Update COVID-19 15-01-2022: Versoepeling lockdown vanwege Omicronvariant

Laatste nieuws

Gelukkig zijn sinds 15 januari 2022 alle contactberoepen en essentiële winkels weer geopend. Dit betekent dat ook het geven van massages, lichaamswerk en tantra weer is toegestaan zonder restricties. Wel geldt er een aangescherpte mondkapjesplicht.

Veiligheid COVID-19

Ik heb in februari 2020 en december 2021 Corona opgelopen. In de zomer van 2021 ben ik (dubbel) gevaccineerd. Vanwege de tweede besmetting heb ik voldoende bescherming en ontvang ik pas een boosterprik in april 2022. Ik test mezelf wekelijks op corona.

In de praktijk zijn de huidige voorzorgsmaatregelen van toepassing: vooraf een gezondheids-check; we dragen een mondkapje en wassen bij binnenkomst onze handen. Er is extra ventilatie aangebracht en i.v.m. extra hygiëne wordt alles op 90 graden gewassen. Vaccinatie en een corona check met QR-code zijn niet verplicht. Samen zorgen we voor een veilige setting, waarbij jij je comfortabel voelt. Blijf je liever thuis? Je kunt ook kiezen voor thuisbezoek of een online sessie.

Update 19 december 2021 – Praktijk kan grotendeels open blijven tijdens strenge lockdown

De verspreiding van de omikronvariant moet op korte termijn worden vertraagd om de zorg voor iedereen toegankelijk te houden. Daarom heeft het kabinet besloten dat Nederland vanaf zondag 19 december 2021 tot en met in ieder geval vrijdag 14 januari 2022 in lockdown gaat.

  • Coaching mag gewoon doorgaan (op 1,5 meter afstand).

Alternatieve zorgverleners, zoals coaches, die zorg op 1,5 meter afstand kunnen uitvoeren mogen open blijven.

Het Ministerie heeft uitgezocht wat de officiële juridische status is van een behandelruimte van een complementair werkende zorgverlener. Het antwoord brengt duidelijkheid voor de collega’s die géén contactberoep uitoefenen (ofwel werken buiten 1,5 meter):

“Het is niet verboden om deze niet-contactberoepen uit te oefenen. De definitie van een contactberoep is: ‘een beroep waarbij het niet mogelijk is ten minste een veilige afstand te houden tot een klant of patiënt’.
Op basis daarvan is er dus geen sprake van een verbod, voor bijvoorbeeld een coach. Daarnaast is de praktijk ook geen publieke plaats (die moeten in principe dicht), maar een zorglocatie. Dit blijkt uit de (brede) definitie van ‘zorg’ uit artikel 1 van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) die hiervoor gehanteerd wordt. Onder deze definitie valt ook alternatieve zorg.
Concluderend: Voor niet-contactberoepen die vallen onder de definitie van zorg zoals genoemd in artikel 1 van de Wkkgz, geldt er geen verbod. Hierbij geldt overigens alsnog de zeer nadrukkelijke oproep om dit zoveel mogelijk te beperken en het (bijvoorbeeld) vanuit huis te organiseren.”

  • Massages zijn alleen bij medische klachten toegestaan.

Helaas is één van de maatregelen dat masseurs tijdens de strenge lockdown de deuren moeten sluiten. Voor behandelingen die vallen onder de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) geldt dit niet. Voor behandelingen van medische of gezondheidsklachten kan de massagepraktijk wel open blijven volgens de normale tijden.

Het onderscheid tussen “gewone” massages en massages die onder de Wkkgz vallen is niet heel scherp. Wanneer een masseur medische / gezondheidsklachten behandelt, valt deze onder de Wkkgz en mogen ze doorgaan. Bijvoorbeeld behandelingen die gericht zijn op pijnbestrijding, genezing, aanpak van stress- en burn-out symptomen. Ook als je bent doorverwezen of geadviseerd door een arts, fysiotherapeut, psychotherapeut of andere behandelaar, dan mag ik je behandelen. Om een goede beoordeling te kunnen maken over je klachten, de medische noodzaak en urgentie is het belangrijk om bij je boeking de intakevragen in te vullen.

Nieuwsbrief

Lees de laatste nieuwsbrief: “Wat ontdek jij in de stilte?” (januari 2022).

Gepubliceerd door

Tijs

Tijs Breuer is 50 jaar, gecertificeerd personal coach, lichaamswerker en masseur. Essentiecoaching is erop gericht dat je tot de kern komt van wie je werkelijk bent. Tijs werkt met persoonlijke aandacht, aanraking en aanwezigheid. Hij helpt je om lekkerder in je vel te komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.