Effect in je hersenen

Welke effect heeft massage op je hersenen?

Een positief effect van massage is de verbetering van je stemming. Er is veel onderzoek gedaan naar de chemische reacties  van massage in de hersenen. Tijdens een massage  produceert en reguleert het lichaam neurohormonen. Deze hormonen bevinden zich in het zenuwstelsel en beïnvloeden je gedachten en gedrag. Het is al langer bekend dat massage effect heeft op je gevoelswereld.

 

Recent wetenschappelijk onderzoek door het TOUCH Research Institute van de Universiteit van Miami toont aan dat massage de beschikbaarheid van alle neurohormonen in de hersenen verbetert. Massage verhoogt het niveau van dopamine in de hersenen. Dit is een neurohormoon dat wordt vrijgegeven door de hypothalamus. Dopamine is nodig voor concentratie en fijne motorische beweging, zoals schilderen of het spelen van een muziekinstrument. Het heeft invloed op intuïtie, inspiratie, vreugde en enthousiasme. Een tekort aan dopamine zorgt voor onhandigheid, slechte focus en snel afgeleid zijn.

cervello-coma

Massage verhoogt ook de beschikbaarheid van serotonine, een neurohormoon dat van invloed is op je emoties. Het vermindert je  prikkelbaarheid en je obsessie voor seks en eten. Tekort aan serotonine zorgt voor slapeloosheid, depressie en obsessief-compulsieve disorders.

Neuroni-500x375

Massage verlaagt bovendien de niveaus van Cortisol, een stress gerelateerde neurohormoon dat wordt geproduceerd door de bijnieren. Ook is aangetoond dat bepaalde massages ervoor zorgen dat je endorfines aanmaakt. Deze hormonen , zorgen voor vermindering van pijn en geven een gevoel van euforie. Dit “feel good” effect kan wel tot 48 uur na de massage blijven.

Ander onderzoek heeft aangetoond dat na een korte stoelmassage van 15 minuten massage het niveau van epinefrine (een vorm van adrenaline) verhoogd door stimulering van het sympathische zenuwstelsel. Deze stof vergroot je alertheid. Een langzamere, langere, diepere (Zweedse) massage verlaagt juist het epinefrine niveau, waardoor een gevoel van ontspanning ontstaat en je gemakkelijker in slaap valt.

Oxytocin is een ander neurohormoon, dat vrijkomt door massage. Het ondersteunt gevoelens van gehechtheid en kan helpen tijdens de zwangerschap, bevalling en borstvoeding.

Tenslotte, door het stimuleren van slaap, kan massage de beschikbaarheid van groeihormonen vergroten, die tijdens diepe slaap vrijkomen. Hiermee wordt de celdeling gestimuleerd, beschadigd weefsel hersteld, en regeneratie of genezing bevorderd.

Gepubliceerd door

Tijs

Tijs Breuer is 52 jaar, gecertificeerd personal coach, lichaamswerker en masseur. Essentiecoaching is erop gericht dat je tot de kern komt van wie je werkelijk bent. Tijs werkt met persoonlijke aandacht, aanraking en aanwezigheid. Hij helpt je om lekkerder in je vel te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.