Partner-tantra voor koppels

Alle tijd nemen voor elkaar. Even helemaal in een andere wereld zijn. Elkaar met nieuwe ogen zien en met nieuwe handen aanraken. Partner-tantra is een onvergetelijk cadeau aan elkaar. Als je meer verdieping en intimiteit in de relatie zoekt kan een partner-tantra een ware uitkomst bieden. Na een partner-tantra sessie ervaren koppels vaak met samen zijn als tijdens de wittebroodsweken. 

De meer dan 5000 jaar oude hindoeïstische praktijk en de moderne inzichten van tantra bieden tal van mogelijkheden om meer in contact te komen met je lichaam en met elkaar. Tantra betekent ‘het weven en uitbreiden van energie’. Energetische oefeningen vormen dus de basis, waarbij je de verbinding tussen lichaam en geest versterkt.

Meer in verbinding met je lichaam

In de praktijk gaat tantra over verlichting: zowel het seksuele als het spirituele overstijgen door een diep meditatieve, spontane, energetische en intieme verbinding aan te gaan. Daarbij kun je gebruik maken van al je zintuigen. Met adem, beweging, stemgeluid en aanraking breng je energie in beweging en dat is voelbaar. Je geniet van jezelf en je laat de ander genieten van jouw aandacht. Tantra is niet ‘doelgericht’. Je kunt ontspannen en je hoeft dus niet hard te werken om te leren wat je moet doen.

Wanneer je tantra leert en beoefent, word je meer afgestemd op je lichaam. Je ontdekt wat jou een fijn gevoel, plezier en genot geeft. Hoe je dieper kunt ontspannen of je juist energieker kunt voelen. Hierdoor kun je beter letten op de wensen en behoeften van jouw lichaam. Als je hierover met je partner communiceert, kun je ervoor zorgen dat ze beter worden vervuld.

Versterking van jullie liefdesleven

Tantra gaat over ontdekken van jezelf en de ander via lichaamssensaties, ademhaling, aanraking en energie-uitwisseling. Door te vertragen en aandachtig samen te zijn, word je je bewuster het moment en kun je meer genieten het contact met elkaar. Zo doorbreken jullie de gewoonten. Bijvoorbeeld de gewoonte om met andere dingen bezig te zijn als je samen bent. Of om in bed direct in slaap te vallen of gericht te zijn op snelle seks en klaarkomen. Een tantra ontmoeting is dus het tegenovergestelde van een vluggertje, maar is juist gericht op het vergroten van de intimiteit.

Tantra kan niet alleen de intimiteit in de relatie vergroten. Of je tantra nu alleen, met een tantra masseur of met je partner beoefend, in alle gevallen wordt je gevoeliger en ga je meer genieten. Je ontdekt de schoonheid van jezelf en wat je fijn vindt. Dit komt ook het seksleven met je partner ten goede. Zo zorgt tantra ervoor dat je meer de tijd gaat nemen voor seks met je partner en dat je krachtiger orgasmen ervaart.

Wanneer kan partner-tantra nuttig zijn?

Als de intimiteit of de seks grotendeels uit jullie relatie is verdwenen, kan tantra een nieuwe impuls geven. Je ziet elkaar met nieuwe ogen, je laat gewoontes los en ontdekt elkaar alsof je elkaar voor het eerst ontmoet. Door met elkaar te delen wat je ervaart, wat je prettig vindt en wanneer je weerstand ervaart, vindt je nieuwe diepgang met elkaar.

Als je na het beoefenen van tantra samen gaat vrijen, is de seks meestal intenser dan je gewend bent. Jullie ervaren een hogere en intensere vorm van extase. Als een “vluggertje” de seksuele equivalent is van een afhaalmaaltijd, dan is seks na tantra oefeningen een maaltijd met een Michelin-ster, langzaam en liefdevol bereid en des te lekkerder dankzij de zorgvuldige (voor)bereiding.

Tantra is niet alleen voor koppels die samen een hogere staat van bewustzijn in lichaam en geest willen ervaren. Het kan ook gaan om het creëren van een diepere, meer harmonieuze band met elkaar. Of om te leren fysiek bewust en spiritueel aanwezig te zijn, elkaar energie te geven en elkaar te laten genieten van jouw aanwezigheid en aanraking. Of om alle aspecten van elkaars persoonlijkheid te verkennen, zodat je elkaars behoeften en wensen beter leert begrijpen en daarop kan inspelen. Je leert de ander echt van binnen en van buiten kennen.

Overweeg eens een partner-tantra als één van deze situatie voor jou herkenbaar is:

 • Je merkt dat je minder (vaak) van elkaar geniet.
 • Je mist diepgang in het contact met elkaar.
 • Je wilt nog intiemer worden met je partner.
 • Jullie willen wilt proberen opnieuw contact te maken.
 • Jullie zijn op zoek naar iets nieuws om met elkaar te ervaren in bed.

Opzet partner-tantra sessie

Elke partner-sessie is anders. Er wordt ingespeeld op jullie situatie, wensen en behoeften. Het is dus individueel maatwerk en er is ook voor de thema’s die binnen jullie relatie spelen. Geen stel is hetzelfde en bovendien staat iedereen anders in het leven. De ene heeft meer behoefte aan praktische tips, een ander wil iets nieuws ervaren en weer een ander wil de interactie beter begrijpen. Zo kan het accent liggen op contact maken, energie-uitwisseling, aandacht aan elkaar schenken, elkaars behoeften beter begrijpen, het verkennen van andere vormen van aanraking, meditatief samen-zijn en spirituele connectie. Een sessie kan het karakter hebben van een “uitje”, een lichamelijke ontdekkingstocht of meer een coachende of therapeutische vorm aannemen.

Zo kan een partner-tantra sessie eruit zien.

 1. We nemen voldoende tijd, minimaal 2,5 en liefst 3 uur. Dat kan overdag of ’s avonds. We ontmoeten elkaar bij jullie thuis of in de intieme sfeer van mijn huisje aan de Maarsseveense Plassen.
 2. We drinken thee en delen samen elkaars verwachtingen. We praten over jullie relatie en hoe jullie intimiteit en seksualiteit ervaren. Wat je fijn en lastig vindt. Ik luister, stel vragen en daag jullie uit om open en oprecht te zijn.
 3. Jullie frissen je beiden op en kleden je mooi aan. We komen samen en kijken elkaar aan. We openen ons hart met een adem- en mindfulnessoefening. Jullie worden je bewust van wat er zich in je lichaam en in je gevoelswereld afspeelt.
 4. We voeren samen een ritueel uit. dit kan bijvoorbeeld een uitkleedritueel zijn, een dansritueel of een ritueel van de zintuigen. We ervaren de uniciteit en schoonheid van onszelf en de ander.
 5. Ik leer jullie om elkaars lichaam wakker te maken met zachte aanraking, streling, kieteling, adem en geluid. Als gever neem je waar wat de ander opwindt, prikkelt en prettig vindt. Als ontvanger ervaar je jouw huid, je tastzin. Je wordt gevoeliger voor je levensenergie en subtielere energiestromen.
 6. Jullie worden begeleid om elkaar een heerlijk sensuele tantramassage te geven. Als masseur toon ik jullie verschillende vormen van aanraking, streling, effleurages en diepere strokes. De partner kan dit nadoen of gelijktijdig meedoen, zodat we samen een vierhanden massage geven. Je leert massagevormen die je later thuis kunt toepassen.
 7. Als jullie al wat meer bekend zijn met tantra, kan ik jullie ook meer gevorderde tantratechnieken leren, zoals energiecirkels en kamasutra houdingen.
 8. Na afloop laat ik jullie alleen, zodat jullie de tijd hebben om samen na te genieten. Jullie kunnen verder gaan met de aanraking. Je kunt knuffelen, elkaar omarmen, vrijen of mediteren. Tenslotte praten we nog even na over jullie ervaringen.