Geen happy-end maar wel orgastische lichaamssensaties

Ik vind het fijn om aan het eind van de massage klaar te komen. Waarom geef je geen happy end?

Deze vraag wordt vaak gesteld. Ik leg dan uit dat ik niet principieel of dogmatisch ben tegen een ” happy end”. Maar tegelijk geef ik aan dat het jammer is om de focus zo te leggen op het doel van klaarkomen, waardoor je minder van het moment kunt genieten.

Om te begrijpen hoe verlangen werkt en waarom je na een massage geen “happy end” zou moeten ontvangen, leg ik hieronder uit hoe het hormoon dopamine op onze hersenen inwerkt. 

Hoe ontstaat verlangen?

Het hormoon dopamine zit achter veel verlangen dat we associëren met eten en seksuele omgang. Ook verslaving aan drugs ontstaat door dopamine. Dit hormoon beïnvloedt het  beloning centrum in je hersenen. Dus gokken, winkelen, overspel. computerspelletjes, sociale media, je verlangt ernaar doordat bij al die activiteiten je hersenen een dosis dopamine ontvangen.

Ook door vet en zoet eten wordt dopamine geactiveerd. Je denkt dat zin hebt in chocola houdt,  maar je verlangt naar de dopamine die bij het eten vrijkomt. Zoals we door dopamine worden verleid om calorie-rijk voedsel te eten, zo ontstaat ook de drijfveer om seks te hebben. Hoge niveaus van dopamine zorgen voor een onbevredigd seksueel verlangen, tot continue onrust en uiteindelijk tot dwangmatig gedrag. Dit kan uitmonden in porno- of seksverslaving.

Hoe wordt in je lichaam dopamine gereguleerd?

Bij een orgasme komt een hoge piek dosis dopamine vrij. Direct  gaat je lichaam dit reguleren met prolactine. Prolactine trekt aan de rem en zorgt ervoor dat je weer aandacht krijgt voor andere zaken. Door dit dopamineverlies en stijging van prolactine ontstaat een  emotionele scheiding, wat vaak leidt tot een koud gevoel van verlatenheid.

Waarom geen “happy end” na de massage?

Tijdens de massage komen niet-verslavende hormonen als endorfinen, oxytonine en serotonine vrij, die een fijn gevoel geven, pijn verlichten en je ontspannen. Ook komt er een kleine dosis dopamine vrij, wat soms leidt tot een verlangen naar “meer”. Wordt dit verlangen bevredigd door een orgasme na de massage, dan ontstaat een dopamine piek, gevolgd door een piek van prolactine. Je voelt je tijdens dat orgasme even in de zevende hemel, en daarna zak je gevoelsmatig weg in een diep moeras. Het subtiele effect van endorfinen, die een fijn gevoel van rust, warmte en intimiteit geven, worden hierdoor teniet gedaan.

Door het klaarkomen krijgt de dopamine piek en het daarop volgende dal de overhand. Je kunt je na afloop koud, eenzaam en verlaten voelen. Een deel van het positieve effect van de massage gaan daarmee verloren. Dit is voor mij de belangrijkste reden om geen happy end te geven tijdens een massage.

Gepubliceerd door

Tijs

Tijs Breuer is 50 jaar, gecertificeerd personal coach, lichaamswerker en masseur. Essentiecoaching is erop gericht dat je tot de kern komt van wie je werkelijk bent. Tijs werkt met persoonlijke aandacht, aanraking en aanwezigheid. Hij helpt je om lekkerder in je vel te komen.

Een gedachte over “Geen happy-end maar wel orgastische lichaamssensaties”

  1. Bedankt voor de heldere uitleg. Uitstekende informatie en nu snap ik beter waarom ik beter niet kan ejaculeren, maar de energie bij me houden, ook als ik tijdens de massage erg opgewonden raak. Ik kijk uit naar een volgende behandeling bij je, Tijs. Ik voel me elke keer als herboren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.