuele kramp zal snel verminderen.

Designed by Pressfoto

Wat als ik last heb van mijn onderrug?

Naast buikpijn en hoofdpijn zijn er ook vrouwen die bij menstruatie last hebben van pijn in de onderrug. Laat dan je onderrug masseren.  Ook vrijen en een orgasme ontspant de spieren en kan de pijn van menstruatie verminderen. 

Hoe kan ik de menstruatiepijn zelf verhelpen?

Je kunt ook je eigen buik masseren, waardoor de menstruatiepijn vermindert. Smeer je buik in met verwarmende olie, druk zachtjes en wrijf in cirkeltjes over je onderbuik. Je eierstokken zitten laag in de buik. Leg beide duimen op je navel en vorm een driehoek. Waar je pinken zitten, bevinden zich de eierstokken en tussen de andere vingers bevindt zich de baarmoeder.

Wat kan ik verder doen tegen menstruatieklachten?

  • Zorg voor voldoende rust en ontspanning rond de menstruatie.
  • Gebruik weinig suiker en suikerhoudende etens- of snoepwaren. 
  • Sport regelmatig om de menstruatiekrampen te verminderen.
  • Verminder naar de rug uitstralende pijn door rugoefeningen: ga op handen en knieënstaan en krul je rug achtereenvolgens langzaam hol en bol.
  • Neem een warme kruik en/of een warm bad. 

Gepubliceerd door

Tijs

Tijs Breuer is 52 jaar, gecertificeerd personal coach, lichaamswerker en masseur. Essentiecoaching is erop gericht dat je tot de kern komt van wie je werkelijk bent. Tijs werkt met persoonlijke aandacht, aanraking en aanwezigheid. Hij helpt je om lekkerder in je vel te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.