Mannen en nuttige agressie

Agressie is iets wat ons op vroege leeftijd wordt afgeleerd. Met het intomen van onze agressie raken we ook een deel van onze levensenergie en ons enthousiasme kwijt. De agressie gaat ondergronds en komt bij sommigen op onverwachte momenten tevoorschijn, als ongeleid projectiel. 

Jung: Het is veel beter de aanvechting te erkennen en zich over te geven aan haar geweld dan te proberen eraan te ontsnappen door middel van allerlei intellectuele kunstgrepen of gevoelsmatige oordelen. 

Heb je net als velen van ons je agressie onderdrukt? Leer dan je oerman kennen om deze vervolgens te temmen. Wat we van onszelf weigeren te erkennen, zal altijd een uitweg vinden, soms in tragische vorm. De agressie krijgt de vrije hand in ons onderbewuste omdat we hem toegang tot ons bewustzijn hebben ontzegd. Doordat we onze agressieve energie onderdrukken, krijgt het de kracht om ons te bezitten en tot uitbarsting te komen. Omdat we weigeren agressie te “hebben”, “heeft” agressie ons. Vinden we er een aanvaardbare uitlaatklep voor, dan krijgt agressie een gezonde, speelse vorm en geeft het ons kracht en levensvreugde.  

Het is onze uitdaging om ons bewust te worden van onze agressieve natuur. Niet door naar geweld te grijpen, maar door deze innerlijke energie toe te laten en tot uiting te brengen. Dat bewustzijn stelt ons in staat om deze kracht te beheersen. Verdringing van je agressie leidt tot geweld, terwijl het bewustzijn van je agressie jou “power”, daadkracht en doorzettingsvermogen kan geven. 

Hoe kunnen we agressieve energie, die zich vaak uit in de vorm van vijandig gedrag en innerlijke woede, transformeren? 

Door je negatieve gevoelens en irritaties te onderzoeken, kun je erachter komen in welke situaties je agressie hebt onderdrukt. Tijdens een lichaamsgerichte coaching sessie is er alle ruimte om je open te stellen voor je fantasie en onbevooroordeeld naar je innerlijke woelingen te kijken. Ook kun je deze emotie te uiten, middels beweging, geluid en ademhaling. De emotie lijkt eerst uitvergroot, maar daardoor er een “loep op leggen”. Het waarachtig doorleven ervan betekent voor veel mannen een mijlpaal in hun leven. Je onderzoekt de oorsprong en ontdekt wat je ware behoefte is, die in het gedrang is gekomen. Het geeft houvast om meer in contact te staan met je agressieve kant. Je krijgt vaste voet in de werkelijkheid en weet je anders te verhouden tot de wereld en haar gewelddadigheid. 

Krachtmeting tijdens een behandeling?

Tijdens een behandeling kunnen we in alle veiligheid vrij experimenteren met onze lichamen, onze kracht en met fysiek contact. Dit kan individueel, als onderdeel van een speelse “knuffelbehandeling“. Ook bij tantra werk ik vaak met speelse krachtmetingen als inleiding of onderbreking van de massage. Veel mannen experimenteren met kracht en macht in de vorm van bondage / BDSM. Dit bied ik zelf niet aan, maar ik kan hiervoor doorverwijzen naar collega’s.  

Wat is Playfight?

Speels experimenteren met je kracht en aggressieve energie kan ook met een tegenstander, met een groep mannen, in de vorm van een “Playfight”. In een playfight ritual staat de cirkel van aandachtige kijkers centraal. Het aanschouwen van het spel is minstens zo belangrijk als de 1-op-1 confrontatie met een zelfgekozen tegenstander, die in het midden plaatsvindt.  Je hebt een directe verbinding met je tegenstander en hem in zijn kwetsbaarheid, toewijding, schoonheid en kracht. Meestal eindigt het ritueel met een gezamenlijke contact- of ontspanningsoefening. 

Playfight in The Village, Berlin

In Nijmegen worden Playfight Rituals georganiseerd binnen de Meetup Groep “Men in Touch NL“. De bijeenkomsten zijn in Cordium en worden begeleid door Jean Smeets.

Playfight Ritual in Nijmegen

Sunday, Apr 7, 2019, 7:00 PM

17 Mannen Went

Check out this Meetup →

In Amsterdam worden er ook Playfight rituals georganiseerd door leden van de Euro-Faeries en Stretch community, o.a. door Love Dragon in Okido Yoga

Gepubliceerd door

Tijs

Tijs Breuer is 49 jaar, gecertificeerd personal coach, lichaamswerker en masseur. Essentiecoaching is erop gericht dat je tot de kern komt van wie je werkelijk bent. Tijs werkt met persoonlijke aandacht, aanraking en aanwezigheid. Hij helpt je om lekkerder in je vel te komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.