De eerste stap naar innerlijke vrede

Sri Chinmoy is voor mij een inspiratiebron in het bereiken van innerlijke vrede.

Vrede bereiken we, wanneer we niets verwachten van de wereld. Alleen door te geven, geven, geven. Onvoorwaardelijk geven wat we hebben en wie we zijn.

Sri Chinmoy

Volgens Sri Chinmoy is geen prijs te hoog om te betalen voor innerlijke rust. “Vrede is de harmonieuze beheersing van het leven. Het bruist van levensenergie. Het is een kracht die gemakkelijk al onze wereldse kennis overstijgt. Toch staat het niet los van ons aardse bestaan. Als we binnenin de juiste wegen openen, kan deze vrede hier en nu worden gevoeld. Vrede is eeuwig. Het is nooit te laat om vrede te hebben. Daar is de tijd altijd rijp voor. We kunnen ons leven echt vruchtbaar maken als we niet zijn afgesneden van onze bron, die de vrede van de eeuwigheid is.”

Wie is Shi Chinmoy

Sri Chinmoy werd geboren in 1931 in het dorpje Shakpura (Bangladesh) en op 12-jarige leeftijd ging hij naar de Sri Aurobindo Ashram, een spirituele gemeenschap in de buurt van Pondicherry in Zuid-India. Naast het beoefenen van meditatie en atletiek begin hij met het schrijven van poëzie, essays en spirituele liederen. Twintig jaar later verhuisde hij naar New York, waar hij beroemd werd om zijn vredesconcerten. Vanaf 1970 tot zijn overlijden in 2007 begeleidde hij vredesmeditaties bij de Verenigde Naties. Door vanuit het hart te leven en te streven naar voortdurende zelftranscendentie, toonde hij hoe je het beste in jezelf naar voren kunt brengen en het pad naar ware voldoening vinden.

We zijn niet onmisbaar

De eerste stap naar innerlijke vrede is volgens Sri Chinmoy het oprecht te voelen dat we niet onmisbaar zijn. We hebben geen gemoedsrust omdat we het gevoel hebben dat anderen iets van ons nodig hebben, of dat we iets van anderen nodig hebben. We hebben het gevoel dat als we dit niet doen of dat niet zeggen, de wereld instort of dat alles meteen fout gaat. Maar op het moment dat we oprecht kunnen voelen dat we niet onmisbaar zijn, hoeven we nergens heen om vrede te krijgen, want vrede zal onmiddellijk naar ons toe komen.

Stop met oordelen

We willen graag in vrede leven, en in onze beleving gedraagt de hele wereld zich absurd. De kunst is om deze oordelen los te laten. Want als je een overvloedige innerlijke vrede hebt, zul je zien dat je het vermogen hebt om de wandaden van anderen te transformeren. Daarmee zal jouw innerlijke vrede bijdragen om het aanzien van de wereld te veranderen.

Van innerlijke vrede naar wereldvrede

Hoe kan innerlijke vrede bijdragen aan de wereldvrede? “Als we eenmaal innerlijke vrede hebben, kan wereldvrede in een oogwenk worden bereikt. Als we van binnen een goede gedachte voelen, een verhelderende en vervullende gedachte, dan uiten we diezelfde gedachte en delen deze met onze vrienden en dierbaren. Wanneer onze verlichtende, soulvolle, vervullende gedachten bij onze dierbaren binnen komen, dan zullen zij ook vrede hebben. Dus als we innerlijke vrede hebben, komt dat automatisch tot uiting. Het verspreidt zijn kwaliteiten of capaciteiten over de hele wereld.”

Innerlijke vrede meditaties

Maandelijks verzorg ik een Inner Peace & World Peace Meditation via Meetup. Onderstaande meditatie is geïnspireerd op Sri Chinmoy. Tijdens deze meditatie staan we stil bij een aantal van zijn uitspraken.

Gepubliceerd door

Tijs

Tijs Breuer is 52 jaar, gecertificeerd personal coach, lichaamswerker en masseur. Essentiecoaching is erop gericht dat je tot de kern komt van wie je werkelijk bent. Tijs werkt met persoonlijke aandacht, aanraking en aanwezigheid. Hij helpt je om lekkerder in je vel te komen.

Een gedachte over “De eerste stap naar innerlijke vrede”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.